Prima pagină » Opinii » Ce făcuși, Stelică? Mai răsfoiește Constituția din când în când!

Ce făcuși, Stelică? Mai răsfoiește Constituția din când în când!

Ce făcuși, Stelică? Mai răsfoiește Constituția din când în când!

Agitatul domn avocat care păstorește, vremelnic, Justiția din România a luat-o rău în barbă. CCR i-a făcut KO propunerea legislativă de modificare a legii prin care puteau promova la DIICOT și DNA procurori cu doar 7 ani vechime. Adică, doar 4 dacă este să scădem cei doi ani de INM plus anul de stagiatură. Ceea ce, desigur, mulți dintre magistrați nu vedeau cu ochi buni. Nici Înalta Curte, nici CSM-ul. Dar Stelică și ai lui rezistă! Și planurile lor la fel. La CCR a fost 5 la 3, așa se aude. Adică, majoritatea care a considerat că ceea ce vrea ministrul Justiției nu se pupă cu ceea ce ar trebui să se numească profesionist cu experiența necesară pentru a lucra la două structuri specializate, cum sunt DIICOT și DNA.

Înțeleg că trio-ul care a votat pentru respingerea sesizării a fost format din cele două piese “rezistente” din CCR, adică doamna Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, plus Daniel Morar, cel care probabil că a privit lucrurile prin prisma fostului șef de DNA care știe că în cele două instituții este, într-adevăr, un deficit major de magistrați, iar ideea lui Stelică ar fi singura soluție.

Or, nu e deloc așa. Soluții sunt, să le caute, să mediteze adânc și sigur le vor găsi ca să acopere posturile vacante. Stelică e membru de drept în CSM, să pună mâna să se sfătuiască acolo cu ceilalți colegi din Consiliu. Pentru că, iată, Curtea Constituțională a dat dreptate CSM-ului care își exprimase avizul negativ pe alegațiile legislative ale ministrului și – pentru că el nu a ținut cont de acest aviz și s-a crezut mai deștept – a fost nevoie să intervină la CCR printr-un Amicus Curiae transmis instanței de drept constituțional.

Nu contestă nimeni că parchetele au deficit de personal, dar deficit major de personal există și în poliție. Și în educație. Și în alte domenii. Pe lângă asta, mai avem și o mare deprofesionalizare. Drept urmare, dacă ar fi ca toată lumea să gândească precum Stelică, de ce să nu facem profesori universitari pe cei care nu au gradele necesare stabilite în ierarhia sistemului de învățământ, după patru ani pe la o școală generală, la clasele primare? Și de ce să nu vină și ministrul Sănătății cu ideea năstrușnică de a face medici primari din cei care abia sunt la început de carieră? Că doar e nevoie de medici cu experiență ca de aer!

Azi, pe surse, am aflat că doamna Mona Pivniceru a lipsit de la această ședință. Dacă ar fi fost prezentă, cu siguranță scorul ar fi fost și mai catastrofal pentru Stelian Ion.

Ce trebuie să îi intre bine în cap lui Stelian Ion după această înfrângere? Spre exemplu, pasajul acesta din comunicatul CCR:

“Ar fi paradoxală plasarea celor două direcții specializate la cel mai înalt nivel ierarhic și compunerea acestora din procurori aflați la început de carieră, a căror vechime nu le permite nici măcar promovarea în funcția de procuror la parchetul de pe lângă tribunal. În consecință, vechimea efectivă în funcție pentru aceste numiri trebuie să fie cel puțin aceeași cu cea necesară pentru accederea în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, art. II din legea analizată contravine poziției constituționale a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în structura Ministerului Public și, totodată, încalcă egalitatea în drepturi, nu se integrează în ansamblul legislației și se constituie într-un element de incoerență legislativă. Prin urmare, Curtea a reținut încălcarea art.1 alin.(3) și (5), art.16 alin.(1) și art.131 din Constituție”.

Aoleu! Ce făcuși, Stelică? Vedeți, domnule ministru, ce se întâmplă dacă vă luați după tot felul de “eminențe” mai cenușii ca șobolanii lui Clotilde, care vă sar pragul zilnic pe la minister ca să vă sfătuiască de bine? Uite că n-a ieșit bine!

Mai puneți mâna pe Constituție, mai răsfoiți-o, poate recitiți și partea cu suveranitatea, ca să n-o mai țineți morțiș cu Comisia de la Veneția și cu DNA-ul în loc de SIIJ! Poate că ar fi de bun augur să vă luați măcar după sfaturile udemeriștilor pe tema SIIJ-ului, nu după rapandule care ne testează rezistența de ceva vreme, crezând că îl pot dărâma, mâine-poimâine, și pe Dumnezeu! Reveniți-vă! Dușul rece face minuni în lipsă de apă caldă.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele