Prima pagină » Opinii » Calul Troian folosit de Predoiu pentru crearea unui Cerc al Puterii în magistratură!

Calul Troian folosit de Predoiu pentru crearea unui Cerc al Puterii în magistratură!

Calul Troian folosit de Predoiu pentru crearea unui Cerc al Puterii în magistratură!

Mai țineți minte povestea Calului Troian? Cam așa și cu proiectul de lege privind desființarea SIIJ. E un dar de la ministrul Predoiu pentru a face pe placul celor care au urlat în ultimii trei ani că Secția de Investigarea a Infracțiunilor săvârșite de magistrați ar trebui eliminată. Atenție, însă! În burta acestui proiect “troian” gestează un cerc al puterii în magistratură extrem de periculos!

Ministrul e viclean. A găsit acuma o formulă prin care, la nivel general, împacă societatea, inclusiv pe cei care susțineau SIIJ de la apariție. Cu alte cuvinte, toată lumea e fericită că, prin acest proiect de desființare, dosarele nu se mai întorc la DNA, de unde au venit și unde se știa că o mână de procurori loiali fostei șefe Laura Codruța Kovesi au săvârșit grămezi de abuzuri. Am auzit din gura multora dintre cei cu care am discutat azi, după ce MJ a dat publicității proiectul, următoarea frază, și recunosc, mă așteptam la asta: „Bine măcar că nu se mai întorc dosarele la DNA!” Nu am mai auzit pe nimeni să spună că SIIJ nu ar fi trebuit desființată, ci întărită!

Părerea mea este că tuturor celor care se bucură acum, le va pieri entuziasmul în perioada care va urma. Când vor vedea – dacă acest proiect va rămâne așa și va fi votat și de parlament în forma asta, inițială – că așa cum a rămas ca sfat înțelept din povestea Calului Troian – că e bine să te ferești de grecii care poartă daruri, tot așa e bine să se ferească și de Predoiu când vine cu un astfel de proiect. Acest moment, al desființării SIIJ, nu cred că e prilej de sărbătoare și îmbătare. Și am să și argumentez cât mă pricep.

După ce proiectul a fost anunțat și publicat de Ministerul Justiției, am vorbit cu mulți magistrați, procurori și judecători. Niciunul nu părea satisfăcut de ce scrie acolo. Am să rezum câteva din problemele majore ale acestei propuneri cu care Predoiu vrea să obțină avizul pozitiv al CSM și e posibil să aibă și câștig de cauză, pentru că Secția pentru procurori, cu care s-a întâlnit cu o zi înainte de marele anunț din conferința de presă, nu a mai mârâit deloc și au dat-o la pact intern. Astea sunt informațiile mele, drept urmare Predoiu îi are aliați. De nădejde la vot în plenul CSM.

În primul rând, conform proiectului, Procurorul General al PICCJ devine Dumnezeul dosarelor de la SIIJ. Prin mâna lui vor trece vreo 7000 de cauze, adică atâtea dosare câte sunt acum la secția ce urmează a fi desființată. Gabriela Scutea va trebui să le verifice pe toate. Inclusiv clasările. Când o s-o facă și cât de bine, rămâne de văzut…

Apoi, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, CSM va trebui să aibă numele celor 42 de procurori care vor avea competență să soluționeze ce va rămâne din aceste dosare după ce vor trece prin filtrul Scutea. 12, cei de vârf, vor fi procurori desemnați tot de Scutea. Dintre cei de la SUPC. Că acolo vor fi cei care se vor ocupa de posibile infracțiuni săvârșite de membrii CSM, de judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție, procurorii PICCJ, judecătorii Curților de Apel, judecătorii Curții Militare de Apel, precum si procurorii parchetelor de pe lângă acestea. Conform proiectului, vorbim de 12 procurori muc și sfârc aleși, din SUPC-PICCJ, care vor fi propuși de Procurorul General Scutea pentru ca ei să fie trimiși spre desemnare la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Care Plen CSM e doar de fațadă. De figurație. De ce? Pentru că Plenul CSM se va uita dacă sunt întrunite vechimea, gradul de parchet de înaltă curte și cam atâta. Nu va exista niciun aviz negativ, că nu vor avea pe ce. Chiar dacă procurorul respectiv nu a excelat în carieră, chiar dacă nu a avut niciodată dosare de corupție sau are dosare pe care le tergiversează la ora actuală fără să producă nimic senzațional. Cum ar fi „Bomba de la Arad”. Culmea, dacă vreunul din cei 12 magnifici de la SUPC se va afla în imposibilitatea de a exercita atribuțiile pentru care va fi desemnat pe dosarele de proveniență SIIJ, atunci urmărirea penală va fi făcută de procurorul șef al Secției. Vi se pare bine așa?

La capitolul ăsta aș mai adăuga ceva. Că SUPC securizează dosarele ce vor veni de la SIIJ doar în mâna propriilor procurori existenți la ora actuală în schemă. Mai precis, niciun procuror din altă parte nu va putea accede să lucreze pe astfel de dosare (nici măcar unul din cei care mai sunt acum la SIIJ sau DIICOT sau altă structură etc), pentru că ei vor fi desemnați de procurorul general dintre cei din schema SUPC. Probabil că ministrul ar motiva că uite-așa nu se va mai putea ca vreun procuror de la DNA să ajungă în schema SUPC ca să se ocupe, din nou, de astfel de dosare, deși nu toți de la DNA au lucrat la secția înființată de Kovesi prin ordin intern ca să paradească magistrați.

Per ansamblu, asta e o mare capcană, tocmai pentru ca acest proiect să treacă așa cum e. Dacă mă gândesc bine, Secția pentru procurori are un rol major în cariera procurorilor. Ca să ajungi la SUPC trebuie ca SUPC să aibă posturi vacante, după care soarta procurorului care candidează pe postul vacant e la mâna Secției de procurori, așa că….mai greu, dacă nu imposibil cel puțin în viitorul apropiat. Iată cum proiectul devoalează un “Triunghi al Puterii” pe anchetele privind magistrații!

Dosarele muribundei SIIJ vor fi preluate pe cale administrativă, adică fără a exista vreo declinare de competență. Cu toptanul, cu camionul, așa cum se află ele la ora asta. Inclusiv dosarul în care Codruța Kovesi, fostă șefă a PICCJ și actual boss al Parchetului European, este urmărită penal și are calitate de inculpat va ajunge la SUPC. Vreau să văd și eu cine va fi procurorul care va prelua acest dosar care s-a mai aflat în faza inițială la SUPC, și va merge până în pânzele albe pentru a afla adevărul și pentru a stabili dreptatea și căruia să nu-i tremure nădragii în fața șefului Parchetului European. Până la data de 1 aprilie 2022 trebuie dată musai o soluție în acest dosar. Iar acea soluție, anticipez eu, ar fi un frumos cadou făcut de foștii subalterni fostei lor șefe! Unul mare, cu fundă roșie, cât oceanul Indian pentr-un pește așa baban!

Aici trebuie să amintesc că domnul ministru Predoiu a explicat că, de fapt, fix pe modelul Parchetului European este construit și acest proiect de desființare a SIIJ. Hopaaa, deci acolo e muza, de acolo i-a venit inspirația! Bun așa! Dacă privești proiectul pe sub fustă, se vede și ce nu apare în poza de profil!

Mai departe. Dosarele cu infracțiuni săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și procurori de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe vor fi – conform proiectului lui Predoiu –  instrumentate de cei 30 de procurori care vor fi propuși de la curțile de apel. Și aici există niște aspecte interesante de abordat….

Revin, însă, la atribuțiile PG, că mai e ceva foarte important. Tot procurorul general al PCCJ, tot doamna Scutea adică, va fi cea care ar avea dreptul exclusiv de a retrage căile de atac declarate de SIIJ în cauzele pe care le-a soluționat. Scutea sau cine o ajunge în locul ei, dacă îi trece prin cap să se pensioneze!

Cât privește dosarele în care e vorba de magistrați de la parchetele sau instanțele din teritoriu, de care scriam ceva mai sus, va fi foarte interesant de urmărit cum se vor desfășura anchetele astea la nivelul parchetelor de curți de apel, tot de către procurori anume desemnați. Ăia 30. Prin țară, sediile acestor parchete sunt comune. Parchet de Curte de apel, de tribunal și de judecătorie. Vă dați seama că pe coridoare s-ar putea întâlni oricând, zilnic chiar, procurorul desemnat cu colegul magistrat ce ar trebui anchetat de el. Cum va fi când vor da nas în nas? Credeți că nu vom asista la Frăția Inelelor? Eu nu am nicio îndoială. Trăim în România, și asta am văzut mai tot timpul!

Iată de ce eu cred că acest proiect nu trebuie să vrăjească mințile tuturora, să fie bine citit de toată lumea, să fie dezbătut. La sânge. În final, mai subliniez doar un aspect. Extrem de important pentru mulți dintre cei care au plângeri la SIIJ pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Termenul de prescripție pe astfel de infracțiuni e destul de scurt, iar în multe dintre ele prescripția bate la ușă. Așa că… Atenție la Calul Troian pus în dezbatere publică de MJ!

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele