ACCIDENT ÎN MUNTENEGRU. Miercuri, zi de doliu național. Ponta: „E o tragedie națională. Poate consolida sentimentul de solidaritate”
Ziua de miercuri ar urma să fie declarată zi de doliu național, după accidentul din Muntenegru în care 18 români și-au pierdut viața, dacă vor fi întrunite toate condițiile legale. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta, iar decizia se va oficializa mâine, în ședința de Guvern în care se vor aloca și sumele de bani necesare pentru transportul în România al victimelor accidentului din canionul Moraca.
„Mâine vom avea o ședință formală a Cabinetului și vom propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu național în semn de respect pentru familii și pentru a arăta că o mare tragedie poate să consolideze un sentiment de solidaritate în societatea românească, un sentiment de care avem nevoie. Cred că este o tragedie națională și cred că e un moment în care, prin solidaritate și compasiune, putem să trecem împreună peste o asemenea situație”, și-a justificat Ponta intenția.
Potrivit lui Ponta, accidentul a făcut 47 de victime: „18 persoane sunt decedate, 22 sunt rănite și 7 se află la Terapie Intensivă”.
Guvernul apelează la Fondul de rezervă
Până la ședința oficială de mâine, prim-ministrul a convocat în această după-amiată mai mulți miniștri la Palatul Victoria pentru a pregăti hotărârile de Guvern. La discuțiile informale au participat, între alții, miniștrii Mariana Câmpeanu, Radu Stroe, Mircea Dușa, dar și Liviu Voinea.
„Am asigurat toate costurile necesare și vom sprijini familiile afectate”, a spus Ponta la Ministerul Afacerilor Externe, la finanlul ședinței celulei de criză care a urmat reuniunii informale de la Palatul Victoria.
Mai exact, Guvernul ar urma să suporte, din Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului pentru astfel de situații de urgență, costurile pentru aeronavele care îi vor aduce în țară atât pe cei care și-au pierdut viața, cât și pe cei răniți, transportul până la familii, cât și un ajutor financiar.
Tragedia s-a petrecut aseară, în canionul Morace, după ce un autocar al unei firme de transport românești, contractat de o agenție de turism, s-a răsturnat într-o râpă. Până la această oră, niciuna dintre framiliile victimelor nu a primit confirmarea oficială din partea autorităților.
O echipă consulară de la București a început procedurile de identificare pentru ca victimele să poată fi repatriate. Totodată, o delegație de medici condusă de Raed Arafat stabilește în Muntenegru care dintre răniți pot fi transportați pentru a fi readuși în țară.
Precedentul doliului național
Doliul național se instituie prin Hotărâre de Guvern, la propunerea unui membru al Executivului.
În astfelo de zile, drapelele vor fi colorâte în bernă în instituțiile admninistrației centrale și locale, la sediile partidelor, în instituțiile de învățământ, de cultură și misiunile diplomatice ale României, în aeroporturi, porturi și gări, pe ambarcațiuni sau la reședințele persoanelor fizice care aleg să arboreze un steag național.
Ultima zi de doliu ținută în România a fost pe 18 aprilie 2010, în urma acidentului aviatic de la Smolensk, în care au murit președintele polonez Lech Kaczynski și mai multe personalități politice și militare de la Varșovia. Decitii similare au fost luate atunci în mai multe țări ale Uniunii Europene, cele mai multe din Est.
Doliu național a fost declarat însă și pe 3 august 2007, în memoria Patriarhului Teoctist, dar și pe 8 aprilie 2005, la funeraliile Sanctității Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. Tot atunci, Guvernul le-a cerut posturilor tv și radio să își adapteze programele.
Vom reveni cu amănunte.