Sarcina pe săptămâni – trimestru I

Sarcina pe săptămâni - trimestru I
Publicat: 01/10/2012, 13:45
Actualizat: 29/07/2014, 17:43

Acest articol descrie saptamana cu saptamana drumul pe care copilul dumneavoastra il parcurge in timpul sarcinii, ajungand de la dimensiunile a cateva celule la o greutate de 3-4 kg. De asemenea, intentia noastra este de a descrie schimbarile pe care organismul mamei le suporta pe durata sarcinii si cum pot emotiile si experientele schimba perceptia sarcinii.

Fiecare femeie percepe sarcina in mod diferit de aceea acest articol se doreste a fi doar un ghid orientativ, care sa explice ce ar putea sa se intample cu corpul mamei in sarcina si descrie cum creste si se dezvolta copilul.

Retineti ca fiecare sarcina se poate dezvolta diferit. Masuratorile facute pentru greutate si lungime a diferitelor segmente ale fatului sunt relative – adica fatul poate fi putin mai mic sau mai mare si totusi sa creasca normal.

Trimestrele. Adesea medicul obstetrician vorbeste despre sarcina folosind cuvantul „trimestru” (intervalul de 3 luni). Varsta sarcinii se masoara in saptamani de amenoree (de la ultima menstruatie) si dureaza 40 saptamani (3 trimestre). Sarcina nu se apreciaza corect in luni, deoarece lunile nu au fix 4 saptamani.

CONCEPTIA

Sarcina incepe cand un ou (ovul) este eliberat din ovar, la mijlocul ciclului menstrual, si este fertilizat de un spermatozoid. Fertilizarea are loc de obicei in trompa uterina. Milioane de spermatozoizi inconjoara ovulul dar numai unul singur reuseste sa penetreze in interior (apare zigotul). Oul fertilizat strabate trompa uterina in cateva zile, pentru a ajunge in uter; in acest timp se divizeaza in celule, avand spectul unei mingi solide (morula).

Morula se transforma in blastocist si se fixeaza de peretele uterului, intre zilele 6-12 dupa conceptie. Odata fixat, tesutul din jur incepe sa produca hormoni care ajuta sarcina sa evolueze.

In acest stadiu, viitorul copil devine embrion. Celulele care se fixeaza de peretele uterului vor forma 3 elemente: cordonul ombilical, placenta si sacul amniotic. Toate acestea sunt foarte importante pentru cresterea si protectia copilului.

TRIMESTRUL I

In cursul primului trimestru de sarcina veti creste in greutate cu 1-2 kg sau chiar mai putin daca aveti greturi matinale. Aceasta crestere in greutate se regaseste in placenta si in sani, uter si surplusul de sange pe care organismul il produce.

  • In cursul sarcinii organismul lucreaza intens, bataile inimii si respiratiile sunt mai rapide;
  • Hormonii provoaca modificari ale sanilor, care sunt sensibili la atingere si devin mai mari si mai grei;
  • Uterul se mareste si preseaza asupra vezicii urinare, de aceea apare nevoia de a urina mai des.

In continuare vom detalia pe saptamani ceea ce se intampla cu corpul mamei si cum se dezvolta copilul. Nu trebuie sa va ingrijorati daca simtiti altceva in fiecare saptamana de sarcina – fiecare femeie este diferita si poate percepe sarcina altfel. Orice vi se pare diferit trebuie sa discutati cu medicul dvs.

Saptamanile 3-4:

Daca aveti un ciclu menstrual regulat de 4 saptamani, saptamana 3 de sarcina este prima dupa conceptie. La aceasta varsta menstruatia inca nu a intarziat si nu stiti ca sunteti gravida.

In acest interval oul fertilizat se fixeaza in peretele uterului si are dimensiunile unui punct. Incep sa se dezvolte liniile celulare specializate care vor forma organele vitale ale copilului, sistemul nervos, oasele, muschii si sangele.

Saptamana 5:

Embrionul: maduva spinarii, creierul, musculatura si oasele au inceput sa se dezvolte.

Placenta a inceput sa se formeze si produce anumiti hormoni importanti, inclusiv hCG (human chorionic gonadotropin – gonadotropina corionica umana).

Pentru majoritatea femeilor primul semn de sarcina este lipsa menstruatiei. Acum pot fi folosite testele de sarcina din farmacie; daca un prim rezultat este negativ, un test repetat dupa cateva zile poate deveni pozitiv, prin cresterea nivelurilor hormonale in urina. Este perioada in care apar de obicei greturile si varsaturile, care pot surveni in tot cursul zilei sau noaptea. Severitatea si durata acestora difera de la o femeie la alta, insa de obicei dispar la sfarsitul trimestrului I.

Saptamana 6:

Saptamana 6 - EmbrionulEmbrionul: la sfarsitul acestei saptamani se pot observa bataile cardiace (vizibile prin ecografie transvaginala). Sangele este pompat prin vasele copilului si afara acestuia, prin cordonul ombilical spre placenta. Placenta este un organ care functioneaza ca un filtru; ea permite oxigenului si substantelor nutritive sa ajunga la embrion si elimina dioxidul de carbon si produsii de metabolism. Capul si trunchiul copilului sunt bine definite si incep sa se dezvolte mugurii membrelor. Embrionul are aproximativ 6 mm lungime (lungimea unui bob de orez).

In aceasta etapa va simtiti foarte obosita. Exercitiile fizice usoare, regulate – cum sunt inotul sau plimbarile – va pot ajuta sa va simtiti mai bine.

Saptamana 7:

La 7 saptamani de gestatie, fiecare organ esential a inceput sa se contureze in organismul minuscul al embrionului, chiar daca acesta cantareste mai putin decat o aspirina. Foliculii pilosi si mameloanele sunt formate iar pleoapele si limba incep sa se dezvolte. Coatele si genunchii sunt mai bine conturate iar trunchiul incepe sa se indrepte.

In aceasta perioada multe femei traiesc experienta reactiilor adverse de inceput de sarcina, ce includ nevoia de a urina mai des, greata, varsaturi, oboseala sau iritabilitate, provocate in special de modificarile hormonale din sarcina. Sanii sunt mai mari acum iar areola din jurul mamelonului este mai inchisa la culoare.

Orice medicatie, inclusiv suplimentele alimentare, trebuie atent supravegheata deoarece embrionul este in perioada de dezvoltare a organelor vitale. Acum este momentul pentru prima vizita la ginecolog.

Saptamana 8:

Urechile continua sa se formeze intern si extern. Toate organele prezente la un om adult sunt acum prezente si la embrion. Oasele au inceput sa se formeze iar muschii se contracta. Aspectul fetei continua sa se maturizeze iar pleoapele sunt mai dezvoltate. Este sfarsitul perioadei embrionare si inceputul perioadei fetale. Embrionul are aproximativ 1,5 cm lungime (este de marimea unui bob de fasole).

Acum este recomandata prima ecografie in sarcina, mai ales daca in antecedente exista pierderi de sarcina sau sangerari. Aceasta ecografie se practica de obicei transvaginal si are ca principal scop stabilirea diagnosticului de sarcina, localizarea acesteia, identificarea activitatii cardiace.

Saptamana 9:

La sfarsitul acestei saptamani copilul devine „fat”. Membrele cresc repede si degetele sunt formate. Scheletul, initial cartilaginos, devine osos.

Putem vorbi acum despre „stralucirea de sarcina” sau despre „masca sarcinii”. Stralucirea fetei este data de aspectul uleios al pielii, provocat de hormonii de sarcina si care poate genera aparitia de cosuri. Unele femei, dimpotriva, au probleme cu uscarea pielii. Indiferent de situatie, asigurati-va ca beti suficienta apa (6-8 pahare pe zi), care ajuta mult la hidratarea pielii.

Saptamana 10:

Fatul are aproximativ 2,5 cm si degete subtiri vizibile.

Mama descopera ca hainele o jeneaza in talie si la piept. Abdomenul pare mai mare, insa in aceasta etapa este din cauza vezicii urinare mai degraba decat din cauza marimii uterului. Uterul are dimensiunile unei portocale si se afla inca la nivelul pelvisului.

Saptamana 11:

Organele interne ale fatului sunt toate formate – inclusiv ovarele sau testiculele – dar nu se pot observa inca ecografic.

Multe femei descopera ca sunt constipate. Hormonii de sarcina relaxeaza intestinele iar miscarile (peristaltica) acestora sunt mai lente, incetinind tranzitul. Introducerea fibrelor in alimentatie si consumul de apa va pot ajuta. Daca problemele persista solicitati medicul pentru prescrierea unui laxativ usor permis in sarcina.

Saptamanile 12-13:

Fatul: Capul devine mai rotund si reprezinta aproape ½ din marimea intregului fat. Pleoapele acopera ochii in totalitate; se vor deschide abia spre 28 de saptamani de sarcina. Apar mugurii dentari. Desi nu poate fi simtit, copilul se misca constant in lichidul amniotic – poate sa se roteasca, se intinde, casca si misca degetele.

De-acum greata si varsaturile incep sa dispara si va simtiti mai putin obosita. Uterul devine mai mare si iese din pelvis in abdomen.

Intre 10 si 13 saptamani si 6 zile de sarcina este recomandat screening-ul pentru anomalii cromozomiale de prim trimestru, care include ecografie si bitest (analiza de sange).

Aceste informatii nu reprezinta o alternativa la consultatiile si sfaturile medicale. Daca aveti o problema particulara, programati-va la medicul care urmareste sarcina.

Vezi toate investigatiile din timpul sarcinii de la MEDAS Feminis
Vezi toti medicii MEDAS Feminis

Pentru detalii si programari, sunati laCall Center:021 9232

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare