OPINIE. Valeriu Steriu, deputat PSD: De ce nu ajută Guvernul economia și de ce ignoră seceta din agricultură?
”Pandemia de coronavirus care a provocat, iată, o criză economică de proporții, a repoziționat guvernele în raport cu propriile economii. Susținerea capitalului propriu și a companiilor afectate de criză a devenit principala prioritate în toate statele lumii, inclusiv în cele ale Uniunii Europene. Până la crearea sistemului de ajutor la nivel european, Germania, Franța, Italia, Spania sau, mai aproape de noi, Ungaria sau Bulgaria au injectat bani în economie. Sume foarte mari, de nivelul sutelor de miliarde de euro, care reprezintă procente importante de PIB-ul fiecărei țări. Mai mult, Comisia Europeană, pentru a sprijini economiile statelor-membre, a renunțat la limita de deficit.
Din păcate, România e la sfârșitul clasamentului în ceea ce privește susținerea firmelor românești. Banii alocați direct pandemiei s-au situat în jurul sumei de 3 miliarde de lei. Adică, nici 0,3% din PIB. Cei mai mulți bani au acoperit nevoile șomajului tehnic și pe cele medicale. Dar Ministerul Finanțelor Publice s-a împrumutat până acum cu peste 80 de miliarde de lei. Nu știm ce s-a întâmplat cu acești bani, dar știm că în economie nu au ajuns. Guvernul ne-a spus încă din primele zile ale Stării de Urgență că „analizează și evaluează”. Totuși, singurul program pus la punct (după mai multe bâlbâieli) a fost IMM Invest. Un website care intermediază relația firmelor cu băncile. Ca și cum firmele nu ar fi putut să se adreseze direct instituțiilor financiare și aveau nevoie de un impresar…
Nici în agricultură nu a ajuns niciun leu. Peste 1,6 milioane de hectare de teren agricol au fost afectate de secetă, iar 1 milion de hectare au fost compromise definitiv. Fermierii au întors brazdele, iar Ministerul Agriculturii și-a întors fața de la fermieri. Mi-ar fi plăcut să mă cert cu ministrul agriculturii și să negociez dimensiunea ajutorului acordat. Nu avem, însă, nici măcar subiect de discuție, nu există ajutor pentru agricultura românească! Anul viitor, ne vom hrăni cu mâncare de import.
Încercând să înțeleg lipsa de reacție a statului care refuză să-și ajute contribuabilii la greu, am descoperit câteva declarații mai vechi ale ministrului de Finanțe. Într-o discuție de la începutul anului 2019 dintre actualul ministru cu dna Lia Olguța Vasilescu (găsiți detalii aici), dl Cîțu a spus că are în vedere, după ce ajunge la guvernare, să oprească toate programele și subvențiile dedicate economiei și agriculturii. Iată că a ajuns. Și, iată, că nici când prăbușirea economiei este evidentă, iar suferința agriculturii pune în pericol capacitatea noastră de a produce hrană, guvernul nu intervine.
În această perioadă, România avea nevoie de ajutor din partea celor care asigură managementul țării. Fie că vorbim despre firme, fie că vorbim despre fermieri, era și este nevoie de acțiune clară și susținută. De injecții financiare puternice, care să ne permită revenirea la normal. Misiunea unui management performant este să scoată țara din criză și să pregătească dezvoltarea în viitor. Nu să o îngroape!”