Satiră politică: „DEMOCRAȚIA ar putea muri în anul 2024. Au trecut secole pentru a dobândi dreptul la vot. Odată luat, s-a dus definitiv”

Satiră politică: „DEMOCRAȚIA ar putea muri în anul 2024. Au trecut secole pentru a dobândi dreptul la vot. Odată luat, s-a dus definitiv”
Sursa Colaj Foto: The Juice Media/YouTube - Profimedia
Publicat: 09/06/2024, 06:43
Actualizat: 09/06/2024, 07:41

2024 intră în Cartea Recordurilor ca anul cu cei mai mulți participanți la vot din istoria omenirii. Peste jumătate din populația umană a planetei are alegeri. 4 miliarde de oameni din 64 de țări!  

Dar The Juice Media, o companie australiană care produce satiră contemporană pe teme politice și drepturile omului, trage un semnal de alarmă: „vestea proastă e că cei mai mulți dintre noi mimăm democrația”. 

The Juice Media, cunoscută pentru serialele de pe internet „Honest Government Ads” și „Juice Rap News”, transmite că 2024 ar putea fi anul în care „democrația va trăi sau va muri. Ca în India…”. 

India, Pakistan, Africa de Sud și Indonezia „mimează democrația”

Prezentatoarea cunoscută ca Zoë, dar dublată vocal de Lucy, a raportat incidentele violente și opresiunile din India coordonate de regimul condus de premierul Narendra Modi. Opozanții și cei mai mari adversari ai săi au fost hărțuiți și arestați, iar jurnaliștii au fost amenințați.

Casele celor care s-au plâns de sărăcie au fost demolate. Curtea Supremă din India este controlată de regimul lui Modi. Autonomia regiunii Kașmir a fost revocată. Sute de creștini au fost arestați și chiar imigranții musulmani sunt restricționați. Studenții, poeții, avocații și artiștii care au vorbit liber au fost arestați, iar protestatarii au fost bătuți.

Premierul celei mai populate țări de pe planetă,  dominată de religia hindusă (cu 1,2 miliarde de adepți), dar și cu sărăcia și șomajul în creștere, se află  într-o situație mai proastă decât era în timpul colonizării britanice. Narendra Modi a susținut că este „alesul lui Dumnezeu”.

„Sunt convins că am fost trimis de Paramatman”, a zis Modi, potrivit The Guardian

Zoe spune că nu doar India „mimează democrația”. Ea mai menționează și incidentele din timpul alegrilor organizate în alte țări „ce ar mima democrația”. În Pakistan, în ziua votului, serviciile telefoniei mobile au fost suspendate, iar fostul premier Imran Khan a fost arestat. Cât despre alegerile din Indonezia, Zoe precizează că noul președinte ales, Prabowo Subianto,  a primit interdicție de intrare pe teritoriul SUA pentru acuzații de încălcarea drepturilor omului. Și totuși, indonezienii l-au votat.

Zoe menționează și corupția în creștere din Africa de Sud, până când ecranul devine negru, o aluzie la penele de curent din țara sud-africană care traversează o criză energetică.

Este menționează și alegerea primului președinte de sex feminin din istoria Mexicului, Claudia Sheinbaum. 

De la Iran și Israel la Rusia și Belarus

Zoe a făcut glume și pe seama Iranului, ironizând totodată SUA:

„N-au mai fost alegeri libere în Iran de când acești tipi [arătând către emblema CIA] l-au răsturnat pe tipul ăsta [arătând spre o fotografie a președintelui iranian Mohammad Mosaddegh, înlăturat de la putere în 1953 printr-o lovitură de stat organizată de CIA]. Așa că acum avem alegeri, unde liderul suprem și gardienii consiliului (portretizați ca Gardienii Galaxiei din universul Marvel) aleg candidații, drept pentru care iranienii nici nu se complică să voteze”. 

Cât despre Israel, considerat cel mai democrat stat din Orientul Apropiat, Zoe reamintește de știrea în care premierul israelian Benjamin Netanyahu, care are mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională pentru crime de război comise împotriva populației civile din Fâșia Gaza, a respins organizarea alegerilor anticipate, în ciuda populației care nu-l mai vrea la conducere. Netanyahu, la rândul său, a acuzat Curtea Internațională și ONU de „antisemitism sever” și a avertizat că „democrațiile lumii sunt în pericol din cauza terorismului islamic”.

Zoe compară situația din Israel cu Apartheidul din Africa de Sud din anii 1990, palestinienii nemaiavând dreptul în a-și exercita dreptul de vot. Ea mai spune că în Venezuela, Maduro a interzis opoziția, iar despre Belarus și Rusia afirmă:

„În Belarus, opoziția scoate la înaintare un candidat generat de inteligența artificială pentru a nu fi arestat de autoritățile controlate de regimul condus de dictatorul Aleksandr Lukașenko, iar în Rusia, îl omorâm pe liderul opoziției într-o colonie penală din Arctica, alături de democrația rusească”. 

Prezentatoarea nu menționează că alegerile prezidențiale programate să aibă loc în Ucraina anul acesta au fost anulate din cauza legii marțiale.

Nici țările democratice nu scapă de ironii

Zoe critică guvernul conservator condus de Rishi Sunak pentru că ar fi exclus sute de mii de votanți britanici din cauza unor legi ce ațintesc orientarea și identitatea sexuală, potrivit The Guardian.  De Bulgaria a spus că organizează al șaselea scrutin electoral în trei ani în timp ce ține un dovleac pus la murat, iar despre Serbia a amintit de reperarea alegerilor din cauza acuzațiilor de fraudarea alegerilor parlamentare.

Zoe spune că democrația din Uniunea Europeană este sub amenințarea unor partide de extrema dreaptă după „creșterea prețurilor și cea mai mare criză de imigranți de la al Doilea Război Mondial, subiecte exploatate de fașciști pentru a câștiga alegerile europarlamentare ca să slăbească libertatea presei, libertățile civile și statul de drept”. 

Prezentatoarea, cu o mitralieră în mână, conchide cu alegerile prezidențiale din SUA, cu Donald Trump și Joe Biden ca principalii candidați, unde americanii „se pregătesc să apere libertatea de comuniști, teroriști și extratereștri (străini – joc de cuvinte în limba engleză pentru „alien”)”.

Democrația se află în declin la nivel mondial. Omenirea se îndreaptă spre un nou Ev Mediu?

Prezentatoarea de la The Juice Media face referire la un raport care arată că democrația este în declin la nivel mondial.  POLITICO, într-un articol publicat în 2023, susține că:

„Fundamentul democrației tremură pe fondul unui val de autoritarism răspândit în întreaga lume. Guvernarea actualilor și foștilor lideri, inclusiv Viktor Orbán în Ungaria, Donald Trump în SUA și Recep Tayyip Erdogan în Turcia, a contribuit la declinul observat în ultimii câțiva ani, susține raportul Global State of Democracy 2023.  În Ungaria, Polonia, Turcia, Slovacia, Israel și Statele Unite,   erodarea normelor democratice a fost concepută de lideri care pretind că vorbesc în numele poporului și cu autoritatea democrației”. 

Sunt prezentate în clip și tabele cu declinul încrederii populației în guverne din cauza corupției și lipsei de transparență.

Și acum te poți întreba: „ce dracu are rost? DEMOCRAȚIA nu funcționează. Este exact ce vor nenorociții de șobolani să creadă (în timp ce-l arată pe dictatorul rus Vladimir Putin). Dar amintiți-vă, așa de c*** cum este, Democrația îți dă dreptul să schimbi liderii. A durat secole pentru a dobândi acel drept. Și dacă s-a dus, s-a dus pentru totdeauna. Acum ar fi timpul să te lupți pentru el”, a încheiat prezentatoarea la finalul unui alt episod din seria „Honest Government Ads”, urmat de o fotografie a premierului Indiei pe scrie scrie „Acest mesaj a fost autorizat de Cel Ales”.

Citește și: Nicolae Ciucă: Bătălia acestui an este între DEMOCRAȚIE şi AUTORITARISM. Românii trebuie protejați de manipulare şi dezinformare

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×