A fost stabilită componența viitorului Guvern/ Marcel Ciolacu: „Crin Antonescu, una dintre variantele de candidat comun”
This browser does not support the video element.
Coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit componența viitorului Guvern după zile întregi de negocieri. Urmează ca luni dimineața să fie aleși șefii Parlamentului, iar ulterior președintele Klaus Iohannis să anunțe numele premierului.
UPDATE:
Ciolacu: Crin Antonescu, una dintre variantele de candidat comun
La finalul reuniunii PSD, Marcel Ciolacu a declarat că, pentru candidatul comun la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu „este una dintre variantele discutate”.
Liderul PSD a comentat și pe marginea propunerii pentru portofoliul Justiției, în persoana avocatului Radu Marinescu.
”Ministrul Justiției este un avocat, avocat de Înaltă Curte, un om cu foarte multă experiență în domeniu. Era ales președinte al Comisiei Juridice și partidul îl susține”, a spus Marcel Ciolacu.
Ce societate vrem să construim? O societate în care trebuie să judecăm un avocat … n-am urmărit activitatea profesională a viitorului ministru al Justiției, în cazul în care? Dar, repet, ce fel de Românie vreți să construiți? Eu vreau o Românie în care să fie zero corupție, să nu existe niciun fel de corupție și să se ia toate măsurile și zero încălcări ale drepturilor omului”, a mai spus Ciolacu.
Ciolacu a precizat că nu este prieten cu viitorul ministru al Justiției și că a vorbit cu acesta doar la telefon.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul ședinței, că partidele proeuropene au reușit să formeze o coaliție în Parlament.
„În acest moment, avem o coaliție majoritară în Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de a intra în sediul PSD, după negocierile cu PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale.
Cum va arăta noul Guvern
În urma negocierilor între cele trei partide, Ministerul Finanțelor va fi preluat de către Tanczos Barna, de la UDMR. Întrebat cum au ajuns Finanțele la UDMR, Ciolacu a răspuns: ”Așa au fost negocierile”.
UDMR a primit și Ministerul Dezvoltării, pe care îl va conduce Cseke Attila, cel care a mai deținut acest portofoliu.
Sorin Grideanu a precizat că viitorul Guvern este construit pe un mandat întreg.
Guvernul îl faci gândindu-te că stai patru ani. Așa se face un guvern”, a spus prim-vicepreședintele PSD.
În rest, componența noului Cabinet nu este foarte diferită de cea veche. A plecat din schemă Radu Ștefan Oprea, de la Economie, care va prelua șefia Cancelariei premierului.
În locul său, la viitorul Minister al Economiei și Digitalizării, va ajunge Bogdan Ivan.
Dacă Finanțele au mers la UDMR, Marcel Boloș nu rămâne pe dinafară. Acesta va prelua Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene de la social-democratul Adrian Câciu, ajuns deputat.
Liberalii rămân cu Externele, însă Luminița Odobescu nu va mai fi titular de portofoliu. În locul său ajunge actualul ambasador al României la Viena, Emil Hurezeanu.
MINISTERELE PSD
- Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
- Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
- Ministerul Culturii – Natalia Intotero
- Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
- vicepremier – Marian Neacșu
MINISTERELE PNL
- Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu
- Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu
- Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David
MINISTERELE UDMR
- Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
- Ministerul Finanţelor – Tanczos Barna
Camera Deputaților, la PSD, Senatul, la PNL
Și conducerile Parlamentului au fost stabilite. În urma negocierilor, al doilea om în stat devine Ilie Bolojan. Liderul interimar al PNL va prelua șefia Senatului.
La Camera Deputaților, conducerea, care acum este la Daniel Suciu, va fi asigurată de către liderul de grup al deputaților PSD, Ciprian Șerban.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis că ședința de plen a Camerei Deputaților va fi luni, la ora 9.00. Atunci va fi ales noul președinte al Camerei Deputaților. O procedură asemănătoare ar trebui să aibă loc luni la Senat.
După desemnarea celor doi președinți ai Camerei Deputaților și Senatului va fi anunțată propunerea de premier a lui Klaus Iohannis.
Ulterior, noii miniștri vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlament, apoi întregul Cabinet va primi votul de învestitură. Ultimul pas este depunerea jurământului, la Cotroceni.
Știrea inițială
Liderii PSD se întrunesc la ora 18:00 pentru a vota propunerea de candidat pentru președintele țării, președintele Camerei Deputaților, șeful Senatului și conducerile ministerelor.
Propunerea de premier a fost deja votată în forurile de conducere ale PSD, PNL, UDMR, respectiv Marcel Ciolacu.
Liderii PNL se întrunesc și ei la ora 19:00 pentru a vota propunerile. Potrivit unor surse liberale, Ilie Bolojan ar urma să fie șef al Senatului și PNL să renunțe la portofoliul de la Dezvoltare în favoarea UDMR.
Cât despre șefia camerei Deputaților, postul ar reveni social-democraților.
Candidatul comun la alegerile prezidențiale este Crin Antonescu, cel care a confirmat pentru Gândul că a acceptat propunerea de a intra în cursa prezidențială. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI: