Prima pagină » Știri » VIDEO – „Metoda inedită și riscantă” prin care 15 hoți au furat mărfuri de 300.000 de euro direct din TIR-urile care goneau pe șosea

VIDEO – „Metoda inedită și riscantă” prin care 15 hoți au furat mărfuri de 300.000 de euro direct din TIR-urile care goneau pe șosea

Procurorii DIICOT fac, marți dimineață, 21 de percheziții în București, Ilfov, Hunedoara și Alba, fiind vizați 15 membri ai unei grupări infracționale, printre care și un fost membru al clanului Cămătarilor, acuzați că furat mărfuri transportate în camioane, în valoare de peste 300.000 de euro.

UPDATE În această dimineață au avut loc 21 de percheziții domiciliare și au fost conduse la audieri 12 persoane suspectate că fac parte din grupul de hoți din TIR-uri, conform Poliției Române. Gruparea urmărea în special transporturi de țigări, cafea sau bunuri electronice și electrocasnice.

Procurorii DIICOT fac, marți dimineață, 20 de percheziții în București, Ilfov, Hunedoara și Alba, fiind vizați 15 membri ai unei grupări infracționale, printre care și un fost membru al clanului Cămătarilor, acuzați că au furat mărfuri transportate în camioane, în valoare de peste 300.000 de euro.

Este vorba despre cea mai importantă grupare infracțională organizată din zona Urziceni – Afumați, care era specializată în furt de bunuri transportate în autocamioane, în timpul deplasării acestora pe șosele, conform procurorilor DIICOT.

Liderii grupării au fost identificați ca fiind membrii familiei lui Santer Porumbiță, de 37 de ani, din comuna Afumați, județul Ilfov. Acesta mai este judecat într-un dosar penal pentru furt, din 2009, aflat pe rol la Tribunalul din Giurgiu.

De asemenea, un membru important al grupării era Dănuț Ion, zis „Dan Jeg”, fost membru al clanului Cămătarilor, aflat în prezent în arest pentru executarea unei pedepse dispuse anterior.

Gruparea este acuzată că, în perioada martie-mai 2012, a furat, pe timp de noapte și prin efracție, diverse mărfuri din camioane aflate în mișcare, în timpul deplasării acestora pe drumuri naționale, în special pe raza județelor Vâlcea, Alba, Sibiu și Hunedoara.

„Este important de menționat metoda inedită și riscantă prin care membrii grupării sâvârșeau faptele de sustragere și care le asigura reușita activității infracționale. Astfel, autovehiculele TIR, aflate în mers, erau încadrate în trafic de alte autovehicule, aparținând învinuiților, din care un prim autoturism circula în fata TIR-ului vizat pentru a încetini deplasarea acestuia, iar un altul aflat imediat în spatele TIR-ului circula cu luminile stinse, pentru a asigura transportul celorlalți coinculpați„, au precizat procurorii.

Unul dintre învinuiți, aflat în acest ultimul autoturism, asigurat în dispozitive special realizate, urca pe capotă, de unde tăia sigiliile și forța ușilor din spate ale camioanelor, furând bunurile transportate.

Mărfurile furate, printre care aparate TV, țigări și cafea, erau preluate de alți membri ai grupării aflați în autoturism și încarcate într-o autoutilitară. Acestea erau depozitate în două locații deținute de membrii grupării și apoi comercializate în zona Pieței Obor din Sectorul 2 al Capitalei.

Membrii grupării au cauzat în acest mod un prejudiciu total de peste 300.000 de euro.

La sediul DIICOT au fost duse pentru audieri 20 de persoane.

Membrii grupării sunt cercetați pentru inițiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat și furt calificat cu consecințe deosebit de grave.

Cercetările sunt efectuate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale. Activitățile de suport au fost realizate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.

Citește și