Copiii de 10 de azi
S-au afișat, zilele trecute, rezultatele la Bacalaureat. Proba maturității, cum încă i se spune, din 2023, aduce pe prima pagină știri despre rate de promovabilitate, dar și scurte note despre cele mai bune note obținute în întreaga țară. Vestea bună ar fi că rata de promovabilitate se păstrează peste 70%, semn că aceia care ne vor ghida cândva viitorul fie mai înțeleg ceva din materia care le este predată, fie au învățat să se descurce în fața profesorilor, prin fel de fel de tehnici neortodoxe (nu vom afla adevărul decât atunci, târziu, când deciziile lor ne vor afecta direct, cum ne afectează alte decizii, astăzi).
Bacalaureatul 2023 a fost, și el, colorat, îndesat cu scene ca din filmele proaste, avându-i protagoniști, pe rând, fie pe elevi, fie pe profesori.
Aud că în unele școli din București, pe fundalul probelor la matematică, s-au ascultat manele și alte muzici care aduc multe stări în mintea copiilor, mai puțin starea de liniște, care ajută în căutarea rezultatului corect. X și Y s-au ascuns printre ritmuri de petrecere, minus a devenit plus, sub greutatea clapelor și a vreunei tobe dereglate, or fi cântat și fanii câte un vers, două, lumea a părut că se așază strâmb sub pasul în creștere al adolescenților care se vedeau, pentru prima dată, în oglinda cea mare, din camera de la drum.
Aud și că au existat, ca totdeauna, elevi excepționali, care au reușit să lase deoparte toate neînțelegerile și confuziile ca să obțină o notă mare la examen. Mai aud și că, în greaua descriere a examenului de Bacalaureat din 2023, există miracole.
Am citit câteva știri despre eleva Daniela Constantin, din satul Polocin, care a mers, zi de zi, 20 de kilometri până la liceul din Bârlad, pentru a-și oferi șansa la o viață bună, șansă pe care destinul nu i-a pregătit-o de la naștere. Fără scuze, fără complicații, cu inima sus, copila, ajunsă azi majoră, a căutat calea cea mai scurtă spre nota zece. Și a luat examenele finale cu 9.9, a doua medie pe județ.
Bianca Batacliu, Diana Ioana Voica, Lidia Popa. Toate sunt eleve din județul Prahova care au luat examenul cu nota 10 pe linie. Și mai sunt câțiva elevi ca ele. Copii modești, care au avut o viață grea, cărora mereu le-a lipsit ceva, dar nu ambiția. Nu forța de a alerga după un vis.
Dar noi tot știri despre Raluca, Alina și Marcel citim. Le facem accesări multe, ne interesează ce spun, mai ales atunci când nu spun nimic, ne uităm la emisiunile în care apar, ne prefacem încă plini de speranță, în timp ce notele de 10 la Bacalaureat se pierd în mulțime, se amestecă lejer cu repetenții și ne dau sentimentul că nu au existat niciodată în lumea reală.
Lumea reală e urâtă. Mai bine trăim în balonul iluziei de după câte un examen trecut cu capul sus și ne prefacem că, mâine, Daniela, Bianca, Diana și Lidia, pentru că merită, vor semna pagina întâi și ne vor da câte o veste bună, câte o direcție logică, câte o soluție valabilă. Despre țara în care trăim, despre oglinda mare, din camera de la drum, în care ne tot vedem.
Citește și:
Rusaliile noastre, turismul altora