Lucian Romașcanu, senator PSD: ”În „România educată” ne batem joc de viitor” (OPINIE)

Publicat: 09 09. 2020, 11:55
Actualizat: 09 09. 2020, 11:58

Pe 14 septembrie începe școala, dar guvernul nu a reușit încă să prezinte un program complet și credibil al măsurilor de protecție. Guvernul Orban a închis școlile pe 11 martie, când au fost 18 cazuri de infectări cu Covid-19 raportare în 24 de ore și le redeschide când numărul cazurilor zilnice depășește 1.000. Am ajuns la 50 de morți pe zi și la ATI numărul pacienților a depășit 500.

Părinții și profesorii sunt speriați, mai ales că măsurile anunțate de guvern sunt ambigue. Ludovic Orban încearcă să treacă toată răspunderea în seamă autorităților locale și a directorilor de unități școlare. Măsurile cerute de guvern sunt, în multe locuri, imposibil de pus în practică. Conform specialiștilor, deschiderea școlilor va duce la o explozie a cazurilor de infectări.

 Școala online este, în mare parte, inaccesibilă

Conform unei analize Edupedu.ro, aproximativ 18% din cei peste 11 mii de elevi care învață în cele 43 de localități – comune și orașe mici – aflate în scenariul roșu, nu au niciun fel de dispozitiv pe care să facă școală online iar 56% au doar telefon mobil.

În aceste localități, rata de infectare depășește pragul de 3/1.000 de locuitori iar potrivit Ministerului Sănătății, elevii trebuie să urmeze școala 100% online. Practic, 74% din din elevii cuprinși în scenariul roșu nu vor avea un acces optim la educație. Deși în martie guvernul PNL anunțase achiziția a 250.000 de tablete, premierul Orban a declarat că vor fi bani doar pentru 7-80.000. Problema majoră este că nici cele 7-80.000 nu au venit.

O altă deficiență a școlii online este că doar 66% din cadrele didactice au primit în această perioadă traininguri pentru desfășurarea activităților online. România este prinsă acum între desfășurarea cursurilor la școală, care pare complet nesigură, și desfășurarea cursurilor online, care pentru foarte mulți este inaccesibilă.

Deși era evident că pandemia va continua, guvernul PNL nu a luat toate măsurile necesare pentru a facilita școala online, iar acum forțează prezența fizică a elevilor în școli pentru a-și ascunde incompetența. Guvernul se joacă cu sănătatea copiilor pentru a-și masca incompetența.

Lucian Romașcanu, senator PSD și fost ministru al Culturii