Prima pagină » Opinii » Adina Anghelescu-Stancu: ”#Revoltații. Puterea judecătorească în pericol major” (OPINIE)

Adina Anghelescu-Stancu: ”#Revoltații. Puterea judecătorească în pericol major” (OPINIE)

Adina Anghelescu-Stancu: ”#Revoltații. Puterea judecătorească în pericol major” (OPINIE)

În timp ce opinia publică pare ocupată și preocupată de drama cumplită de la Onești și cazul șoferiței care a accidentat mortal doi copii în strada Andronache din București, alții își continuă punerea în aplicare a unui plan infect. În planul de haștagizare a României, unul dintre punctele-țintă este acela de a pune sub #papuc Justiția abia scăpată din menghina Binomului care i-a sugrumat independența, cât a putut de mult, mai bine de 10 ani. Altfel spus, ceea ce eu observ că se petrece după ce instanța TMB a decis irevocabil să respingă confirmarea redeschiderii anchetei în dosarul “10 august” este, în opinia mea, un atac murdar, de nepermis, la adresa puterii judecătorești de către reprezentanți ai unor alte puteri în stat.

Manifestările pe Facebook ale unor indivizi precum Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, nu își au locul într-un stat democratic, într-un stat de drept. Ca un istoric fără expertiză și patalama, Voiculescu – omul care a scăpat de un dosar de la DIICOT doar din cauza nepriceperii unui procuror de a face o anchetă serioasă (sau poate altul o fi fost motivul, dar nu-l știm noi!), Voiculescu a ajuns să compare evenimentele de pe 10 august 2018 cu Revoluția și Mineriadele. Vai de capul lui!

În 1989, actualul ministru al Sănătății avea 6 ani, la mineriada din ‘90, avea 7, la cea din ’91 avea 8, la cele din 1999 avea 16, era licean și avea, probabil, premature vise vieneze. Ce știe el despre Revoluție și Mineriade? Ca să faci o comparație între Revoluție, Mineriade și 10 august sau orice altceva trebuie să ai niște cunoștințe și o documentare solide, nu să vorbești ca babele de pe ulițele dâmbovițene despre ce-au mai auzit ele prin sat, la radio sau prin vecini…

După ce a făcut această comparație, domnul Voiculescu s-a declarat – raportat la decizia judecătorului TMB – foarte revoltat. Eu zic că mai bine ar avea grijă de revolta multora din sistemul de sănătate vizavi de modul în care conduce el destinele sistemului sanitar. “Citesc abia acum despre sentința de astăzi (n.red. – 2 februarie) și îmi vine să mă iau cu mâinile de cap… lucrurile nu pot să rămână așa”, a scris – frenetic și nevrozat – ministrul Sănătății pe Facebook.

Mai bine și-ar vedea de treabă. Cum adică lucrurile nu pot să rămână așa? E o decizie definitivă, domnule Voiculescu! Tu nu ai fost și nu ești judecător suprem. Dacă vroiai să fii judecător, trebuia să faci Facultatea de Drept, să iei LICENȚA, să faci INM-ul, să dai niște multe examene, mult mai multe decât alea 7-8 care îți apar pe suplimentul ăla de diplomă vieneză fără a avea și diploma de licență, depusă la Centrul pentru recunoașterea și echivalarea studiilor, da? Vestea bună este că timpul nu e pierdut. Poți face asta și acum, adică Facultatea de Drept și INM-ul, ca să înțelegi cum e cu cele trei puteri în stat și cum e să judeci o cauză, fie ea penală sau civilă, da? Repet, timpul nu e pierdut, sunteți încă tânăr, neliniștit și vaccinat.

Revin la revolta și revoltații de după decizia TMB. Altul care s-a trezit să-și manifeste #indignarea este tristețea de premier Florin Cîțu. Într-un interviu dat la G4Media, Cîțu a declarat că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului “10 august”. “Să vedem, mai sunt căi!”, a precizat premierul. Ceea ce mie îmi dovedește că zvonurile conform cărora la Secția Parchetelor Militare a fost numit adjunct Marian Tudor ca să facă un grup de lucru tocmai pentru a găsi soluții, adică elemente noi cu care să se forțeze reactivarea dosarului “10 august”, au o doză de adevăr.

