Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă

Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă
Publicat: 26/05/2012, 02:30
Actualizat: 26/05/2012, 02:30

Un tânăr din Sibiu este suspect de encefalită de căpușă, după ce a fost înțepat de o astfel de insectă, bărbatul fiind tratat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar medicii spun că encefalita de căpușă este o afecțiune mai gravă decât boala Lyme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul șef al Secției Clinice de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, a atenționat autoritățile, vineri, în cadrul Comisiei de analiză întrunită la Prefectură pentru întocmirea unui plan de combatere a căpușelor, că encefalita de căpușă este o boală mult mai gravă la om decât boala Lyme.

Medicul a spus că are un astfel de caz în evaluare, după ce, în 2010, un alt sibian a fost diagnosticat cu acest tip de encefalită.

„Aș vrea să atrag atenția că prin mușcăturile de căpușă se pot transmite și alte boli. Dacă astăzi vorbim doar de boala Lyme, nu aș vrea ca ulterior să vorbim și de alte afecțiuni, în principal de encefalita de căpușă, care este mult mai gravă decât boala Lyme (…). Aș vrea să vă uitați un pic în 2010, am avut un caz de meningoencefalită (…). Un tânăr care era mușcat de căpușă. Așa ceva nu se uită. Serologia pentru boală Lyme era de boala cronică la acel moment prin encefalita de căpușă. Astăzi (vineri – n. r.), trimit încă un caz pentru serologie cu aceeași suspiciune”, a spus Victoria Bîrluțiu.

Potrivit sursei citate, 30 de pacienți din județul Sibiu au fost diagnosticați cu boala Lyme și alți patru așteaptă rezultatele analizelor, medicul recomandând factorilor în măsură să încerce să procure vaccinul măcar pentru cei care sunt expuși riscului de a fi înțepați de această insectă periculoasă.

„Pentru boala Lyme există vaccin și aș sugera factorilor în măsură să încerce să procure pentru sectorul silvic și pentru populația expusă la risc acest vaccin”, a precizat Bîrluțiu.

Referindu-se la cazurile la care diagnosticul de boală Lyme este cert, Bîrluțiu a spus că este vorba de persoane din municipiul Sibiu, care au fost înțepate în zona Cimitirului Municipal, în parcul Sub Arini și în Muzeul în Aer Liber, precum și din comunele Rășinari, Sadu și Mihăileni.

În cadrul Comisiei de analiză care a avut loc la Prefectura Sibiu s-a solicitat să fie adus un specialist entomolog de la Institutul Cantacuzino, dat fiind faptul că județul Sibiu are cel mai mare număr de persoane înțepate de căpușe în țară, specialistul fiind în măsură să spună care este încărcătura bacteriologică și de viruși pe care o au căpușele în Sibiu.

Prefectul Sibiului, Ovidiu Sitterli, a considerat că acest lucru poate fi analizat și de specialiștii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar reprezentantul universității la această comisie a spus că există doi profesori universitari care sunt „foarte buni teoreticieni entomologi”.

Întrucât, de cele mai multe ori, animalele poartă căpușe, reprezentantul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguanța Alimentelor Sibiu, dr. Ioan Pențea, a precizat că 140.000 de oi și 37.000 de câini și pisici au fost deparazitați.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean, un copil de grădiniță a fost găsit de o educatoare cu o căpușă în zona gâtului, iar acesta a fost dus la medic, unde i-a fost extrasă insecta, fiind singurul caz de acest gen din unitățile de învățământ din județul Sibiu.

Dezbaterile de vineri, de la Prefectura Sibiu, au avut loc după ce peste 600 de persoane au ajuns la UPU în anul 2012 spunând că au fost înțepate de căpușe, de acest lucru aflând și premierul Victor Ponta, în timpul vizitei sale la Sibiu de sâmbăta trecută, când a spus că îi va cere ministrului Sănătății să analizeze situația de la Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×