Tutilescu recunoaște că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut

Tutilescu recunoaște că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut
Publicat: 08/08/2012, 12:46
Actualizat: 02/02/2019, 01:23

Șeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a recunoscut, la RFI, că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut, precizând că în Olanda au loc alegeri chiar în preajma Consiliului JAI, ceea ce ar putea determina amânarea termenului de aderare.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich și-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, într-un interviu publicat miercuri, relatează AFP. „Se poate ca anularea prevăzută a contoalelor pe aeroporturi și în porturi să fie întârziată în continuare”, a declarat ministrul pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adăugând că „nu vede pentru mult timp (de-acum înainte) deschiderea frontierelor terestre”.

„Din nefericire, evoluția din Bulgaria nu este atât de avansată pe cât puteam spera. România se angajează pe o cale politică îndoielnică. Trebuie să ne uităm, desigur, în cadrul unei aderări a unei țări la Spațiul Schengen la situația (cu privire la) statul de drept”, a precizat Hans-Peter Friedrich

Reacții precum cea a ministrului german de Interne erau de așteptat, a declarat, miercuri, la RFI, șeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu.

Tutilescu recunoaște că șansele României de a primi o veste bună la Consiliul JAI din septembrie au scăzut. „Într-o oarecare măsură era de așteptat, dar deocamdată nu avem reacții oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României și Bulgariei o vom menține ca obiectiv pentru următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplinește absolut toate cerințele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiție și aderarea la Spațiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare și Verificare și problematica Schengen nu există o legătură juridică și nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte știm cu toții că avem nevoie de unanimitate în vot, așa încât nu exclud posibile reacții negative la acest Consiliu”.

Marian Tutilescu precizează că „din păcate, în Olanda situația este la fel de confuză, pentru că să nu uităm că în data de 12 septembrie vor avea alegeri anticipate, Consiliul JAI va avea loc în 19 septembrie, nu există timpul material pentru constituirea și întrunirea noului Parlament. Ca atare, este posibil ca actualul Parlament olandez și actualul Guvern olandez, care este unul interimar să nu-și asume responsabilitatea unei asemenea decizii. Riscul este să pierdem termenul octombrie pentru deschiderea frontierelor aeriene și maritime și următorul termen real la care pot fi ridicate controalele la frontierele maritime și aeriene să fie martie anul viitor”.

Întrebat dacă în opinia sa au scăzut șansele ca România să primească o veste bună în septembrie privind aderarea la Schengen, Marian Tutilescu a răspuns: „Sigur, dacă judecăm prin prisma acestor declarații publice… repet, nu avem semnale politice clare, semnale oficiale, putem trage o astfel de concluzie, realist vorbind. Pentru că știu din experiența ultimilor ani că o declarație publică se bazează pe o decizie politică. Dar nu exclud în totalitate aceste șanse”.

În luna septembrie, Uniunea Europeană (UE) urmează să analizeze din nou aderarea acestor două foste țări comuniste la Spațiul Schengen fără frontiere, după cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

La 18 iulie, Comisia Europeană (CE) a criticat dur România, îndemnând-o să restabilească de urgență statul de drept, dar și Bulgaria, pe care a încurajat-o să respecte mai bine independența judecătorilor și să lupte mai serios împotriva corupției la nivel înalt.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Repartitoarele de căldură, obligatorii din ianuarie 2025. Cum se schimbă factura la căldură
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?