Guvernul a reușit azi performanța să decidă majorarea taxelor locale și să comunice că ele rămân la fel. Aberația a venit în urma ședinței de Guvern, în care s-a adoptat o ordonanță pe care premierul Ponta a citit-o în felul său politic, iar purtătorul de cuvânt Andrei Zaharescu a citit-o în litera ei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă crește cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflației pe trei ani și a precizat că, față de suma rezultată, autoritățile locale pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.
El a fost întrebat de jurnaliști, la finalul ședinței de guvern, dacă majorarea taxelor și impozitelor locale trebuie aplicată de toate autoritățile locale.
„Peste tot! 16,05 % este indexarea pe ultimii trei ani. Se aplică la absolut toate autoritățile locale. Această ordonanță a fost emisă de Ministerul Finanțelor în colaborare cu Ministerul Aministrației și Internelor”, a spus purtătorul de cuvânt.
Zaharescu a fost atenționat de jurnaliști despre faptul că premierul Victor Ponta a declarat anterior că aplicarea acestei prevederi nu este obligatorie.
„Eu am spus exact, citând exact din ordonanță”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
De asemenea, el a precizat că sub incidența acestei majorări intră și taxele pentru autovehicule.
Referitor la un alt act normativ care dă posibilitatea autorităților locale să majoreze sau să scadă taxele și impozitele locale într-o marjă de 20%, Zaharescu a declarată că prevederea se aplică la suma rezultată în urma aplicării indexării obligatorii de 16,05%.
„Acest plus/minus 20% era în puterea consiliului local al fiecărei primării. Dau un exemplu foarte clar: la 100 de lei se aplică 16,05%, asta înseamnă 116,05. În cazul în care un consiliu local sau consiliu general hotărăște că ar dori o reducere de 20%, din cei 16,05 se reduce cu 20% sau se mărește. Am spus plus/minus 20%”, a explicat Zaharescu.
El a menționat că, în urma aplicării acestei indexări , se estimează că veniturile bugetelor locale vor crește cu 527,73 milioane lei.
Guvernul a avizat, miercuri, majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor cu 16,05%.
Ponta: Nu se mărește nicio taxă!
Premierul Victor Ponta a declarat însă că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflației autorităților locale, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%. „Nu se mărește nicio taxă locală, în niciun caz n-o face Guvernul. Este o lege care dă voie autorităților locale să crească, de fapt să actualizeze taxele cu rata inflației. Nu îi obligă deloc, a precizat Ponta.
Conform Codului Fiscal, impozitele și taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor și impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.