TVR cere ANAF să-i reeșaloneze datoriile. Lăzescu: Sper să nu ajungem să punem sub semnul întrebării transmisia evenimentelor sportive și a campaniei electorale

TVR cere ANAF să-i reeșaloneze datoriile. Lăzescu: Sper să nu ajungem să punem sub semnul întrebării transmisia evenimentelor sportive și a campaniei electorale
Publicat: 24/05/2012, 15:31
Actualizat: 03/06/2012, 17:15

Alexandru Lăzescu, președintele-director general al SRTv, a declarat că Televiziunea Română va trimite, joi, o adresă la ANAF în care va solicita reeșalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcționarea televiziunii.

Alexandru Lăzescu a prezentat, joi, într-o conferință de presă, cauzele care au dus la situația ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

„Eu sper să avem suficientă deschidere din perspectiva ANAF și suficientă raționalitate și o atitudine responsabilă, astfel încât să nu ajungem să prejudiciem, să punem sub semnul întrebării transmisia unor evenimente sportive și a campaniei electorale actuale în perioada următoare, care sunt lucruri de interes național”, a spus Alexandru Lăzescu în conferința de presă.

El a mai spus că TVR va avansa ANAF niște propuneri de sume care pot fi plătite în mod curent pentru stingerea datoriilor către bugetul de stat. „Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat și să negociem o formulă de reeșalonare a datoriei restante și sper, cum s-a făcut și în alte părți, la o ștergere a penalităților (…). Trebuie stabilit un calendar de plăți care să aibă și o perioadă de grație, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesați să rezolve situația Televiziunii Române să ajungă la o soluție care poate fi în diferite forme”, a spus Lăzescu.

Totodată, Lăzescu a spus că i s-a părut ciudat modul în care a fost luată decizia ANAF de blocare a conturilor TVR, fără a fi precedată de o discuție între reprezentanții celor două instituții.

„Nu am primit nicio invitație oficială ca să avem o discuție pe acest subiect. Să spunem că a fost o inabilitate tehnică și atunci încercăm să o îndreptăm noi prin această adresă (care va fi trimisă în cursul zilei de joi de la TVR la ANAF, n.r.)”, a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situația cu ANAF nu se rezolvă, probabil, începând de săptămâna viitoare, Televiziunea Română va fi nevoită să înghețe cu totul producția în premieră. De asemenea, el a spus că decizia ANAF duce la blocarea activității TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă și la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar și a Jocurilor Olimpice.

„Eu sper ca totuși până atunci să găsim o soluție (…) Dacă nu, vom trece pe reluări”, a spus Lăzescu.

Potrivit lui Lăzescu, conturile TVR au mai fost blocate, dar nu toate și nu în campania electorală. „Este critic. Nu poți să stai așa. Nemaiputând să ai acces la conturi, nu mai poți să iei servicii. Avem probleme deja. E o chestiune care, în mod normal, trebuie cumva tranșată, reglată în câteva zile. Trebuie gestionată destul de repede situația asta. Eu cred că pierderile principale sunt de natură simbolică și de impact public”, a spus Lăzescu, precizând că blocarea conturilor TVR duce la pierderi și în relația pe care Televiziunea Română o are cu agențiile de publicitate.

Lăzescu a mai spus că tocmai s-a finalizat un control al Curții de Conturi, care a făcut o analiză a TVR în ultimii cinci ani, respectiv a modului în care s-au încheiat anumite contracte. „Acest raport care a fost depus la Parlament confirmă lucrurile făcute aici. Situația are o vechime de șase ani. Suntem pe trei mandate, cel al lui Tudor Giurgiu, al lui Alexandru Sassu și al meu, în care situația financiară a TVR s-a înrăutățit”, a spus Lăzescu, precizând că datoriile TVR s-au împărțit în două – unele către stat, o treime din ele fiind penalități, și unele pe care televiziunea publică le are față de alte instituții, precum organismele de gestiune colectivă, dar și European Broadcasting Union (EBU).

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că SRTv nu a făcut un plan de reeșalonare a datoriilor către bugetul de stat până în prezent, pentru că trebuia să găsească soluții de reeșalonare a datoriilor pe contracte comerciale pe care TVR le avea în 2010, când actuala echipă de management a preluat conducerea instituției.

Potrivit lui Lăzescu, la preluarea mandatului său la conducerea TVR, datoriile la EBU – prin care Televiziunea Română obține drepturi de difuzare a competițiilor sportive importante – se ridicau la aproximativ 10 milioane de euro. Această datorie a fost eșalonată, a spus Lăzescu.

Lăzescu a amintit și datoriile istorice pe care TVR le are la compania NBC Universal, unul dintre furnizorii majori de filme și seriale la nivel internațional. „Contractul cu NBC, semnat în 2004, numai pentru anul șase prevedea plata unei sume de 9 milioane de dolari (…) Am reușit să negociem contractul pe două direcții. La un moment dat, se adunaseră datorii ale TVR față de NBC de 22 de milioane de dolari. Am reușit să renegociem acest contract, l-am redus la jumătate și l-am reeșalonat până în 2014”, a explicat Lăzescu.

El a mai spus că TVR este foarte aproape să ajungă la o reeșalonare pe următorii circa trei ani a contractului pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

„Discuțiile pentru Champions League sunt practic finalizate, dar este posibil să fie compromise de decizia ANAF de blocarea a conturilor TVR”, a spus Lăzescu, precizând că TVR mai are de plătit pentru drepturile de difuzare UEFA circa 15 milioane de euro. Până în prezent, TVR a plătit circa 23 de milioane de euro din suma totală prevăzută în contractul pentru Champions League, sumă din care 8-9 milioane de euro numai în 2011.

De asemenea, Lăzescu a spus că au fost reeșalonate datoriile către organisme de gestiune a drepturilor de autor, precum CREDIDAM, UCMR-ADA și UPFR. „Nu este vorba despre sume mici, ci de 14 – 15 milioane de lei pe an”, a explicat Lăzescu.

„Când am venit aici (la TVR, n.r.), am avut un fel de coș de probleme în care exista tot ce am spus, plus relația foarte păguboasă pentru noi cu Splendid Media (care vindea spațiul publicitar al TVR, n.r.). Ceea ce am încercat să fac a fost să pun relațiile în ordine – să reeșalonăm toate astea în limitele unor venituri ale TVR care au rămas aceleași”, a spus Lăzescu.

El a precizat că este greu de spus dacă, în condițiile date din TVR, se putea face mult mai mult. „Am auzit tot felul de cuvinte gen «jaf», dar e clar că e un joc politic”, a spus Lăzescu. „Poate se putea face mai mult. Dar tot ce am făcut am făcut cu bună credință și am încercat să punem ordine într-o situație haotică, în care se mergea foarte mult la întâmplare. Sigur că lipsa de disponibilități financiare, această cocoașă financiară venită din spate a făcut ca să se acumuleze aceste datorii la stat. Dar această situație trebuie văzută în context”, a mai spus Alexandru Lăzescu.

Totodată, Lăzescu a spus că nu crede că Televiziunea Română „a fost politizată în forma care s-a spus”. „Eu cel puțin am încercat să evit un lucru, să nu plec din start cu ideea de a scăpa de anumiți oameni și de a aduce alți oameni. Am încercat să fac o echipă mixtă cu oameni din interior și din exterior, cu care să putem funcționa. Am încercat să țin o anumită balanță instituțională, să ieșim din logica asta «oamenii noștri, oamenii lor» (…) Demersul principal s-a concentrat pe această idee a încercării de a nu risipi resurse”, a spus Lăzescu.

El a mai spus că, dacă se vrea ca o instituție să funcționeze, trebuie să i se asigure și o finanțare corespunzătoare. „Am făcut demersuri de peste un an privitoare nu neapărat la creșterea taxei, dar măcar la o indexare a ei cu inflația sau a perceperii taxei”, a spus Lăzescu, precizând că taxa TV a rămas neschimbată de 12 ani, iar în prezent circa 1,5 milioane de persoane declară că nu au televizor și nu plătesc taxa TV.

Lăzescu a mai spus că discuția privind viitorul Televiziunii Române trebuie să aibă loc la nivelul întregii clase politice. „Dar, dacă de câte ori se schimbă puterea schimbăm pe toată lumea, o să avem un management la toate instituțiile așa cum se vede”, a spus Lăzescu, precizând că ar trebui ca principalele formațiuni politice să facă o selecție a instituțiilor cu caracter politic și a instituțiilor care trebuie lăsate să funcționze independent. „E clar că astfel de lucruri trebuie într-un fel reglate. Dacă discutăm despre serviciile publice de radio și televiziune, cadrul legal e total depășit, permite un amestec total politic în instituție, prin raport”, a spus Lăzescu, făcând referire la faptul că, dacă Parlamentul respinge raportul de activitate al TVR, conducerea instituției este demisă.

Pe de altă parte, Lăzescu a mai spus că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvența.

SRTv a anunțat, într-un comunicat remis MEDIAFAX marți, că ANAF a blocat, luni, în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârșitul lui 2011 alte obligații de plată care privesc diverși furnizori, în sumă totală de 222.555.000 lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanții instituției.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Regina Elisabeta a II-a va apărea în noul film Paddington 3
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Avertisment pentru românii cu banii la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul. Nu e...
Cum să-ți completezi stagiul de cotizare la pensie. Informații importante pentru toți românii
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Decesele provocate de căldură în rândul persoanelor vârstnice au crescut cu 167% în 2023