Share pe propria răspundere sau cum răspunzi pentru ce scriu alții

Share pe propria răspundere sau cum răspunzi pentru ce scriu alții
Publicat: 28/06/2022, 10:32

Să presupunem că îți începi ziua citind un articol defăimător despre o persoană și rezonezi atât de mult cu scriitura aceea jignitoare, încât decizi să o expui pe peretele propriului cont de social media, în semn de apreciere.

Gândești, simplist, că n-ai ce să pățești, câtă vreme alte mâini au scris și altă minte a conceput un conținut la care întreaga planetă are acces, apeși butonul share pentru că acesta este rostul lui, să fie apăsat, îți asumi – conștient sau nu – vorbele altcuiva, frustrările, abordările, catalogările pe care autorul articolului le-a expus pentru că tu, cititor neavizat, habar nu ai că răspunderea creatorului de conținut defăimător poate fi  cândva și a ta.

Dar să împingem ipotezele și mai departe, până la acei utilizatori de social media care își trăiesc existența online dând share postărilor altor persoane, contul lor nefiind altceva decât o galerie de păreri străine expuse pe peretele virtual.

Rostul acestei introduceri a fost acela de a vă familiariza cu noțiuni ce pot părea abstracte, dar care – în viața reală – produc consecințe ce vă pot afecta serios situația financiară; preluând și distribuind un articol defăimător, sau o postare cu conținut ofensator, s-ar putea să aflați ce înseamnă răspundere civilă delictuală, prejudiciu, vinovăție, daune morale sau materiale.

Bunăoară, Codul Civil ne avertizează că cel care cauzează altuia un prejudiciu, printr-o faptă ilicită săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare, dar cine se împiedică de un biet articol dintr-un cod care nu este nici măcar penal?

Fiți însă cu băgare de seamă, pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția I Civilă, printr-o decizie recentă (nr.837/2022) care va fi, cel mai probabil, folosită drept precedent în viitor, a hotărât că o persoană care preia și distribuie pe contul  de social media un articol al cărui conținut a fost catalogat drept defăimător se face vinovată de o faptă prejudiciabilă, pentru care poate răspunde patrimonial (în traducere, este bun plată dacă o instanță de judecată apreciază că cel vizat de articol este îndreptățit să primească daune materiale și/sau morale).

Înalta Curte de Casație și Justiție a anihilat orice apărări de genul ”nu eu am scris respectivul articol”, apreciind că ”nu se poate susţine că ar fi vorba de o preluare neutră, inofensivă a materialului din mediul online, ci a uneia asumate, la care pârâtul a aderat şi ale cărei idei le susţine, în condiţiile în care din textul care aparţine pârâtului şi care precede materialul copiat (al cărui conţinut este unul denigrator, ofensator la adresa reclamantului) şi repostat pe pagina sa de Facebook rezultă că acesta îşi însușește în totalitate articolul, prezentând ca reale cele relatate”.

Ce înțelegem din această motivare a Înaltei Curți ?

  • În primul rând faptul că persoana acuzată că a defăimat prin distribuirea respectivului articol pe contul de social media nu s-a rezumat doar la activitatea de preluare, ci a adăugat propriile comentarii, întărind prin acest comportament presupunerea că este de acord cu conținutul preluat.
  • În al doilea rând, putem aprecia că instanța supremă nu a dorit să sancționeze o preluare neutră a unui articol (deși această abordare este discutabilă) câtă vreme a stabilit că ”pârâtul se face vinovat de săvârşirea unei fapte proprii care s-a materializat nu doar într-o simplă apreciere, ci în asumarea şi distribuirea către alte persoane a unui articol ofensator, cu consecinţa evidentă a ajungerii sale la un public mai larg decât iniţial, scopul urmărit sau măcar acceptat fiind denigrarea reclamantului”.

Pentru cei care încă nu au aflat, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios administrativ și fiscal, stabilea în anul 2016 (prin decizia nr. 4546 din 27 noiembrie 2016) că Facebook este spațiu public, fiind ”o rețea de socializare care prin natura sa este destinată accesului public, astfel că orice scriere capătă acest caracter, chiar și în situația în care contul personal își limitează audiența doar la anumite persoane.

Concluzia este una simplă: orice distribuire de conținut în mediul online vine la pachet cu o răspundere personală pentru propria faptă, instanțele de judecată fiind din ce în ce mai determinate să sancționeze acest gen de comportament.

Haiducia virtuală și-a câștigat adversari redutabili…

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar