Prima pagină » Știri politice » „ABUZURI ȘI TEROARE”. Anchetele procurorilor în traducerea aleșilor PSD. Cum văd primarii scăparea

„ABUZURI ȘI TEROARE”. Anchetele procurorilor în traducerea aleșilor PSD. Cum văd primarii scăparea

„ABUZURI ȘI TEROARE
Supărați că sunt țintele investigațiilor penale, primarii PSD i-au cerut astăzi lui Liviu Dragnea mai mulți bani pentru indemnizațiile lor și ale salariile funcționarilor și modificarea legilor în Parlament, în special a Codului Penal și a legii ANI.

„Abuzurile acestea, Codul Penal – rușine de aici înainte celor din Parlament care nu vor avea curajul să corecteze aceste…, cel puțin acea modificare tâmpită care a făcut să trecem de la indicii temeinice la suspiciuni rezonabile”, s-a arătat revoltat un primar PSD aclamat la scenă deschisă la întâlnirea aleșilor locali dinaintea Consiliului Național al partidului.

Plângerea adresată lui Liviu Dragnea spre a fi preluată și dusă mai departe a fost dublată și de o altă solicitare. Primarii nu vor doar puteri mai mici pentru procurori și judecători, ci și salarii ca ale magistraților. „De ce un judecător să aibă 80 de milioane de lei salariu și un funcționar 3 lei? De ce un primar să aibă jumătate cât comandantul poliției? Nimeni nu mai vrea să semneze nimic. Oare ce ce?”, s-a arătat nemulțumit alesul.

Supărarea în teritoriu vine mai ales din faptul că obișnuința de a cere bani de la centru, deseori urmată, din ceea ce arată anchetele recente, de obținerea unor comisioane ilegale din contractele cu statul, a dus la dosare de trafic de influență. „De ce să nu avem voie să ne ducem la parlamentarii noștri, la domnul ministru să cerem sprijin, resurse? Că e trafic de influență? Trebuie să avem curajul să schimbăm această legislație”, a cerut primarul susținut de sală cu aplauze.

Aleșii PSD au venit și cu soluția: între altele limitarea puterilor Curții de Conturi: „Să facem ca în Germania, unde nu se fac asemenea abuzuri față de autorități. Nu avem voie să ajutăm oamenii că vine Curtea de Conturi și stabilește oportunități?”

Ideile primite cu entuziasm de sală, au fost luate, în public, cu rezerve de către ministrul Liviu Dragmea. „Despre salarizare vă spun, că restul sunt probleme care țin de alte ateliere, atelierul de Justiție, la care eu nu mă pricep”, a replicat Dragnea în râsetele adunării.

Nemulțumirile primarilor au fosst întărite de Adrian Țuțuianu, președintele CJ Dâmbovița. Aflat în verificările ANI pentru incompatibilitate și informat oficial despre acest demers, Țuțuianu a criticat actuala lege după care funcționează instituția de Integritate, cerând modificarea. „Eu înțeleg rațiunile pentru acre trebuie să existe incompatibilități și conflicte de interese. Dar vreau să vă rog transparent, discutând cu toată lumea, avem nevoie să lămurim câteva lucruri. Vreo 10 primari din Dâmbovița au primit hârtii de la ANI că au membri ai familiei angajați prin sctrucuri ale primăriilor. Mai întâi, ne trebuie o singură lege, rediscutată cu toată lumea. Trebuie să avem un regim foarte limpede, foarte clar al incompatibilităților, care să nu mai dea posibilitatea de interpretare”, a spus el.

Mai mult, Țuțuianu a cerut ca sancțiunile să fie „pe măsura gravității faptei” și să fie introdusă, și în aceste cazuri, prescripția.„Este nevoie să gândim și sistemul de sancțiuni. La toată lumea e trei ani interdicția de a mai ocupa o funcție publică. Trebuie să fie gândit un sistem care să țină cont de gravitatea faptei. În plus, pe subiectul acesta nu este prescripție. Va trebui să găsim o soluție”, crede președintele CJ Dâmbovița.

Autor