Prima pagină » Obstetrică-Ginecologie » Întrebări frecvente în sarcină – trimestru III

Întrebări frecvente în sarcină – trimestru III

Întrebări frecvente în sarcină - trimestru III
Trimestrul III se intinde pana la nastere

La ce modificari sa ma astept in trimestrul III?
Trimestrul III se intinde pana la nastere. Pe masura ce copilul creste, corpul se simte mai jenat si mai greu. Gesturile cotidiene – cum ar fi ridicarea din pat sau de pe scaun – vor necesita un efort suplimentar. Revine senzatia de oboseala resimtita la inceputul sarcinii. Va emotionati mai usor, mai ales pentru ca va pregatiti pentru travaliu, nastere si maternitate.
Insa va bucurati mai mult simtind miscarile copilului. Nu va epuizati cu pregatirile finale pentru primirea bebelusului!

Poate fi somnul dificil?
Fiind mai mare, este mai dificil sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn, Dormitul pe parti este cel mai indicat, deoarece ajuta circulatia sangelui. Dormitul pe spate este nerecomandat, deoarece greutatea copilului apasa vasele mari aflate in spatele uterului, incetinind intoarcerea sangelui din partea inferioara a corpului spre inima. . Trebuie sa evitati si sa va culcati cu stomacul plin. Daca puneti o perna intre genunchi sau in spate poate fi mai confortabil.
Alte fenomene care pot interfera cu somnul:

  • Crampe ale gambelor – determinate de presiunea exercitata de uter asupra nervilor si vaselor care merg la picioare;
  • Sindromul „picioarelor nelinistite” – nevoia de a misca picioarele permanent, adesea datorita unei senzatii neplacute;
  • Arsuri – senzatia de arsura in partea de jos a pieptului, datorita modificarii pozitiei stomacului. Solicitati medicului un antiacid;
  • Congestia nazala – provocata de accentuarea vascularizatiei la nivelul mucoasei nazale;
  • Miscarile copilului;
  • Nevoia de a urina, care se accentueaza cu cresterea copilului.

Inca pot avea viata sexuala?
Puteti pierde din libidou, in parte datorita cresterii in greutate, in parte datorita preocuparii de a fi pregatitia pentru nastere si maternitate. Dar este normal sa aveti contact sexual daca medicul nu va recomanda altfel.

Ce altceva se poate intampla in trimestrul III?
Varicele. Sunt vene albastrui, dilatate, uneori dureroase, care proemina pe suprafata pielii. De cel mai multe ori apar pe fata posterioara a gambei sau pe partea interna a coapselor.
Hemoroizii sunt varice venoase localizate la nivelul rectului. Acestia pot iesi la exterior prin anus, provocand durere, mancarime si uneori sangerare. Solicitati medicului tratamentul adecvat intr-o astfel de situatie (nu un laxativ).
Cauzele sunt:

  • Presiunea pe care uterul o exercita asupra venelor mari din spatele lui, incetinind astfel circulatia sangelui
  • Hormonii de sarcina, care determina relaxarea peretilor venosi
  • Constipatia, care determina eforturi de screamat
  • Cresterea retentiei de lichide

Edemele. Retentia de lichide si incetinirea circulatiei sangelului sunt responsabile de umflarea picioarelor, mainilor si fetei.
Daca edemele mainilor si fetei devin extreme si mai ales daca se insotesc de dureri de cap, privire incetosata, ameteli si dureri de burta – sunati medicul rapid. Aceste semne pot semnala o situatie periculoasa numita hipertensiune indusa de sarcina/preeclampsie.

Amorteala si furnicaturi. Greutatea burtii si umflarea membrelor determina presiune asupra nervilor, provocand furnicaturi si amorteala la nivelul picioarelor, bratelor si mainilor. Pielea de pe abdomen poate fi de asemenea amortita deoarece este foarte intinsa.

Dureri de spate, pelvis si coapse. Pot debuta in trimestrul II. Presiunea/fortarea spatelui se accentueaza odata cu cresterea abdomenului. Pelvisul si coapsele devin dureroase deoarece hormonii de sarcina relaxeaza articulatiile (fixe) ale oaselor pelvine, pentru pregatirea nasterii. Daca dormiti cu o perna la spate durerea se amelioreaza.

Durerile abdominale. Musculatura si ligamentele care sustin uterul continua sa se intinda pe masura ce sarcina creste, provocand dureri.

Scurtarea respiratiilor. Pe masura ce uterul creste, plamanii au mai putin spatiu sa se extinda. Nu trebuie sa va surprinda ca pufaiti sau suflati mai des.

Crestera sanilor. Mameloanele pot secreta colostru. Daca veti alapta, acest lichid va reprezenta prima mancare a copilului.

Disconfort vaginal. Secretia vaginala poate sa se accentueze spre sfarsitul sarcinii de aceea ar fi bine sa repetati examenul secretiei vaginale. Daca sesizati ca devine foarte apoasa sau contine sange, sunati medicul imediat.

Miscari fetale mai putine. Pe masura ce copilul creste, nu mai poate sa se miste la fel demult in interior (are mai putin loc). Daca nu simtiti copilul miscand de cel putin 10 ori intr-o ora sau sunteti ingrijorata de lipsa miscarilor, cel mai bine este sa anuntati medicul in cel mai scurt timp.

Care sunt semnele ca travaliul ar putea incepe curand?
Copilul probabil si-a schimbat pozitia, cel mai probabil cu capul in jos in pelvis. Observati ca burta este acum mai joasa.
Colul (portiunea de jos a uterului) incepe sa scada in lungime (medicii numesc acest lucru „scurtare” si apoi „stergere”) si sa se deschida („dilatatie”). Medicul va verifica colul in ultimele saptamani de sarcina.
Contractiile Braxton Hicks pot surveni mai des si devin mai puternice.
Puteti avea dureri constante de spate si crampe, diaree si gaze inainte de inceperea travaliului.

Cum stiu ca sunt in travaliu?
Atunci cand contractiile se repeta in ritm regulat iar durata intre contractii devine din ce in ce mai scurta, probabil sunteti in travaliu. Contractiile de travaliu sunt de obicei mai puternice decat contractiile Braxton Hicks. Daca contractiile sunt dureroase, anuntati medicul.
Pierderea de lichi amniotic (ruperea „apei”) este alt semn de incepere a travaliului. Acesta este provocat de fisurarea membranelor sacului care contine copilul si lichidul amniotic. Daca simtiti ca pierdeti lichid (care este normal apos) fara senzatie de urinare, sunati medicul si mergeti catre spital. Oricum, la majoritatea femeilor apa se rupa dupa debutul travaliului.
Discutati cu medicul despre semnele de travaliu. Acesta va poate explica la ce sa va asteptati si cand trebuie sa il sunati si sa mergeti la spital.

Vezi toate investigatiile din timpul sarcinii de la MEDAS Feminis

Programul Dr. Carmen CHELES – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie