Administrația Iohannis, cu un picior în Palatul Cotroceni: primii consilieri prezidențiali preiau dosarele, RA-APPS caută o vilă de protocol
Patru dintre membrii echipei lui Klaus Iohannis, George Scutaru, Andrei Muraru, Dan Mihalache și Cosmin Marinescu, s-au întâlnit, miercuri, cu consilierii actualului președinte, pentru a gândi configurația noii Administrații Prezidențiale. Printre compartimentele noi ar urma să figureze unul constituțional și altul pentru relația cu Republica Moldova.
Pregătiri se fac însă deja de mai bine de o săptămână și pentru instalarea lui Klaus Iohannis la București. La RA-APPS se așteaptă un răspuns din partea lui Traian Băsescu în legătură cu momentul eliberării vilei Lac 3, actuala reședință prezidențială, existând însă și o variantă de rezervă: Vila Lac 2, amenajată în acest moment doar parțial, în care a stat Vladimir Tismăneanu timp de 20 de zile, în perioada în care a condus Comisia prezidențială pentru Condamnarea Comunismului.
În privința protecției, atât președintele ales, cât și viitoarea primă doamnă, Carmen Iohannis, au deja dispozitive SPP care le asigură securitatea personală.
Lista scurtă a primilor consilieri
Cât timp președintele ales se va afla în Republica Moldova și în vizita privată în Statele Unite, la Cotroceni se vor preda dosarele-cheie. Cele mai importante sunt cele care țin de siguranța națională, de relația cu NATO și cu Uniunea Europeană. Dacă pentru politică externă Iohannis nu a ales încă numele consilierului care va conduce Departamentul aflat acum în coordonarea Ancăi Ilinoiu, în privința Securității Naționale și-a desemnat colaboratorul care îl va urma la Președinție. Deputatul George Scutaru, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, membru al Comisiei de Apărare, a avut astăzi prima întâlnire cu Iulian Fota, de la care ar trebui să preia pe 21 decembrie Departamentul.
George Scutaru, favorit pentru postul de conilier pentru Securitate Națională // Mediafax Foto
Între primii desemnați de Iohannis să poarte discuțiile de transfer de putere se numără și Dan Mihalache, desemnat, deocamdată de principiu, șef al viitoarei Cancelarii, istoricul Andrei Muraru, fostul director al ICCMER și viitor consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă și Cosmin Marinescu, conferențiar la ASE și viitor consilier prezidențial pentru mediul de afaceri. Înainte de a face parte din stafful de campanie a lui Iohannis, toți trei au fost în cercul apropiaților lui Crin Antonescu.
Dan Mihalache, Cosmin Marinescu și Andrei Muraru la ceremonia de validare a mandatului lui Klaus Iohannis, la Curtea Constituțională// Sursa foto: Administrația Prezidențială
În noua configurație a Administrației Prezidențiale, Departamentul Legislativ, ar urma să aibă un Compartiment Constituțional separat, iar cel de Politică Externă, unul pentru Relația cu Republica Moldova. Pentru coordonarea acestuia din urmă, în jurul lui Iohannis, este vehiculat numele sociologului Dan Dungaciu.
Dan Dungaciu, favorit în situația creării unui Departament pentru Relația cu Republica Moldova // Mediafax Foto
De asemenea, noul președinte ar intenționa să își transfere la București câțiva dintre colaboratorii mai vechi de la Primăria Sibiu. Printre ei s-ar afla, susțin surse politice, Simona Pop, favorită pentru coordonarea Departamentului pentru Educație și Cercetare. În prezent, Simona Pop conduce serviciul pentru învățământ preuniversitar al Primăriei Sibiu.
Pe lista scurtă a consilierilor de stat se află, pe de altă parte, Iulia Huiu, fost consilier la Guvern, și Nicolaeta Nicolae, fost jurnalist și consilier al lui Crin Antonescu la Senat.
În planurile lui Klaus Iohannis s-ar afla însă și păstrarea unei bune părți a celor peste 200 de angajați actuali ai Președinției. Mai concret, între departamentele în care nu se preconizează nicio schimbare se numără cel de Protocol, condus de mai mulți ani de ofițerul SPP Delia Dinu, dar și Cancelaria Ordinelor coordonată de Gheorghe Anghelescu. În discuție pentru menținerea status quo-ului ar fi și Departamentul Managementul Resurselor care administrează propriu-zis Președinția.
În prezent, Administrația Prezidențială are 16 departamente și 198 de posturi, unele dintre acestea fiind deja vacante.
Lac 3 sau Lac 2. Se caută o reședință în fondul de protocol
Până la instalarea oficială la Cotroceni, noului președinte i se caută în această perioadă și o reședință oficială pentru cei 5 ani de mandat. În prezent, varianta de lucru este aceea a instalării familiei Ioahannis în aceeași vilă în care au locuit în ultimii 10 ani Maria și Traian Băsescu. Potrivit unor surse oficiale, până la această dată Secretariatul General al Guvernului nu a primit însă o notificare din partea Președinției privind data la care președintele în funcție ar intenționa să se mute într-o altă locuință.
După încheierea mandatului, Traian Băsescu are dreptul la o casă de protocol atribuită însă de Guvern, prin RA-APPS. Într-o astfel de situație se află imobile de protocol ca Vila Pictor Mirea, din str. G.D. Mirea nr. 4, unde locuiește Emil Constantinescu, și Palatul Elisabeta, reședința Regelui Mihai I.
Vila Lac 3 în care locuiește acum Băsescu este considerată, în stadiul de pregătire a mutării lui Iohannis, cea mai convenabilă pentru viitorul președinte având în vedere echiparea sa cu dispozitive de protecție și amplasarea într-o zonă ferită din Cartierul Primăverii.
Sursa foto: Google Maps
Varianta B luată în calcul este vila vecină, Lac 2, cu o suprafață mult mai mare, desfășurată pe un singur nivel, dar incomplet amenajată. În apropierea celor două case de protocol se află Vila Dante, închiriată anul acesta de Guvern Ambasadrei SUA ca reședință a șefului reprezentanței, pentru 20.000 de euro lunar.
Pentru o altă locuință decât cele două de mai sus, ar fi nevoie de o modificare legilstativă prin Hortărâre de Guvern. Fondul de protocol al statului a fost redus anul trecut, prin ordonanță de urgență, la dispoziția demnitarilor rămânând practic 20 vile, 3 palate și locul de agrement din Delta Dunării unde spunea premierul Victor Ponta că intenționează să-i ducă pe străini cu barca.
În privința protecției, atât Klaus Iohannis cât și soția sa au deja dispozitive SPP care le asigură securitatea. Variante de lucru există și pentru situația în care Carmen Iohannis nu se va muta de la începutul mandatului soțului său la București, intenția sa fiind aceea de a-și păstra postul de profesor de engleză încă o perioadă. Într-o situație similară, în care fostul premier Emil Boc nu și-a adus soția la București, SPP i-a asigurat acesteia protecția permanentă la Cluj-Napoca, printr-un dispozitiv special, timp de trei ani.