Prima pagină » Știri politice » 400 instalații GPL din Capitală vor fi verificate. Prefectul Rareș Hopincă: Analizăm scoaterea lor din zona urbană

400 instalații GPL din Capitală vor fi verificate. Prefectul Rareș Hopincă: Analizăm scoaterea lor din zona urbană

400 instalații GPL din Capitală vor fi verificate. Prefectul Rareș Hopincă: Analizăm scoaterea lor din zona urbană

Rareș Hopincă a convocat Colegiul prefectural al Capitalei, luni dimineață, pentru a analiza situația stațiilor GPL din București. Colegiul hotărăște să meargă în control la instalațiile peco și stațiile de distribuție a gazului.

Prefectul Bucureștiului a declarat, pentru Gândul, că din echipele de control fac parte reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției, Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) și Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).

„Controalele vor începe de astăzi și se vor finaliza la sfârșitul săptămânii”, a precizat Rareș Hopincă.

Avem aproximativ 400 de stații peco și stații de distribuție a gazului, așa zisele GPL, care vor fi verificate integral în această săptămână.

Menținem stațiile GPL în zona urbană?

Prefectul Bucureștiului deschide subiectul amplasării instalațiilor GPL în zonele urbane. O dezbatere este oportună, a spus prefectul Hopincă, pentru Gândul.

Trebuie să vină specialiștii și să discutăm condițiile tehnice de avizare, dar din punctul meu de vedere, dezbaterea este absolut oportună, pentru că trebuie să preluăm și noi modele din afara țării și să vedem unde sunt zonele în care au existat cele mai puține incidente și să preluăm exemple de bune practici din afară.

În acest moment, construirea staţiilor de distribuţie GPL pentru autovehicule se va face pe baza prevederilor Certificatului de urbanism şi ale Autorizaţiei de construire. Prefectul Bucureștiului spune că din 400 de de benzinării și stații de distribuție a gazului aproximativ jumătate sunt în zone foarte aglomerate.

Putem modifica legislația, astfel încât nu știu dacă, de exemplu, avem clădiri rezidențiale mai mari decât pe P+4, aceste stații să nu poată fi avizate în proximitate. Este doar un exemplu.

Regulile de construcție, amplasare și avizare a instalațiilor GPL sunt stabilite prin  Ordinul 73/1161/1999 privind aprobarea „Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule”, al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.

Autor

Citește și