50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România / Klaus Iohannis informează Parlamentul

Publicat: 18 03. 2024, 11:16
Actualizat: 18 03. 2024, 11:51
Preşedintele României, Klaus Iohannis / FOTO - Captură video

Președintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni. De asemenea, șeful statului a transmis că a aprobat și tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

Biroul Permanent Reunit al celor două Camere a decis trimiterea scrisorii președintelui Iohannis la Comisiile pentru apărare spre informare. Apoi, va fi înscrisă pe ordinea de zi a următorului plen comun

Klaus Iohannis a informat, în document, că deteriorarea climatului de securitate și stabilitate in regiunea Extinsă a Marii Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, „a generat efecte multiple, cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci si asupra securității europene și euroatlantice.

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistenta adresate de Ucraina in vederea creșterii rezilientei acestui stat, în luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente si bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum si organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia in primire și să opereze echipamentele donate, se arată în scrisoare.

De asemenea, partea finlandeza a solicitat, conform scrisorii trimise de Iohannis și asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrana, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii).

Implicarea României în activitățile de susținere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă al statelor membre NATO, prin măsuri de asigurare și garantare a securității și apărării membrilor Alianței, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade.

Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate in cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistența militară a Uniunii Europene in sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina).

CITEȘTE ȘI: