Acuzații de discriminare tocmai la alegerea noilor membri CNCD. Cine sunt noii membri ai Consiliului

Publicat: 01 04. 2015, 21:54
Actualizat: 05 08. 2015, 00:30

Plenul comun al Camerei Deputaților și a Senatului a validat noii membri ai conducerii CNCD: Azstalos Csaba – UDMR, Luminița Gheorghiu, Petre Manole, Jura Cristian – PSD, Claudia Popa- PNL și Ilie Dincă-minorități, fiind respins Niță Dragoș Tiberiu, deși, în primă fază, primise aviz favorabil.

Numirea a șase membri noi ai Colegiului Director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stârnit numeroase nemulțumiri, atât din partea unor parlamentari, cât și din partea candidaților propuși de organizațiile nonguvernamentale. În total, 18 candidați s-au înscris pentru un loc în CNCD, dintre aceștia fiind avizați favorabil doar șase. Plus unul, am putea spune, după ce minoritățile au reclamat faptul că ei nu au un reprezentant în CNCD și este nevoie de audierea unui candidat din partea lor.

Astfel, deși candidații înscriși oficial pentru CNCD au fost audiați în ședința comisiilor de specialitate reunite (comisiile juridice, comisiile pentru drepturile omului și comisiile pentru egalitate de șanse) din data de 25 martie, pentru candidatul minorităților s-a făcut o audiere separată, în data de 31 martie.

Liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a reclamat faptul că nominalizarea făcută de ei pentru CNCD a fost „înlăturată brutal”.

Audierea unui candidat, separat de ceilalți 18, i-a nemulțumit nu doar pe liberali, ci și pe unii candidați ai ONG-urilor, care au reclamat faptul că s-a produs o discriminare.

„Este profund discriminatoriu față de ceilalți candidați”, a spus, în plen, liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, precizând că nu a fost respectat regulamentul ședințelor comune.

„Ce a  fost contestat, am audiat. Ceilalți candidați nu au contestat”, s-a apărat președintele comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun.

În consecință, liberalii au propus ca lista suspusă votului să fie cea cu toți cei 18 candidați,  nu doar cu cei șapte avizați de către comisiile de specialitate. Propunerea a fost însă respinsă de parlamentari.

Mai toți deputații și senatorii au convenit că este necesară modificarea legii, astfel încât să fie obligatorie prezența unui reprezentant al minorităților naționale, altele decât cele maghiare. Mai mult, deputatul independent Remus Cernea a adăugat faptul că ar trebui să fie obligatoriu în conducerea CNCD și un reprezentant propus de societatea civilă.

Precizăm faptul că mandatele membrilor Colegiului Director al CNCD sunt de cinci ani. În total, conducerea COnsiliului are nouă membri.

VEZI AICI RAPORTUL COMISIILOR DE SPECIALITATE