Prima pagină » Știri » Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului; BEC a numărat, noi am constatat. Cvorum e în 14 țări din UE

Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului; BEC a numărat, noi am constatat. Cvorum e în 14 țări din UE

Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului; BEC a numărat, noi am constatat. Cvorum e în 14 țări din UE
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că judecătorii Curții nu au fost cei care au stabilit rezultatul referendumului, ci au constatat și validat cifrele transmise de Biroul Electoral Central, precizând că a fost luat în calcul "tot ce trebuia".

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, miercuri, că referendumul trebuia validat întrucât persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanții reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.

„În raport cu populația țării, aplicând cifra care este de 18,3 la sută a minorilor, aproape patru milioane, rămân 17. Din 17 milioane scăzând pe cei care au domiciliu și reședința legală în străinătate rămân circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice care m-au determinat să susțin punctul de vedere pe care l-am și votat”, a afirmat Predescu, la intrarea în sediul Curții Constituționale.

Predescu a mai susținut că referendumul ar fi trebuit validat de către Curtea Constituțională, însă nu s-a ținut cont de cifrele transmise de către Guvern.

„Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise, asta este”, a mai susținut judecătorul CC.

„Cei 8,5 milioane prezenți la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, ori la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puțin cetățenii cu drept de vot”, a mai explicat Predescu.

În legătură cu poziția judecătoarei Aspazia Cojocaru, Predescu a spus: „Dânsa a avut un anumit punct de vedere, eu altul, în raport de datele care ne-au fost prezentate de către Guvern, adică în raport de datele ce rezultau din actele trimise de Guvern. (…) Dânșii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern.
Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise”.

Judecătoarea Aspazia Cojocaru, care ar fi înclinat balanța la CC în favoarea lui Traian Băsescu, a declarat, pentru „Gândul”, că nu a făcut decât să respecte legea.

„Nu mă justific față de nimeni în deciziile luate și nu am făcut decât să respect legea”, a declarat Aspazia Cojocaru.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că miza la nivelul Curții Constituționale a fost de fapt ca judecătorul Aspazia Cojocaru să voteze pentru menținerea în funcție a președintelui Traian Băsescu, iar judecătorii nu au ținut cont de datele solicitate Guvernului.

„Astăzi am realizat și noi, cei din Guvern, și cred că toată lumea că de fapt nu s-a dorit niciun moment să se afle cu adevărat câți români sunt în acest moment cu drept de vot în țara noastră, e drept că am aflat acest lucru, dar nu asta a fost preocuparea Curții Constituționale, preocuparea a fost de a mai convinge un judecător, de fapt o doamnă judecătoare să treacă în tabăra celor care îl susțin pe președintele Băsescu. (…) De fapt, cei de la Curte nu vroiau decât să o convingă pe doamna Cojocaru să voteze, nici nu au luat în seamnă ce am trimis noi și atunci mă întreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, că, uite, am mai pierdut 20 de zile inutil”, a susținut Ponta.

El a mai apreciat că la nivelul Curții Constituționale a fost luată „o decizie pur politică”.

„Azi am constatat că de fapt miza era să convingă un judecător”, a mai spus premierul.

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, pentru „Gândul”, că Aspazia Cojocaru, judecător propus de PSD la Curtea Constituțională, a înclinat balanța la CC în favoarea lui Traian Băsescu.

„Am luptat și noi cât am putut. Așa a ieșit însă. Luați datele de la Guvern și analizați-le să vedeți cât erau de limpezi”, a precizat Predescu.

În articol se arată că au votat pentru validarea referendumului Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader, toți trei din tabăra USL, iar pentru invalidarea referendumului au votat Augustin Zegrean (președinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Antoanella Motoc „din tabăra PDL-Băsescu”, Puskás Valentin Zoltán, propus de UDMR, și Aspazia Cojocaru, propusă de PSD în CC.

Curtea Constituțională a constatat, în hotărârea adoptată marți, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil și menționează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu își reia atribuțiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curții Constituționale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui Traian Băsescu a fost respectată.

De asemenea, CC confirmă rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central și constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”.

 

Zegrean: Legea referendumului prevede din 2000 condiția de cvorum, 14 țări UE au acest lucru

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că în ceea ce privește referendumul este prevăzută din anul 2000 condiția cvorumului de validare, menționând că 14 state UE au această condiție.

Zegrean a ținut să precizeze că Legea referendumului prevede de la momentul adoptării ei în anul 2000 condiția de validare a referendumului doar dacă la urne se prezintă 50% plus unu din numărul alegătorilor. Președintelui CC i s-a atras atenția că în anul 2007 Curtea a constatat constituțională derogarea de prezență în cazul referendumului de demitere a președintelui.

„Nu știu ce a făcut Curtea, nu eram în Curte, nu eram la Curte. Eu sunt în Curte din 13 iulie 2007”, a răspuns Zegrean.

„În 14 state UE există cvorum – Danemarca, Olanda, Italia, Portugalia, Polonia, Ungaria…”, a adăugat președintele CC.

La remarca unui jurnalist că din partea Comisiei de la Veneția nu se recomandă introducerea unui prag de prezență, Zegrean a precizat că „e problema lor”.

În legătură cu faptul că CC a invocat în mai multe rânduri Codul de bune practici al Comisiei de la Veneția, fundamentându-se astfel decizii ale judecătorilor, Augustin Zegrean a spus: „Așa, și? Și ce să fac, să-l anulez eu? Nu eu fac legile, nu noi facem legile, este în lege, înțelegeți, în lege din 2000. Deci, noi nu am modificat legea, noi nu putem modifica legea, Parlamentul face legi”.

El a fost întrebat dacă cifrele luate în calcul de Curte în decizia de marți nu ridică un semn de întrebare, din moment ce datele de la Guvern nu au fost folosite. „Nu am niciun dubiu, pentru că este cifra comunicată oficial de BEC, iar BEC a primit această cifră de la Ministerul de Interne”, a răspuns Zegrean.

Citește și