Românii sunt săraci. Mai exact spus, sărăciți. Mai bine de trei sferturi dintre ei fac față cu dificultate cheltuielilor curente, iar una din șapte gospodării nu-și poate plăti la timp facturile. Aproape 60% dintre semenii noștri nu-și permit o săptămână de vacanță, iar unu din șapte români nu-și permite să mănânce carne sau pește nici măcar o dată la două zile!
Această națiune sărăcită de politici imature este susținută de o economie care pare vioaie, dar este roasă pe dinăuntru de boli cumplite: totalitatea datoriilor între companii, adică celebrele creanţe, a ajuns la 430 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din istorie, de patru ori mai mult decât în criza anterioară. Creanțele acestea de 430 de miliarde de lei apasă asupra unei economii în care cifra de afaceri agregată a celor aproape 600.000 de companii a fost, în 2020, de 1.657 miliarde de lei. Adică 342 de miliarde de euro, atât a fost cifra de afaceri a tuturor firmelor din România. În 2008, înainte de criza precedentă, era de 1082 de miliarde de lei, adică 293 de miliarde de euro. Cu doar 16,7% a crescut cifra de afaceri a firmelor românești în toți acești 12 ani! Avem, așadar, o economie mică și destul de puțin performantă, din care trebuie să hrănim o țară întreagă.
Ei bine, acești români săraci și aceste firme modeste s-au trezit peste noapte cu facturi duble la electricitate și gaze. Evident că acest lucru va aduce scumpirea tuturor bunurilor și serviciilor din România. Ani de zile de creștere a puterii de cumpărare și de creștere a competitivității se duc pe apa sâmbetei.
De undeva de deasupra acestei națiuni sărăcite, baronii obosiți de odihna continuă și de număratul propriilor averi ne biciuiesc cu îndemnul tâmpit de a accepta fără crâcnire noua realitate. Atât președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, cât și Nagy Bege Zoltan, vicepreședinte al ANRE, le poruncesc românilor să accepte vrerea baronilor, să bage mâna adânc în buzunar și să plătească. UDMR-istul Nagy Bege a încasat anul trecut din salariu peste 600.000 de lei (mai bine de 50.000 de lei/lună) pentru a ne spune că avem datoria să acceptăm dublarea prețurilor în folosul îmbogățirii și-așa-bogatelor companii din energie, iar PNL-istul Bogdan Chirițoiu a încasat în 2020 peste 260.000 de lei de la Consiliul Concurenței, adică peste 20.000 de lei/lună, iar acum ne îndeamnă să plătim pentru faptul că el se face că nu vede cartelizarea pieței de gaze și de energie.
Atât Chirițoiu, cât și Nagy Bege sunt numiți politic în funcțiile pe care le dețin, nu au niciun fel de școală sau competențe în domeniile respective. Chirițoiu a fost numit de către PDL-ul lui Traian Băsescu (al cărui consilier a fost), drept mulțumire pentru statornicia cu care l-a flancat pe Theodor Stolojan, iar Nagy Bege a fost plasat de către UDMR peste tot unde a lucrat.
Un sfert din gospodăriile românești nu au putut efectua la timp cheltuielile pe care le aveau de făcut. 55% dintre cheltuielile neonorate se referă la plata utilităților:
21% dintre gospodăriile din mediul urban nu au putut să plătească la timp diverse cheltuieli. 70% dintre acestea, adică peste 14% dintre gospodării (una din șapte) nu și-au achitat la timp plata facturilor la apă, gaze, electricitate sau încălzire:
10% dintre gospodăriile românești nu își permit să se încălzească așa cum au nevoie, 60% dintre români nu își permit o vacanță de o săptămână pe an și 16% nu își permit carne sau pește măcar o dată la două zile:
Fiecare a șaptea gospodărie din țară (14,4%, departe de media UE de 6,6%) face față cu mare dificultate cheltuielilor curente, încă un sfert dintre gospodării (media europeană – 12,3%) fac față cu greu cheltuielilor curente, alte 41,4% (media UE – 27,9%) din gospodării au oarecare dificultate în a face față cheltuielilor curente. Abia una din șase gospodării face față ușor cheltuielilor curente (29,8% media Uniunii Europene) și doar 5,3% (peste 20% media UE) dintre gospodării își permit cheltuielile curente foarte ușor.
În fine, 9,3% dintre gospodăriile românești (7% media UE) nu își permit să întrețină o temperatură adecvată în locuință, peste 54% nu își permit o săptămână de vacanță pe an (27,7% media UE), iar 44,3% dintre gospodării nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute (31,5% media UE).
În topul sărăciei din Uniunea Europeană, suntem pe locul IV, mai săraci ca noi fiind bulgarii, grecii și croații. (Sursa: https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/conditiile_de_viata_ale_populatiei_din_romania_in_anul_2020.pdf).
Așa arată viața de zi cu zi a românilor. Veniturile brute lunare ale unei gospodării erau, în trimestrul I al anului 2021, de 5.476 de lei (2.157 de lei/persoană). Din acești bani, se duc pe impozite și contribuții 1.546 de lei/gospodărie. Veniturile rămase pentru supraviețuirea unei gospodării au fost, deci, de sub 4.000 de lei/lună.
Acestor oameni amărâți le ordonă baronii Chirițoiu și Nagy Bege să plătească oricât de mult fără să crâcnească. Să plătească biruri nemeritate pentru viața plină de huzur și banchete a baronilor Chirițoiu și Nagy Bege. Mai contează că atât Consiliul Concurenței, cât și ANRE sunt instituții publice, hrănite cu banii românilor, pentru a lucra în folosul românilor? Se pare că nu mai contează. Pentru că baronul cel mare, Klaus Iohannis, cel care i-a numit pe toți și cel care conduce întreaga castă a baronilor de aici, îi protejează, îi susține și îi conduce. Baronul cel mare, bronzatul și nepăsătorul Klaus Iohannis, garantează baronimii care asuprește românimea o viață plină de avuții și de nepăsare.
Într-un gest de sfidare supremă la adresa națiunii care-i plătește salariul, baronul Iohannis a construit, în centrul Sibiului, o statuie a modelului său baronial, odiosul Samuel von Brukenthal. Brukenthal, cel adulat și de către baroneasa Raluca Turcan, a fost un biet „von” venetic, care a venit aici de nicăieri pentru a fi guvernator asupra unui popor umilit și batjocorit; Brukenthal a fost un criminal genocidar, autorul masacrului împotriva românilor ortodocși din 1784-1785, autorul sentinței de condamnare la moartea cumplită împotriva eroilor naționali Horea, Cloșca și Crișan.
În lumea baronilor, orice este posibil, inclusiv faptul că soțul baronesei Raluca Turcan deține o proprietate împreună cu baronul Chirițoiu. Amintirea vremurilor când ambii îl slujeau pe baronul Petrov…