Miercuri, 4 decembrie 2013, ora 9.30. Doi parlamentari savurează câte-o cafea și o țigară la bufetul Camerei Deputaților. Senatorul Sorin Roșca Stănescu se apropie de ei. „Dar nu trebuia să fie plen?”, întreabă el nedumerit. „De la 11. L-au mutat. Nici noi nu știam, nu ești singurul păcălit”, îl lămuresc cei doi parlamentari matinali.
Ce-i drept, dezbaterile pe buget din plenul Parlamentului au început marți dimineață în forță și s-au încheiat rapid la miezul nopții, cu toate amendamentele, în jur de 2.000, respinse pe bandă rulantă, cu o serie de dezbateri, mai mult din partea opoziției. „Dezbatem de dragul dezbaterii și ne exprimăm de dragul exprimării. Ce să-i faci, așa-i în opoziție. Și noi făceam la fel”, recunoaște, plictisit, un lider PDL.
Un maraton al bugetului, forțat indirect de Traian Băsescu. Amenințarea că va trimite legea bugetului a făcut ca mașinăria USL să prindă viteză și să termine cu bugetul cu aproape două zile mai devreme. Puțin după ora 14.00, după mai puțin de 12 ore cumulate, parlamentarii strigau „Habemus buget”, acesta fiind adoptat rapid cu 346 de voturi „pentru”.
„Obiecții? Nu sunt, aprobat!”
Gâlceavă multă pentru nimic. Verdictul era clar încă de când bugetul a ieșit din comisiile de specialitate: nu vor fi adoptate amendamente. Chiar și așa, în condițiile în care majoritatea parlamentarilor erau mai interesați de bufet decât de dezbaterea bugetului, deputații și senatorii PDL au ținut cu dinții de dezbaterea parlamentară, așa că au trecut, pe rând, la pupitrul Camerei Deputaților, și și-au susținut amendamentele, în limita timpului stabilit de Valeriu Zgonea, cu toate că democrat-liberalii au avut aproape 1.500 de astfel de propuneri.
„Obiecții? Nu sunt, aprobat!”. Aceasta a fost replica preferată a președintelui deputaților, replică pe care a repetat-o cu o frecvență greu de urmărit.
„Intrați în Cartea Recordurilor cu cel mai rapid buget adoptat”, i-a spus liderul deputatilor, Mircea Toader, lui Zgonea. Mai mult, pedeliștii au venit înarmați și cu o serie de cartoane cu mesaje împotriva USL, în care îi acuzau pe Ponta și pe Antonescu de minciună.
Nici parlamentarii PPDD nu au fost mulțumiți de bugetul la foc continuu.
„Ce să mai dezbați, că nici nu-ți mai vine să mai dezbați când vezi că nu te lasă!”, s-au plâns și pepedediștii. De altfel, oamenii lui Dan Diaconescu au decis să facă o opoziție și mai puternică: s-au retras de la lucrări, reclamând faptul că nu amendamentele lor nu sunt luate în serios.
„Este cel mai nociv buget pe care România îl are din 1989 încoace. Ne retragem de la aceste dezbateri, de la această mascaradă pentru a ne manifesta dezacordul nostru față de scena politică, după ce ne-am pus la dispoziție expertiza specialiștilor noștri, după ce am fost deschiși la dialog și după ce am depus foarte multe amendamente, dar coerente, raționale și justificate, nu demagogice și populiste. Au fost ignorate și batjocorite „, a declarat liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochițoiu.
Miercuri, 4 decembrie, ora 15.00. Parlamentarii se îmbulzesc către ieșirea din Palatul Parlamentului, nerăbdători să plece în concediile deja stabilite. Din nefericire pentru ei, președintele și-a anunțat dorința de a le da planurile peste cap: va retrimite în Parlament legea bugetului, astfel încât, mai mult de nevoie decât de voie, senatorii și deputații se vor întoarce la muncă, pentru o nouă aparență de dezbatere a bugetului, la sfrârșitul lunii.