Cum a ascuns Ministerul propagandei stagflația după umbra Ucrainei
Știrea săptămânii trecute este că produsul intern brut în trimestrul IV al anului 2021 a fost, în termeni reali, cu 0,5% mai mic față de trimestrul III. Adică economia țării a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut.
Dar veștile rele au venit în cascadă, după ce Institutul de Statistică a făcut unele „revizuiri”:
- rezultatele economiei pe trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la +2,2% la 2%;
- rezultatele economiei pe trimestrul II 2021, comparativ cu trimestrul I 2021, au fost revizuite de la +1,5% la +1,1%;
- rezultatele economiei pe trimestrul III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la +0,4% la +0,1%;
- creșterea economică pe întreg anul 2021 a scăzut de la mult trâmbițatul 7% la un anemic 5,6%. Anemic pentru că vine după un 2020, în care scăderea economică a fost de – 3,7%.
Dacă pe trimestrul III am fi avut o scădere a economiei, nu creșterea firavă de 0,1%, România ar fi fost, practic, în recesiune, cu două trimestre consecutive de contracție economică. Așa, am cam intrat în stagflație, căci scăderea sau staționarea economiei este însoțită de o inflație mare (8,4% pe ianuarie 2022), cu tendință clară de creștere peste 11%, după 1 aprilie 2022.
Institutul Național de Statistică, aflat sub conducerea înțeleaptă a Guvernului, ne spune că, deși suntem aproape în recesiune, tehnic, nu am ajuns încă acolo. Totuși, cred că avem o mică problemă de credibilitate a acestui institut, căci este, oameni buni, vocea statului care ne-a mai trântit o gogonată în aceeași săptămână, cum că energia electrică este mai ieftină în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021.
Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ipc01r22.pdf
Eu nu cred că există vreun român viu și sănătos la cap care să creadă că este mai ieftină energia electrică în ianuarie 2022 decât în ianuarie 2021.
Oricum ar fi, stagflația sau recesiunea în care se află economia națională a cam trecut neobservată de către români. Căci Ministerul propagandei a dat ordin să fie ascunsă știrea privind mersul economiei și să umplem ecranele televizoarelor și mințile oamenilor cu mai-profitabil-regimului război din Ucraina.
Interesantul război hibrid pentru Ucraina este, fără îndoială, un eveniment major. Dar unul doar pentru marile puteri, unul care pe noi nu ne atinge decât așa, cu o mângâiere minoră. Căci exporturile românești către Ucraina vecină nu ating nici măcar 0,88% din totalul exporturilor, iar către Rusia exportăm cam 1,61% din total. Iar de importat, din Ucraina ne vin cam 1% din totalul importurilor. Și puțin peste 3% vin din Rusia. Cât despre investițiile rusești de la noi, Mechel a fugit de mult pârjolind holdele, iar Vimetco se pregătește să tragă obloanele la Alro Slatina.
Investițiile ucrainene, pe de altă parte, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, exceptând sacoșele de rafie cu care se trec granița țigările și vodca de contrabandă.
Sursa: https://oec.world/en/profile/country/rou
Oricât de convenabil ar fi spectrul războiului ucrainean pentru regimul Iohannis, să recunoaștem că este nenatural să fie mai important pentru români decât sufocarea economiei în cea de-a doua jumătate a lui 2021.
Acum, pentru a face și mai vizibilă proasta performanță a defunctului Guvern Cîțu, să mai adăugăm că, spre deosebire de noi, Uniunea Europeană a avut o creștere medie de 0,4% trimestrul trecut, iar campioanele acestei creșteri sunt Ungaria, cu o solidă evoluție de +2,1% și Polonia, cu +1,7%.
Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns, dar anul trecut, Ministerul propagandei ne trâmbița chiar, printr-un anume Ionescu-Heroiu, amploaiat la Banca Mondială, trimis în campanie electorală la Cluj, cum că în 2021 vom depăși Ungaria, iar în vreo doi ani, și Polonia va ajunge în urma noastră.
Hai să privim acum ce s-a ales din minunea acestui mic propagandist din oastea lui Cîțu: performanțele trimestriale ale Ungariei sunt, în ordine, +1,7%, +2,3%, +0,9% și +2,1%, iar ale noastre sunt +2%, +1,1%, +0,1% și – 0,5%.
La ora când voinicul Heroiu ne fericea cu nefericirea ungurilor, România se afla în plină contracție economică. În fine, revenim la vechea, dar mereu actuala concluzie: „Mai răsfirați, tovarăși, mai răsfirați!”
Dar oare ce s-o fi întâmplat așa rău de a prăbușit economia națională? Restricțiile anti-COVID? Ei aș, România nici nu prea a știut ce înseamnă restricții: nu tu certificat verde la locul de muncă, nu tu cârciumi sau teatre închise, nu tu turismul oprit, nimic din toate astea. În afară de plângăcioșii oficiali și oficioși ai regimului de pe la televiziuni, parcă nici nu aveam COVID.
Să fie atunci inflația de vină? Nici asta nu prea ține, căci atât Polonia cât și Ungaria aveau inflații mai mari decât la noi:
Sursa: https://www.statista.com/statistics/225698/monthly-inflation-rate-in-eu-countries/
Și atunci, ce să fie oare? Poate știe domnul ministru al Energiei, Virgil Popescu, cel atât de îndrăgit pe la Cotroceni și personaj favorit în bancurile românilor. Sau poate știu prea-pricepuții Dumitru Electrician-Chiriță (PSD-ANRE), Zoltan Nagy-Bege (UDMR- ANRE)? Sau poate arogantul lobby-ist Bogdan Chirițoiu de la PNL-Consiliul Concurenței?
Eu cred că răspunsul îl știe bine de tot chiar la-schi-bronzatul Klaus Iohannis. De altfel, nici nu este greu de observat cam ce contribuție au avut creșterile de prețuri (cu 300-400%) la gaze naturale, din iulie încoace:
Sau electricitatea vândută companiilor, acolo unde prețul mediu s-a triplat din iunie până în noiembrie:
Și-apoi să știți: coincidențe în economie nu prea există, în viața reală, nu prea există. Dacă două fenomene par coincidențe, de fapt unul este cauză și altul este efect. Așa că, în pofida efortului Ministerului propagandei de a ucrainiza discursul public, prețurile electricității și gazelor au ucis creșterea economică.
Uneori, aceste prețuri ucid și la propriu: Ioan Preda, un bătrân de 67 de ani din Lugoj, s-a sinucis după ce a primit o factură de 700 de lei la electricitate. Vecinilor le-a spus că nu mai are ce mânca, iar băncii i-a destinat ultimul său mesaj, pe un plic cu facturi. Apoi s-a sinucis. Pe plic scria „nu am bani”.
În sine, această dramă ar fi fost suficientă să miște munții într-o țară cu oameni liberi. Dar la noi, Ministerul propagandei are treabă cu Ucraina, cea mai convenabilă umbră în spatele căreia să se ascundă uciderea economiei de către echipa demolatoare angajată de la Cotroceni.
În avântul său demolator, ministerul lui Virgil Popescu a trecut pe pierderi chiar și Transelectrica, pusă să plătească dublu energia necesară transportului de electricitate. Chiar dacă Transelectrica este condusă de pixul ținut competent de către Marian Neacșu, transferat de curând de la ANRE la Guvern, drept mulțumire pentru aportul adus la demolarea economiei de către echipa lui Dumitru Chiriță.
În loc de concluzie, o stare de fapt cât se poate de dramatică: victimă colaterală a campaniei regimului Iohannis de scumpire a energiei este chiar partea de energie care ar trebui stimulată de măsurile Guvernului, adică energia eoliană. Deci prostia inepuizabilă a strategiilor guvernamentale a condus exact la distrugerea parcurilor eoliene. Cum așa, veți întreba pe bună dreptate? Păi simplu: din cele 8.760 de ora dintr-un an, eolienele produc energie doar vreo 3.500 de ore.
În restul timpului, parcul eolian trebuie să cumpere energie scumpă de la alți producători (hidro, nuclear sau chiar pe cărbune – așa-numitele cantități de echilibrare), ca să o livreze propriilor clienți, pe care nu îi poate lăsa fără energie. Ceea ce aduce niște costuri insuportabile, mai ales că același ANRE a inventat regula ca această echilibrare să se facă din sfert în sfert de oră. Iar costurile astea uriașe le au doar producătorii de energie eoliană și (ceva mai puțin) cei de energie fotovoltaică.
Și uite așa, singurii producători de energie nerentabili la aceste prețuri uriașe sunt chiar producătorii de energie regenerabilă, în timp ce cu prețurile triplate sau cvadruplate la electricitate și gaze naturale, economia României s-a sufocat și s-a micșorat. Bravo, Virgil, bravo, Zoltan, bravo, Bogdan: cu o singură pălitură ați omorât pe toată lumea!
Întreaga țară geme sub povara facturilor și doar Ministerul propagandei înflorește: propagandiștii de partid și de stat se îngrașă precum focile pe banchizele însorite, în vreme ce rugina se așterne pe lacătele închise de la porțile fabricilor. Dacă așa arată țara în care vrem să trăim, atunci ne merităm soarta!