Adina Anghelescu: ”Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs! Cataramă a ajuns as în viruși și criminalistică” (OPINIE)
Hai că asta e prea de tot! Să avem noi un geniu, un tip așa de multilateral dezvoltat ca domnul Viorel Cataramă și să nu-i facă nimeni statuie? Păi, uite de-aia, din cauza nepăsării noastre față de atoatecunoștintele lui, domnul Cataramă se simte obligat să bage capul în poză pe orice subiect. Nu contează că nu știe să mânuiască bisturiul, sa facă o ecografie, o endoscopie, darămite să intubeze (treburi grele, de connaisseur!), distinsul om de afaceri o fi crezând că medicina se transmite în familie prin aerul de la domiciliu, altfel nu găsesc rațiunea de a-l lua la refec, deunăzi, pe doctorul Virgil Musta.
Domnul Cataramă zice că dacă ajunge el în Senat, noi și de ce nu toată omenirea, o să revenim la viața normală. Zău? Măi să fie… Deocamdată, realitatea ne arată că românii se împuținează din ce în ce mai mult, precum oxigenul de la ATI-urile din spitale. Și fără oxigen în plămâni, adio viață.
Cum e cu normalul și anormalul? Ca să dea un exemplu grăitor care să evidențieze anormalitatea pe care o trăim, Cataramă îl face zdrențe pe dr. Musta de la Timișoara. “Un moşulică ce iese în fiecare zi şi ne spune că n-avem voie să facem Crăciunul, să facem Revelionul, să fim consemnaţi la domiciliu, în timp ce el face afaceri extraordinare pe banii statului. Cazul este public. Face în clinica sa privată teste pe care ia 300 de lei şi le prelucrează, plătind 17 lei sau nu ştiu cât, la spital. Toate costurile sunt suportate de bugetul statului, de noi, iar el ia tot profitul. Şi mai e şi mare formator de opinie. Când cunoşti asemenea oameni, multiplicând la nivel planetar, îţi dai seama de ce aceşti medici, repet conectaţi cu interese care nu au nimic de a face cu sănătatea populaţiei, au reuşit să impună unor politicieni slabi, fricoşi, slab pregătiţi sau corupţi aceste măsuri de suspendare a drepturilor şi libertăţilor. Acest lucru eu îl combat, nu existenţa virusului”
Sigur, eu nu îi iau apărarea doctorului Musta pentru că nu e rolul și stilul meu, dar nu pot să trec cu vederea faptul că, mai devreme sau mai târziu, dacă vrea bunul Dumnezeu, și domnul Cataramă (căruia nu-i dă acuma bobocul!) va ajunge un moșulică. Iar pe tema vârstei nu e frumos să luăm în bășcălie pe cineva. Vorba ceea… un bătrân îi spune unui tânăr: ”Știi care e diferența dintre noi? Că eu am fost cum ești tu acuma, dar tu încă nu cum sunt eu. Avantaj eu!”
Pe de altă parte, nu cred că doctorul Musta sau oricare alt medic a impus Guvernului, prin Nelu Tătaru sau prin alții, ce restricții să ia în România ca să le facă lor, medicilor, un favor financiar. Dacă așa ar fi, atunci în orice țară de pe mapamond îngenunchiată de pandemie ar exista măcar un Musta responsabil de restricțiile ordonate de pandemia SARS COV-2. Până una alta, dr. Musta împreună cu echipa medicală de la Timișoara au salvat multe vieți, din martie până azi. Părerea mea. Iar treaba cu testele și tangența spital-clinică particulară este apanajul altor instituții care, deocamdată, nu l-au pus sub anchetă pe dr. Musta. Îl înțeleg, însă, pe domnul Cataramă, că a ales să toace ca subiecte de campanie electorală pentru alegerile parlamentare chestiuni arzătoare, la ordinea zilei. Și cum pandemia a pus masca peste România, înțeleg că domniei-sale i-a scăzut un pic saturația… și îi trebuie oxigen în cursa pentru Senat.
Ce nu înțeleg deloc este modul în care domnul Cataramă iese la rampă cu declarații legate de un domeniu la fel de necunoscut domniei-sale ca și medicina: criminalistica. Afaceristul nu ratează să aducă vorba de strădaniile lui în elucidarea cazului Caracal și afirmă public că Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu sunt în viață, în străinătate și au fost plasate în te miri ce rețea de prostituție: “Cred că fetele au fost plasate într-o rețea de prostituție, că sunt în viață, că nu sunt în România, și că fenomenul este de o amploare uriașă, în țara noastră, pentru că infractorii sunt în cârdășie cu angajați ai instituțiilor statului. Fie că vorbim de Parchet, fie că vorbim de instanțe de judecată, fie că vorbim de instituții și agenții ale statului roman(..)Unele persoane poate sunt interesate în căutarea adevărului, dar sunt alte persoane din instituțiile statului care nu sunt interesate și care au cuvântul decisiv. Cred că nu vom afla adevărul prea curând, decât printr-un miracol, ca una dintre cele două fete sau amândouă să scape și să ajungă în România, sub o formă sau alta, dar asta este mai mult teoretică” (declarație făcută la Kanal D).
Ok, zic, dacă așa crede el, să creadă. Alții poate cred altceva. Alții poate chiar știu. Alții, care au lucrat la caz, și aici vorbesc de medicii legiști, antropologi sau experți criminaliști, care au oferit anchetatorilor DIICOT toate datele științifice (probe materiale) existente la dosar, or fi cu toții niște tâmpiți???? Zic că e cazul să revenim un pic la realitate. Dacă domnul Cataramă crede că știe mai bine cum e cu cazul Caracal, dacă are impresia că o fi vreun Ceacanica (criminalistul de geniu al României) contemporan nouă, eu zic să o lase baltă. Altfel, o să cred că totul i se trage de la vreun accident în care i-a căzut în cap vreun corp de mobilier de bucătărie și nu și-a revenit încă din năuceală.
Dincolo de atitudinea și afirmațiile făcute în ultima vreme, domnul Viorel Cataramă este un simpatic. Clipește rar și vorbește des. De dragul ratingului personal. Aștept de la domnia sa – posibil viitor senator al patriei – altceva. Societatea nu are nevoie de catharsis la tot pasul, nici de multilateral dezvoltați, ci de pragmatism, profesionalism (acolo unde te pricepi, te bagi, altminteri e periculos, chiar distructiv!), viziune și speranță. Succes!