Consiliul European a preluat solicitarea de achiziții publice comune privind tratamentele de ultimă generație anti-COVID-19 pe care am propus-o anul trecut în plenul Parlamentului European (dovada AICI). Achiziția în comun conduce la scăderea costurilor de achiziție pentru statele mai mici sau cu fonduri limitate și poate permite pacienților să aibă acces la cele mai bune soluții medicale la un cost decent.
Din păcate, România s-a confruntat anul trecut cu o gravă criză a tratamentelor anti-COVID, ceea ce a condus automat la creșterea numărului de decese. Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă în spitalele din țară existau mijloacele terapeutice necesare.
Din nefericire, foștii guvernanți nu au fost în stare nici măcar să folosească suficient de rapid procedura de urgență, iar achizițiile publice au fost uneori blocate de birocrație și lipsa de capacitate politică și administrativă.
De aceea, pentru țara noastră soluția este reprezentată de această procedură comună de achiziții la nivel european pentru tratamente, în special de ultimă generație, care au un cost prea ridicat pentru un singur stat și sunt tot mai greu de găsit sau de obținut de către statele cu resurse financiare limitate.
De altfel, Strategia UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19 recomandă copierea, pentru zona de tratamente, a modelului de achiziții publice folosit pentru vaccinuri.
În acest sens, solicitarea Consiliului European devine o obligație formală pentru Comisia Europeană care trebuie în curând să înceapă procedurile pentru a putea demara astfel de achiziții comune la nivel european pe zona de tratamente.
România nu poate rata această șansă să sprijine activ acest demers și să solicite să fie parte din statele beneficiare pentru a evita eșecul din timpul guvernării USR-PNL când a fost ratată una din achizițiile comune de teste pentru COVID-19 din bani europeni.