Prima pagină » Obstetrică-Ginecologie » Ce este și când se poate vorbi despre infertilitate

Ce este și când se poate vorbi despre infertilitate

In general cu totii am auzit macar o data termenii sterilitate si infertilitate, folositi ca sinonime, atunci cand se vorbeste despre problemele intampinate de anumite cupluri in a avea un copil.

Insa in lumea medicala, distinctia este clara :

Sterillitatea este definita ca dificultatea de a obtine o sarcina dupa minim un an de relatii sexuale frecvente, apropiate zilei de ovulatie si fara protectie.

Aceasta definitie se bazeaza pe estimarea unei probabilitati de 85%  de a obtine o sarcina, pe parcursul unui an, in conditii normale.

Este foarte important sa se retina faptul ca specia umana nu are o capacitate de reproducere foarte mare, se estimeaza undeva la 25% probabilitate de a ramane insarcinata pt o femeie care are contact sexual in momentul ovulatiei.

Sterilitatea afecteaza 1 din 6 cupluri aflate la varsta fertila, adica un procent de 15-17%.

Se caracterizeaza ca si sterilitate primara situatia in care un cuplu nu a reusit sa obtina o sarcina niciodata si sterilitate secundara este atunci cand vorbim despre o pereche care a avut experienta uneia sau mai multor sarcini.

Se poate discuta despre cauze de infertilitate atunci cand un cuplu are experienta a doua sau mai multe sarcini, dar din varii motive exista o imposibilitate de a duce la termen sarcina si a avea un nou nascut sanatos. In situatia in care un cuplu, dupa o sarcina si o nastere normala, nu reuseste sa duca la termen o a doua sarcina si sa obtina un nou nascut sanatos, atunci acea situatie se defineste ca infertilitate secundara. Practic, anumite cupluri sufera trauma unei serii de avorturi spontane repetate. Pentru a intelege fenomenul, trebuie sa tinem cont si de faptul ca nu se considera o anomalie ca in istoricul reproductiv al unei femei, aceasta sa sufere un avort spontan. Deasemenea este extrem de important sa retinem faptul ca toate cele mentionate mai sus sunt estimari efectuate luand in calcul femei cu varsta de pana la 35 de ani. Este deja cunoscut faptul ca dupa varsta de 35 de ani potentialul reproductiv al femeii scade considerabil, ajungand dupa varsta de 40 de ani, undeva sub 10%  pe parcursul unei luni.

Cand se recomanda inceperea investigatiilor pentru sterilitate? Avand in vedere toate cele mentionate mai sus, trebuie sa precizam ca depinde foarte mult de varsta pe care femeia o are.

Astfel : cand discutam despre o pacienta cu varsta mai mica sau egala cu 35 de ani, se recomanda un an pana la inceprea investigatiilor pentru sterilitate. In schimb daca aceasta are o varsta mai mare de 35 de ani, se recomanda ca in maxim 6 luni de cand exista suspiciunea de sterilitate, sa se inceapa investigarea.

Speram ca toate cele mentionate in articol sa va fie de folos. Ceea ce noi am enumerat mai sus sunt doar cateva notiuni care pe voi va pot ghida in luarea unei decizii in cazul in care aveti suspiciuni privind fertilitatea. Nu ezitati sa va adresati Medas Feminis pentru orice problema privind sanatatea cuplului vostru!

Pentru consulatii si tratament va puteti adresa medicilor din cadrul clinicii MEDAS Feminis