Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European (ITRE), a declarat că va suține Acordul Verde al UE (Green Deal) după o evaluare, într-un studiu de impact, a Comisiei Europene în ceea ce privește efectele COVID-19 asupra economiilor europene. Eurodeputatul a subliniat că „este nevoie de un studiu de impact pentru obiectivul ambițios de reducere a emisiilor de carbon cu 50 – 55% până în 2030, care trebuie să țină cont în mod obligatoriu de efectele crizei COVID-19”.
„Dialog cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Voi susține obiectivele pe termen mediu și lung ale Green Deal, dar numai după ce Comisia Europeană va evalua corect, într-un studiu de impact, efectele crizei COVID-19 asupra economiilor europene.
Am prezidat, astăzi, ședința Comisie pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, care l-a avut ca invitat principal pe Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. Domnia sa a subliniat că Acordul Verde European (Green Deal) rămâne obiectivul strategic pe termen lung al Uniunii Europene și poate reprezenta, în opinia sa, o oportunitate excelentă pentru relansarea economică a Uniunii. Prin investițiile în tehnologii curate, verzi, în tehnologii ale viitorului, industria UE își va crea un avantaj important în competiția de pe piața internațională”.
https://www.facebook.com/cristi.busoi/posts/3779670515408387
„În calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European l-am asigurat pe vicepreședintele Timmermans că ITRE va susține obiectivele pe termen mediu și lung ale Green Deal. Am insistat însă și am subliniat importanța realizării de către Comisia Europeană a unui studiu de impact pentru obiectivul ambițios de reducere a emisiilor de carbon cu 50 – 55% până în 2030, care trebuie să țină cont în mod obligatoriu de efectele crizei COVID-19.
Trebuie ca industria europeană: sistemele energetice, industriile poluante, industria transportului, agricultura să poată să absoarbă în continuare investițiile și să fie ajutate să facă față presiunii de a se alinia la obiectivele Green Deal, fără a pune în pericol locurile de muncă și fără a exista riscul creșterii prețurilor la energie electrică, combustibili, alimente, autoturisme sau alte produse și servicii”.
Timmermans susține că Acordul Verde al UE (Green Deal) este o modalitate de a dovedi viitorul economiei și de a reduce dependența Europei de combustibilii fosili și de a obține neutralitatea netă.
Raportor pentru opinie BUDG (Comisia pentru Buget), pentru finanțare, este Siegfried Mureșan, potrivit site-ului Parlamentului European.