Prima pagină » Știri politice » Acord bilateral româno-german, după întâlnirea Marcel Ciolacu-Olaf Scholz. Care sunt principalele teme atacate de cei doi premieri

Acord bilateral româno-german, după întâlnirea Marcel Ciolacu-Olaf Scholz. Care sunt principalele teme atacate de cei doi premieri

Acord bilateral româno-german, după întâlnirea Marcel Ciolacu-Olaf Scholz. Care sunt principalele teme atacate de cei doi premieri

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, după întâlnirea cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, principalele teme atacate de cei doi premieri: consolidarea şi dezvoltarea cooperării economice bilaterale, susţinerea procesului de reconstruire a Ucrainei, sprijinul pentru dezvoltarea Republicii Moldova și problema Schengen.

Premierul României a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul german, despre un plan de acţiune bilateral, la nivelul celor două executive pe „subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate”.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu i-a mulţumit oficialului german pentru sprijinul oferit în vederea susținerii aderării României la spaţiul Schengen.

 Germania, principalul partener economic al României

Germania este principalul partener comercial al României, a afirmat premierul României.

”Există, însă, în continuare un potenţial enorm de dezvoltare între cele două ţări. Spre exemplu, două direcţii importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar şi salut eforturile făcute de guvernul din Germania cu care lucrăm foarte bine pe această zonă. Subliniez susţinerea noastră pentru  începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina cât şi pentru Republica Moldova”, a completat Ciolacu.

Premierul a mai spus că „România este un actor serios, credibil şi stabil pe flancul estic, şi poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune”.

 

România, hub energetic

Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie, susține Ciolacu.

„Avem numeroase resurse proprii, dar şi proiecte pe zona de energie care o să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunităţi importante pentru companiile germane.

Totodată, România are un potenţial semnificativ pe zona de agricultură şi de construcţii, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin. Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonarea cu Uniunea Europeană şi NATO.

Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuţii cu mediul de afaceri româno-german, dar şi cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie, urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german la Berlin la care sper să putem fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel”, a mai precizat şeful Executivului român.

Sprijin pentru Schengen

În cazul Schengen, cancelarul german a confirmat că are discuții inclusiv semi-oficiale pe această temă cu alți lideri europeni.

„Germania susține pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și vom relua această poziție și în viitor și în ceea ce privește condițiile de îndeplinit de România și Bulgaria. Discutăm cu prietenii și colegii noștri sceptici din Europa nu doar în cadrul discuțiilor oficiale, ci și în discuții semi-oficiale. Este adevărat că președinția Spaniei și-a propus să aducă schimbare în acest proces, să-l revigoreze.

Nu aș vrea să speculez însă din punct de vedere al viitorului cred ca este corect ca România să adere la spatiul Schengen (…) ține și de conceptul echității și al dreptății.

România și-a îndeplinit condițiile tehnice, iar toate rapoartele spun acest lucru”, a mai spus cancelarul Germaniei.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu transmite de la Berlin: Pe teritoriul României trebuie să existe militari permanenți germani

Ciolacu îl felicită pe Jens Stoltenberg, pentru prelungirea mandatului la șefia NATO

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și