ZIUA MUNCII 2012 este sărbătorită astăzi, 1 MAI, de zeci de țări din întreaga lume, printre care România, Canada, Australia, India sau Pakistan, dar și de GOOGLE.
Citește și ZIUA MUNCII 1 MAI 2012. Cum sărbătoresc GOOGLE și zeci de țări Ziua Internațională a Muncii
În plus, alte țări, cum ar fi SUA sau Australia, sărbătoresc și ele ZIUA MUNCII, dar nu pe 1 MAI.
ZIUA MUNCII este o sărbătoare anuală, care celebrează realizările economice și sociale ale muncitorilor.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, este celebrată de sindicatele de muncitori, avocații ideii că ziua trebuie împărțită în trei părți: opt ore pentru muncă, opt ore pentru activități recreative și opt ore pentru somn.
ZIUA MUNCII se sărbătorește din 1889, când Congresul Internaționalei Socialiste (organizație ce reunește 143 de partide socialiste, social-democrate și laburiste din întreaga lume) a decretat ca pe 1 MAI să fie comemorate victimele grevei generale din Chicago. Cu timpul, 1 MAI a început să fie sărbătorit în majoritatea țărilor, devenind ZIUA MUNCII și fiind celebrată mai ales după ce autoritățile au stabilit ca această zi să fie decretată ZI LIBERĂ.
În România, ZIUA MUNCII, 1 MAI, a fost sărbătorită prima dată în 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestații uriașe pe străzi. După 1990, ZIUA MUNCII, 1 MAI nu mai are importanță propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber, în parcuri, la munte sau la mare.
Citește și ZIUA MUNCII 1 MAI 2012. Cum sărbătorea România Ziua Internațională a Muncii, în perioada comunistă. VIDEO
Anul acesta, Guvernul a adoptat hotărârea prin care ziua de luni 30 aprilie 2012 a fost declarată zi nelucrătoare în sectorul public, astfel încât să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia Sărbătorii de 1 Mai.
Citește și ZILE LIBERE 2012. Guvernul a adoptat hotărârea prin care 30 aprilie este declarată zi nelucrătoare în sectorul public
Iată mai jos cum se sărbătorește ZIUA MUNCII, 1 MAI, în diferite țări ale lumii:
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Pakistan. Tocmai muncitorii sunt singurii care nu țin cont de ziua de 1 mai și muncesc și în această zi, în timp ce restul lumii are liber și se distrează.
ZIUA MUNCII în Australia. Variază în funcție de regiunile țării. Unii australieni sărbătoresc ZIUA MUNCII în martie, octombrie sau în prima luni din mai, nu neapărat pe 1 MAI.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Canada. Mulți canadieni asistă la parade sau merg la picnicuri.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în India. Este o sărbătoare națională, toată lumea are liber și fiecare sărbătorește cum vrea.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Jamaica. Aici, ZIUA MUNCII a înlocuit Ziua Imperiului, pe care jamaicanii o sărbătoreau pe 24 mai, în cinstea Reginei Victoriei și a emancipării sclavilor din Jamaica.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Malaezia. Este cunoscută sub numele de „Hari Buruh”, fiind o sărbătoare publică.
ZIUA MUNCII în Noua Zeelandă. Aici, muncitorii sărbătoresc de obicei în ultima lună din octombrie.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Filipine. Și aici se sărbătorește ziua de 1 MAI, care este cunoscută sub numele de „Araw ng mga Manggagawa”.
ZIUA MUNCII în Tridinad Tobago. Se sărbătorește pe 19 iunie.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Siria. La fel ca în Egipt, este sărbătoare națională, toată lumea are liber.
ZIUA MUNCII în SUA. Americanii sărbătoresc ZIUA MUNCII în prima luni din septembrie. A doua zi, copiii încep școala.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Cuba. Toată lumea are liber, iar mulți oameni asistă la paradele grandioase din capitala Havana sau din alte orașe. De obicei, președintele se adresează poporului.
ZIUA MUNCII, 1 MAI, în Turcia. Se sărbătorește pe 1 mai, din 1923 încoace.