Adică, conștienți de subțirimea argumentelor redeschiderii dosarului, unii domni din parchetele militare, pe unde circulă lejer aerul haștagist, se așteptau să fie dată decizia de la TMB și acuma, la unison, vor intra în corul #dezamăgiților care încearcă să pună presiune pe justiție în ansamblul ei, urmărind bagheta dirijorului din Executiv. Totuși, domnule Cîțu, nu ar fi mai indicat să vă preocupe guvernarea? Adică bugetul, banii pentru susținerea unei economii viabile, investițiile, alocarea sumelor necesare dezvoltării infrastructurii și a proiectelor locale, mărirea pensiilor și alocațiilor, reformarea Internelor și a Sănătății, Educația? Lăsați Justiția pe mâinile celor care se pricep la asta, care s-au școlit pentru asta! Ca politician de prim rang, ar trebui să respectați celelalte puteri, nu să călcați în picioare independența judecătorilor ! De la înălțimea și importanța funcției pe care o dețineți, am pretenția să nu confundați statul de drept cu totalitarismul. Așa că, bine ar fi să nu-i mai trasați ministrului Justiției astfel de sarcini rușinoase, pentru că îl băgați într-un război direct cu puterea judecătorească. Instanțele sunt cele care înfăptuiesc justiția, iar magistrații sunt independenți. Punct. V-ar conveni ca președintele Înaltei Curți, sau orice alt judecător – reprezentant al puterii judecătorești – să vă spună că de mâine trebuie să faceți bugetul cum vrea el? Chiar nu mai aveți nicio limită? Eu înțeleg că aburii Puterii iau mințile unora care sunt prea slabi de înger și caracter, dar nici chiar așa! Nu merge. Nu am mai auzit până acum vreun premier să se bage să spună unui ministru al Justiției că trebuie să găsească soluții ca să întoarcă o decizie definitivă. Asta ce ar însemna? Că ministrul Justiției, în loc să administreze Justiția, ar da ordine unor procurori să facă și să dreagă pentru a fi pe placul susținătorilor politicii partidului care l-a numit! Periculos. Dacă alt premier ar fi avut o asemenea atitudine, i-ați fi #sărit la jugulară imediat. Dar așa, voi aveți dreptul, nu? Cine vi l-a dat?

Colac peste pupăză, altă indignată de decizia instanței TMB privitoare la clasarea definitivă a dosarului “10 august” a fost primărița Clotilde Armand. Și ea s-a defulat pe FB, afirmând că e “revoltată”. Eu zic că mai bine s-ar uita la intervențiile Jandarmeriei la protestele din Franța, și apoi poate scrie câteva rânduri, în limba lui Moliere, poate o ia cineva în serios. Acolo, nu aici. Apropos, toți cetățenii au fost revoltați când au urmărit scenele cu sacii din noaptea alegerilor locale, dar nimeni nu a ordonat în vreun fel cum să ancheteze parchetele acea mizerie fără precedent. Ei, însă, prin ministrul Stelian Ion, au găsit și aici soluția prin care să ordoneze Justiția după bunul plac. Simplu. Odată cu desființarea SIIJ, să dispară și dosarul cu posibila fraudă electorală de la Sectorul 1, primărie unde Clotilde Armand face ce vrea ca pe propria feudă, fără a da socoteală altcuiva decât stăpânului politic!

În final, cred că #agenda actualului guvern, în care supremația USR-PLUS este din ce în ce mai vizibilă, nu face decât să arunce România într-o #prăpastie pe care nici măcar votanții lor nu cred că și-au imaginat-o!

Cât despre dosarul “10 august”, ce nu s-a înțeles? CASE CLOSED!

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele