După contrele de după-amiază legate de referendumul din 2012 interpretat în cheia rezultatelor recensământului publicate astăzi, președintele Traian Băsescu s-a lansat în primul tir al acuzațiilor deschise la adresa Guvernului și a premierului Victor Ponta post-angajament de coabitare.
„Se continuă a se fura prin lege”, a reproșat șeful statului, vorbind de „un aranjament cu Rompetrol” prin care s-ar fi pierdut, în opinia sa, 380 de milioane de euro, dar și de recenta ordonanță 81 prin care s-au transferat 2800 de hectare de la Academia de Cerecetări Agricole la Consiliul Județean Brăila, condus de liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu.
Pe Victor Ponta pe de altă parte l-a criticat aspru pentru „turneul catastrofal din punct de vedere al eficienței și al imaginii” din care tocmai s-a întors din Asia pentru care, susține Traian Băsescu, nu a avut mandat. „A plecat fără mandat, deși CCR a precizat clar că trebuie să aibă mandat. Sunt lucruri care nu se pot tolera”, a reclamat președintele la Digi 24.
„România a putut părea puțin penibilă”
Dincolo de lipsa unui mandat de la Cotroceni, Băsescu a criticat atât temele lansate de Ponta în fiecare țară pe care a vizitat-o săpămâna trecută, cât și modul cum a ales să lege aceste vizite și, implicit, mesajul transmis astfel cancelariilor respective.
La discuțiile de la Baku, președintele reclamă că prim-ministrul s-a dus „cu un combinat în traistă”: ” A spus că acoperă eșecul Nabucco lansând tema Oltchim”, a comentat el.
În privința vizitei la Astana, Băsescu susține că mesajul Ponta ar fi fost reducerea datoriei pe care compania de stat KazMunaiGaz o are către Guvern după preluarea grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu – „Frate, am rezolvat-o mai ieftin”.
Cât despre vizita oficială la Beijng, președintele a reclamat că propunerea unui parteneriat strategic cu China făcută de Ponta ar echivala cu renunțarea la parteneriatul strategic încheiat cu Statele Unite. Un alt reproș a vizat invitarea chinezilor să investească în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Câtă minte îți trebuie să știi că avem tehnologii diferite? Chinezii utilizează uraniu îmbogățit, iar România uraniu neîmbogățit. N-o să vedem reactoare construite de chinezi în România. Dar să spunem că năvălesc chinezii și ne construiesc nouă reactoarele 3 și 4; suntem dependenți de combustibil în momentul acela. România nu produce uraniu îmbogățit”, a spus Băsescu.
În rezumatul prezidențial, turnelul lui Victor Ponta a fost „catastrofal”. „Te duci în Azerbaidjan cu un combinat în traistă, te duci în Kazahstan și spui „V-am tăiat 380 de milioane de dolari din datorie” și te duci în China și spui „Facem un parteneriat strategic”. Probabil vor să îl înlocuiască pe cel cu SUA. Nu ne mai înțelege nimeni. România a putut părea puțin penibilă. Greu ajungi la o astfel de performanță”, crede Băsescu, care a admis însă că recenta vizită la Berlin a lui Ponta ” a fost un câștig pentru România”.
Băsescu, nemulțumit de „premierul constatator”: „Mai are nevoie de ani buni să ajungă acceptabil”
În privința deciziilor de la București, președintele s-a declarat nemulțumit atât de memorandumul cu grupul Rompetrol, aprobat prin lege de parlamentari și întors de la promulgare, cât și de transferul terenurilor agricole la CJ Brăila. „Peste un an sau doi o să-l treacă în domeniul privat, iar când se uită povestea va fi dat în contul unor eventuale despăgubiri sau dat clientelei politice”. Mai ales că de la 1 ianuarie 2014 prețurile cresc și acolo nu-i orice pământ, e pământ folosit pentru cercetare”, și-a avansat Băsescu public suspiciunile.
Concluzia președintelui: „sunt mai bun ca prim-ministru decât el”. Mai întâi în glumă – „eu n-am nevoie să mă pregătesc pentru funcția de prim-ministru, sunt pregătit” – , apoi foarte serios. „El știe că-s mult mai bun ca prim-ministru decât el. El mai are nevoie de ani buni ca să ajungă măcar un prim-ministru acceptabil. Aș vrea să treacă de stadiul de agent constatator. El constată: sunt salarii uriașe la niște bugetari. Nu s-a întâmplat nimic. Sergentul din stradă constată când ai trecut pe roșu. Ăla măcar face un proces verbal și-ți dă o amendă. El zice: „Sunt neajunsuri nu-știu-unde”. Fără niciun efect. Eu i-aș spune „Vezi că a început să crească șomajul, fondurile europene vin banii pe facturi din timpul Guvernului Boc, poate faceți și voi niște facturi, iar 50% până la sfârșitul anului rată de absorbție e greu de atins când astăzi ai 15%”. Nu-mi plac prim-miniștrii constatatori”, a spus Băsescu.
În plus, la un an de la criza politică declanșată în iulie 2012, președintele a făcut, indirect, referire la premier în contextul în care a susținut că „ar fi corect ca cineva să răspundă în fața instanței pentru actele normative semnate” atunci.