Prima pagină » Știri politice » UPDATE | Klaus Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern. Prima declarație a candidatului pentru Palatul Victoria – VIDEO

UPDATE | Klaus Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern. Prima declarație a candidatului pentru Palatul Victoria – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat candidat pentru funcția de premier pe senatorul PNL Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al Apărării. Nicolae Ciucă trebuie să vină cu o propunere de echipă pentru un nou Cabinet și un program de guvernare, pe care să le supună votului parlamentarilor.

  • Cea de-a doua rundă de consultări cu partidele și formațiunile politice a început la Palatul Cotroceni, joi, de la ora 11:00, când în fața președintelui a ajuns delegația Partidului Național Liberal.
  • Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că Nicolae Ciucă, senator liberal și ministru demis al Apărării, a fost propus pentru a fi candidatul partidului la funcția de premier.
  • Uniunea Salvați România (USR), al cărei președinte, Dacian Cioloș, a eșuat în atragerea voturilor parlamentarilor, miercuri, pentru formarea unui nou Guvern, a intrat în ședință după prânz.
  • Dacă nici această rundă nu se finalizează cu un vot pozitiv în Legislativ, președintele poate demara procedura de dizolvare a acestuia, urmată implicit de alegeri anticipate.

UPDATE 14:05. Președintele Klaus Iohannis a anunțat decizia după finalizarea celei de-a doua runde de consultări pentru formarea unui nou Guvern. La conferința de presă de la Palatul Cotroceni, alături de președinte a stat premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

„Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum e nevoie de o soluție reală, acum, criza politică trebuie să se încheie, acum e nevoie de un Guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români. Aceasta a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil.

Este nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit. În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo, în unanimitate, un candidat care mi-a fost propus, în persoana lui Nicolae Ciucă.

Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a spus președintele.

La invitația președintelui, premier desemnat să formeze noul Guvern – care oficial va avea funcția de candidat când decretul va fi publicat în Monitorul Oficial – a făcut o scurtă declarație.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile, pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătate să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde”, a spus Nicolae Ciucă.

„În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile, astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a mai spus Ciucă.

Citește și: Ce avere are Nicolae Ciucă, generalul propus de Klaus Iohannis pentru funcția de premier

UPDATE UDMR: Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a luat act de propunerea PNL privind desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, şi se va aşeza la masa negocierilor, după anunţul făcut de şeful statului, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor. Liderul maghiar, în prezent vicepremier demis, a precizat că se va întâlni tot joi cu preşedintele PNL, premierul demis Florin Cîţu, pentru a purta discuţii pe tema unui viitor guvern, important fiind ca săptămâna viitoare să existe un cabinet cu drepturi depline care să fie votat de Parlament.

„Am fost la consultările programate pentru ziua de astăzi, la Cotroceni, cu preşedintele Iohannis şi am luat act de propunerea PNL cu Nicolae Ciucă prim-ministru. Nicolae Ciucă este un militar excepţională care a muncit (…), a condus trupe în teatrele de război şi respect pentru orice militar, din acest punct de vedere lucrurile sunt clare. Dar pe palierul politic e problemă şi acest lucru trebuie spus. (…) Nu este foarte uzual, în ultima perioadă, 50-60 de ani, în ţările democratice niciun militar, fost militar în retragere nu a condus Guvernul. Sigur, putem găsi exemple, dar erau alte vremuri şi alte perioade politice. De aceea avem, din acest punct de vedere, şi nu este o chestiune personală, oarecare reţinere, dar înţelegem propunerea PNL şi dorinţa de a căuta o soluţie rapidă, poate nu pe termen foarte lung, pentru că nu cred că în acest moment putem vorbi despre o perioadă foarte lungă de timp”, a declarat Kelemen Hunor, cittat de Agerpres.

Liderul UDMR a precizat că formaţiunea pe care o conduce este deschisă la dialog. „Suntem deschişi la dialog, suntem deschişi să vedem şi punctul de vedere al premierului interimar, preşedintele PNL, Şi, în cazul în care preşedintele Iohannis îl va desemna pe domnul Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, probabil că vom discuta şi cu el dacă va dori acest lucru şi vom vedea care sunt priorităţile domului Ciucă şi cum doreşte să conducă un guvern. Nu avem o problemă cu persoana domnului Ciucă, suntem colegi în Guvern, am fost colegi nouă luni, chiar am colaborat bine. Aici este un principiu – că în condiţii normale, în vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie şi în retragere. (…) Vom avea o discuţie cu colegii noştri, vom lua o decizie în cursul zilei de astăzi şi probabil că mandatul va fi să ne aşezăm la masă, să căutăm o soluţie după momentul desemnării domnului ministru Ciucă pentru funcţia de prim ministru. (…) Important este ca săptămâna viitoare să existe un vot în Parlament şi să avem un guvern cu drepturi depline”, a argumentat Kelemen Hunor.

Întrebat despre poziția privind un guvern condus de Nicolae Ciucă, el a răspuns: „Nu exclud, asta am spus, că da, pot accepta în acest moment o astfel de soluţie. În principiu nu sunt de acord să fie condus Guvernul de militari, pentru că vorbim de un guvern politic, dar acum este o situaţie excepţională. Şi după ce vom asculta, dacă va fi desemnat domnul ministru Ciucă, după aceea putem spune cum mergem mai departe. Nu exclud, bineînţeles, în acest moment, dar nu cred că asta este cea mai bună variantă într-o democraţie fie şi şi acea democraţie din România”.

UPDATE AUR: Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, a declarat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că partidul său nu o să susţină varianta Nicolae Ciucă ca premier și, mai mult, a precizat că dacă nu se va obţine o majoritate în Parlament pentru Nicolae Ciucă, AUR va iniţia procedurile de suspendare a preşedintelui. „Nu o să susţinem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu -, preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis (…). Dacă nu va obţine o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să iniţiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD”, a precizat George Simion, citat de Agerpres.

El a adăugat că AUR a înaintat o altă propunere pentru Palatul Victoria. „Preşedintele Iohannis ne-a transmis că propunerea de prim-ministru va fi generalul Nicolae Ciucă. Noi am înaintat o altă propunere astăzi la Cotroceni şi preşedintele are pe masă două alegeri. I-am pus în vedere lui Klaus Iohannis faptul că dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va iniţia suspendarea preşedintelui. Am să merg cu propunerea unui prim-ministru independent sau altă persoană din afara partidelor politice. Preşedintele ne-a spus că se pare că ăsta e hobby-ul nostru, suspendarea preşedintelui, şi i-am transmis că fiecare cu hobby-urile sale. Colegul Mihai Negoescu l-a întrebat pe preşedinte ce îl califică pe Nicolae Ciucă în funcţia de prim-ministru, la care preşedintele a spus că asta va reieşi din dialogul pe care îl va purta Nicolae Ciucă cu noi”, a susţinut copreședintele AUR.

UPDATE ORA 13:55: Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş, a convocat un Biroul Naţional al USR după consultările de la Palatul Cotroceni, a anunţă Biroul de presă al formațiunii. Potrivit sursei citate, liderul USR va face declaraţii de presă după discuţia din Biroul Naţional.

„PNL are de ales astăzi între un guvern alături de USR sau un guvern care va sta la mâna PSD. USL sau USR”, au transmis reprezentanții partidului, pe contul de Facebook.

UPDATE 13:46: Administrația Prezidențială anunță că șeful statului susține o declarație de presă de la ora 14:05.

UPDATE 13:20: Ultima delegație a ajuns la Palatul Cotroceni. Este vorba de reprezentanții Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.

„Cum încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern, v-am reinvitat cu ocazia acestor consultări. Am avut consultări, știți, cu partidele până acum și o să vă spun imediat ce cred că se conturează”, a spus șeful statului.

UPDATE ORA 13.00. Delegația AUR a ajuns la Palatul Cotroceni și discută cu președintele. Spre deosebire de celelalte întâlniri, în filmarea publicată de Administrația Prezidențială nu este inclus un mesaj al șefului statului.

UPDATE ORA 12:30: Delegația USR a ajuns la Palatul Cotroceni și discută cu președintele.

„V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern și atunci trebuie să găsim altă soluție”, a transmis șeful statului delegației conduse de Dacian Cioloș, primul premier desemnat.

UPDATE ORA 12:00: Președintele PNL, Florin Cîțu, susține declarații de presă la sediul PNL din Aleea Modrogan:

„România trece printr-o criză politică, dar și o criză de sănătate. PNL a dat dovadă astăzi de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat la consultări cu o propunere de premier pentru a debloca criza politică, pentru a avea un Guvern cât mai rapid și a putea să gestionăm situația din sănătate. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier într-un Guvern minoritar alături de partenerii cu care am gestionat și până acum această situație de la UDMR.

În acest moment mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un Guvern cât mai rapid, un Guvern care să gestioneze această situație, dar, așa cum am spus, PNL este partidul care arată maturitate și responsabilitate și își asumă guvernarea în acest moment dificil prin care trece România.”

Întrebat dacă a renunțat personal la mandat sau dacă a fost o propunere venită din partea președintelui Klaus Iohannis, premierul demis a spus că este o propunere pe care el a făcut-o în Biroul Politic Național, care a validat-o, „o propunere care venea pentru a debloca tocmai această criză politică pe care o vedem”.

„Eu am intrat în politică pentru români, vreau să facem politică pentru români și e mai important acum să avem un Guvern cu puteri depline”, a spus el.

„Suntem într-o criză politică, ne-am uitat la probabilitatea de a trece un Guvern în acest moment, noi credem că aceasta este soluția pentru a debloca criza politică în care ne aflăm, pe care nu a generat-o PNL, dar pe care o rezolvă PNL”, a răspuns Florin Cîțu la întrebarea pricvind motivul răzgândirii „bruște”.

El a adăugat că acestă criză „a fost generată de alte partide care au demonstrat că nu pot să găsească această majoritate, majoritate pe care am găsit-o noi”.

Întrebat dacă va avea un mandat în eventualul viitor Guvern, Cîțu a spus că se va anunța decizia când va fi luată.

„Eu sunt sigur că parlamentarii din Parlamentul României doresc să depășească acest moment, suntem într-o situație de criză de sănătate, e nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt sigur că vom găsi susținere în Parlamentul României”, a conchis Florin Cîțu.

UPDATE ORA 12.00. Delegația UDMR a ajuns la Palatul Cotroceni și discută cu președintele.

„V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui Guvern și în consecință acum mai încercăm o dată și îmi doresc tare mult ca de data asta să reușim”, a transmis șeful statului delegației conduse de Kelemen Hunor.

UPDATE ora 11:30: Delegația PSD a ajuns la Palatul Cotroceni și discută cu președintele.

„V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern”, le-a spus șeful statului reprezentanților PSD.

„Cred că, totuși, suntem într-o situație mult diferită acum, din păcate criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înțeleasă în niciun fel de români și constatarea mea este că în spațiul politic există real dorința de a găsi o soluție și de a încheia această criză”,a spus șeful statului.

UPDATE ORA 11:10.  Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni și discută cu președintele Klaus Iohannis.

„Suntem iarăși în situația să discutăm formarea unui Guvern și, ca atare, aștept o abordare constructivă și pozitivă în primul rând de la PNL, dar mai târziu astăzi și de la alte partide responsabile. Mulțumesc!”, a transmis șeful statului.

După votul de miercuri din plenul reunit, când aleșii nu au acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș, Klaus Iohannis a convocat pentru joi, începând cu ora 11:00, a doua rundă de consultări, conform procedurii constituționale pentru formarea unui nou Cabinet.

Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoarea lui au votat doar 88 de parlamentari, în contextul în care USR are 80 de aleși în ambele camere, iar pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi. Același număr de voturi a fost necesar și pentru demiterea Cabinetului Cîțu, prin moțiune de cenzură, pentru care s-au dat 281 de voturi.

Programul întâlnirilor

Consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare convocate de șeful statului durează, în mare, mai puțin decât lunea trecută:

  • 11:00 – Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

Liberalii vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi – Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. La ora 10:00, liberalii au programată o şedinţă de Birou Politic Naţional (BPN) în care vor oficializa mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni de la ora 11:00.

Prim-vicepreședinte PNL, Iulian Dumitrescu, a scris, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu. Surse politice au spus însă pentru Gândul că propunerea de premier va fi Nicolae Ciucă.

  • 11:30 – Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

PSD organizează o ședință a Biroului Permanent Național înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de premier. Înainte de începutul ședinței, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evitat să spună dacă partidul său va veni cu o propunere de prim-ministru.

  • 12:00 – Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, după votul din Parlament, că în acest moent, prima fază este încercarea de resusitare a coaliției. „Din punctul nostru de vedere, prima soluţie este să încercăm încă o dată refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, fiecare să mai lase un pic de la el – şi din orgolii, şi din ambiţii personale -, să încercăm să resuscităm această coaliţie şi, dacă nu se poate, din motive – zic eu – subiective, că nu există motive obiective, atunci sigur trebuie găsită o altă soluţie pentru un alt guvern, pentru o altă formulă de guvernare, inclusiv un guvern minoritar”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres. Liderul maghiar a anunţat că UDMR va contribui, dacă va fi solicitată, la găsirea unei soluţii atât cu PNL, cât şi cu USR.

  • 12:30 – Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

Liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, miercuri seara, că vor discuta în cadrul partidului programul cu care se vor prezenta, joi la Cotroceni, dar nu crede că partidul său va mai veni cu o nouă propunere  de premier. Totodată, el afirmă că nu ține neapărat să ocupe funcția de vicepremier, dacă se va forma o nouă majoritate PNL-USR PLUS-UDMR care să formeze Guvernul.

  • 13:00 – Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Delegația AUR va merge la consultările de joi de la Palatul Cotroceni cu mandatul „clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, potrivit declarașiilor copreşedintelui partidului, George Simion. „Vom participa mâine la Cotroceni, cu un mandat clar, ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări, un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu”, a precizat, miercuri, George Simion, pentru Agerpres.

  • 13:30 – Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Care este procedura

Conform Art. 85 din Constituție, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, ceea ce făcut prima dată în 11 octombrie, după primele consultări, când l-a desemnat pe Dacian Cioloș și cum o poate face o a doua oară.

Astfel, desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, conform art. 103 din Constituție, se face în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se prevede în legea fundamentală.

După această etapă, Conform Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, se aplică procedura privind acordarea încrederii pentru un nou guvern:

Art. 87

Birourile permanente ale celor două Camere vor asigura multiplicarea şi difuzarea către deputaţi şi senatori a programului şi listei Guvernului, de îndată ce acestea au fost primite de la candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru.

Art. 88

(1) Birourile permanente, în condiţiile art. 15, stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

(2) Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

În cazul favorabil, confor, art. 92, „Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului”.

Dacă nu, se reia procedura iar președintele poate desemna un nou premier.

În cazul în care eșuează în votarea unui nou Executiv, președintele poate demara procedura de dizolvare a Legislativului, urmată implicit de alegeri anticipate.

Confort art. 89 din Constituție, „ După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, se arată în Constituție.

Potrivit art 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) – până la validarea alegerilor general – şi (2) – cand e demis prin retragerea încrederii –  îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

La articolul 63, legea fundamentală prevede procedura pentru alegeri anticipate:

ARTICOLUL 63 Durata mandatului

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și