Cum ma voi simti in trimestrul II, comparativ cu primul?
Multe femei care nu s-au simtit grozav in primul trimestru, acum incep sa se simta mai bine. Greata si varsaturile sunt mai atenuate, schimbarile de dispozitie scad si aveti mai multa energie. Este momentul cel mai potrivit sa va organizati pentru necesitatile copilului.
Greutatea va creste mai repede decat in primul trimestru, adaugandu-se aproximativ 1,8 kg in fiecare luna, pana la sfarsitul sarcinii.
Cand voi simti miscarile copilului?
Probabil ca veti simti primele fluturari usoare adanc in abdomen, la mijlocul trimestrului II. Copilul se misca de mult dar, probabil, nu stiti ce trebuie sa simtiti. Femeile care au nascut deja, percep mai devreme miscarile copilului, deoarece stiu ce ar trebui sa simta.
Sanii continua sa creasca?
Sanii nu vor mai fi la fel de sensibili ca in primul trimestru dar vor continua sa creasca si sa se pregateasca pentru alaptare. Cresterea lor este data de largirea glandelor mamare si a depozitelor de grasime.
Pielea din jurul mameloanelor se inchide la culoare si apar mici proeminente in aceste zone. Din mamelon poate incepe sa se scurga un lichid galbui numit colostru.
Ce sunt vergeturile si cum le pot preveni?
Deoarece pielea se adapteaza la cresterea corpului, anumite zone cutanate pot fi foarte intinse. Fibrele elastice din structura pielii se pot rupe, ducand la aparitia unor dungi numite vergeturi. Vergeturile apar adesea pe abdomen si pe sani.
Nu toate gravidele au vergeturi dar acestea sunt foarte frecvente. Din pacate, nu exista nici o metoda prin care pot fi prevenite in totalitate. Este important sa fiti atenta cu cresterea in greutate, respectand recomandarile medicului. Anumiti producatori de produse cosmetice recomanda diferite crème sau uleiuri impotriva vergeturilor, dar eficacitatea lor nu a fost dovedita. Vergeturile se vor estompa, devenind mai putin vizibile dupa nastere.
La ce alte modificari ale pielii ma pot astepta?
Nu toate femeile prezinta modificari ale pielii in sarcina dar unele sunt mai frecvent intalnite:
Unele din aceste modificari ale pielii se atenueaza dupa nastere.
Interesul pentru contact sexual imi revine?
Daca aveti greturi, tulburari de dispozitie si diminuarea energiei in primul trimestru, este normal sa va scada si libido-ul. Multe gravide descopera ca dorinta de a face sex revine in trimestrul II. Acest lucru este normal in sarcina, atata timp cat medicul nu va recomanda evitarea contactului sexual.
Alte modificari care apar in trimestrul II:
Dureri ale picioarelor.Pot aparea crampe la nivelul gambelor, mai ales in somn. Acestea pot fi legate de greutatea pe care uterul o exercita asupra vaselor de sange si nervilor care merg catre picioare. Va poate ajuta sa stati intinsa pe una din parti si nu pe spate.
O alta problema a picioarelor este tromboza venoasa profunda, care poate fi serioasa. Tromboza venoasa reprezinta un cheag de sange care se formeaza intr-o vena, provocand durere si umflare la nivelul unui picior. Daca aveti aceste simptome, contactati medicul cat mai repede.
Edemele.Gleznele, mainile si fata se pot umfla in cursul trimestrului II. Acest fenomen este provocat de retentia de fluide si de incetinirea circulatiei sanguine.
Dureri de spate, pelvis si coapse.Rolul de a purta greutatea abdomenului poate impovara mult spatele. Coapsele si zona pelvina pot deveni dureroase deoarece hormonii de sarcina relaxeaza ligamentele (benzi dure de tesut, ca niste corzi) care sprijina oasele. Oasele bazinului incep sa se miste pentru a pregati nasterea.
Durerea abdominala.Muschii si ligamentele care sustin uterul se intind si pot deveni dureroase atunci cand copilul se misca.
Miscari ale dintilor.Hormonii de sarcina afecteaza si ligamentele si oasele fetei, astfel ca dintii se pot misca. Acest efect dispare dupa nastere.
Oricum, daca aveti periodontita, inflamatii sau infectii usoare ale gingiilor si tesuturilor din jurul dintilor, aveti nevoie de tratament. Boala periodontala este asociata cu nasterea prematura si greutate mica la nastere. Trimestrul II este un moment bun pentru consult si tratament stomatologic.
Congestia nazala, sangerarea nazala sau sangerarea gingiilor.Sunt rezultatul accentuarii vascularizatiei la nivelul mucoasei bucale si nazale.
Arsuri la stomac (pirozis).Aceste arsuri resimtite in esofag (tubul care leaga gura de stomac) pot incepe sau se accentueaza in trimestrul II. Uterul creste si preseaza stomacul, fortand mancarea si acidul gastric sa urce din stomac in esofag, provocand arsuri.
Infectii urinare.Modificarile hormonale incetinesc fluxul de urina iar cresterea uterului apasa vezica urinara, favorizand astfel aparitia infectiei urinare. Infectiile tractului urinar se pot asocia cu nasterea prematura. De aceea, trebuie sa anuntati medicul daca aveti usturime sau arsuri cand urinati, daca urinati prea des sau daca urina miroase urat sau contine sange.
Contractiile Braxton Hicks.Numite si „falsul travaliu”, contractiile Braxton Hicks reprezinta incordari ale musculaturii uterine. Ele au rolul de pregatire a uterului pentru travaliu si nastere. In timpul acestor contractii, burta se intareste, cu/fara durere. Contractiile trebuie sa dispara in cateva minute si nu trebuie sa se repete la intervale regulate. Daca contractiile devin regulate si dureroase si nu dispar dupa antispastic si repaus, trebuie anuntat imediat medicul.
Vezi programul Dr. Carmen CHELES