Prostitutio in integrum

Prostitutio in integrum
Publicat: 01/10/2024, 15:21
Actualizat: 01/10/2024, 15:23

În anii ’90, dezbaterea publică vizând retrocedarea proprietăților confiscate abuziv de regimul bolșevic impus de tancurile sovietice după sfârșitul războiului avea în centru un concept, care a creat clivaj și polarizare în societate: Restitutio in integrum. Partidele interbelice reînființate, precum PNL și PNȚ, solicitau instaurarea principiului de drept vizând repararea pagubei prin repunerea în situația anterioară: toți cei deposedați (mai ales de bunurile imobile) trebuiau să primească integral ceea ce le fusese răpit de comunism.

Celalalte forțe politice, în principal FSN – devenit ulterior PD-PDL și topit prin fuziune în 2014 în actualul PNL – se opuneau, considerând că împroprietărirea este practic imposibilă, iar cei afectați trebuie să primească alte forme de corectare a nedreptății. Corectarea s-a numit, din păcate, jaful ANRP, din regimul patronat de alt „liberal”, Traian Băsescu. 30 de ani mai târziu, societatea pare a se confrunta cu un nou principiu, manifestat ad-hoc: prostitutio in integrum. Căci cum altfel putem defini ridicolul balet politico-electoral practicat de Nicușor Dan și Nicolae Ciucă?

După cei 4 ani de haos administrativ cauționat de PNL, USR și PMP, în care Capitala și-a scăzut relevanța economică prin prăbușirea contribuției sale la PIB, urmare a blocajului urbanistic, în care sute de gropi (numite pretențios șantiere) zac abandonate, gâtuind traficul în tot orașul, generând uriașa poluare imposibil de compensat de parcurile abandonate, iar apa caldă și căldura rămân un vis, liderul PNL încearcă din răsputeri să se cațere pe presupusa simpatie a celui mai neînduplecat inamic al șoferilor bucureșteni, Nicușor Dan. Fără a înțelege că cele 48 de procente obținute de edil în 9 iunie sunt, ca și în multe alte cazuri, efectul votului negativ, al blatului și al unei subtile campanii în cotloanele online-ului, generalul se pune în situații jenante, primind o răsplată deloc onorabilă.

Ulterior declarației recente, că ar fi votat cu „salvatorul”, și nu cu propriul candidat, Sebastian Burduja, după multe bezele și chiar o strângere de mână în direct la tv, pentru consfințirea alianței „de dreapta” (ce-o mai fi însemnând și asta?) în Consiliul General al Capitalei – gest care probabil a oripilat toți primarii de sector, nu doar pe cei doi ai PNL – dar și după multe sugestii, apropouri și chiar invitații de înscriere în partid, Nicușor Dan îi dă încă o lovitură generalului.

Primarul reales a anunțat aseară, întrebat dacă va deveni un „urmaș al Brătienilor”, că acest lucru nu se va întâmpla: ”În viitorul apropiat, 1-2-3 ani, nu voi intra nici în PNL, nici în PMP, nici în Forţa Dreptei, nici în USR.” Chiar și asocierea PNL cu partide care, împreună, nu însumează scorul acestuia, e jignitoare pentru Nicolae Ciucă. Mai lipsea ca Nicușor Dan să refuze demnitatea de președinte al asociației de proprietari, amintind rușinoasa postură în care Dacian Cioloș punea același PNL în 2016, refuzând asocierea cu partidul care îl propulsase premier și care îi făcea campanie.

Or, toată această inconsecvență trebuie să fi obosit electoratul PNL, atât cât o mai fi el, mai ales în marile orașe, unde s-ar face diferența în eventuala finală între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Pare că și cu antreprenorii, și cu profesiile independente, și cu mediul de afaceri vorbesc mai degrabă social-democrații, aspect inedit din punct de vedere ideologic, oricât de mult s-ar fi transformat partidele noastre în formațiuni de tip catch-all.

Lunile de glume acide pe seama panourilor cu cartea din ale cărei vânzări s-ar fi susținut cauze umanitare – deși ea a apărut gratis pe site și e greu de crezut că editura e asaltată de cereri pentru varianta tipărită, bâlbele și comicul involuntar privind legea dedicată candidaturii lui Klaus Iohannis – subiect în care președintele a infirmat declarațiile generalului, sugerând practic faptul că acesta a mințit invocând o înțelegere anterioară încălcată de PSD, alimentarea tensiunilor într-o coaliție în care PNL susține că s-a sacrificat în numele stabilității, după anii în care liderii din Modrogan fluturau cătușele în Piața Victoriei și trimiteau „ciuma roșie” la pușcărie, constituie, din păcate pentru blazonul istoric al partidului, tot atâtea dezamăgiri ale celor care, poate, ar fi așteptat altceva de la „liberali”.

CITEȘTE ȘI:

SCRISOARE DESCHISĂ: „Jos labele de pe președintele Iohannis și ostașul Ciucă!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivele pentru care candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă de CCR. Explicația...
Corina Caragea şi Robert Pongracz, sărutări lungi și apăsate. Ştirista de la ProTV, aşa cum...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Marele absent de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță! Nu se așteptau niciodată ca...
Cine sunt pensionarii care vor încasa lunar 6.100 de lei. S-a dat anunțul oficial de...
Două meserii tot mai căutate de tineri. Sunt plătiți extrem de bine și n-au nevoie...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Unul dintre nuntașii care au căzut în gol 3 metri, la o nuntă din Constanța,...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Test în România cu cel mai simpatic SUV-uleț de oraș - VIDEO
Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată...
Gazul FĂRĂ MIROS și fără culoare care provoacă cea mai cumplită boală a secolului
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat...
Andreea Tonciu, pregătită de Asia Express. Cu cine ar participa vedeta
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță!...
Ileana Sterp dorește să clarifice anumite aspecte pentru cei care nu au înțeles rostul anumitor...
Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Ospătar, dumneata numești asta supă de pasăre?
Un animal neașteptat, inspirația pentru materialul care își schimbă temperatura