Adrian Albu este supravieţuitor al incendiului de la Colectiv, iar în urma alegerilor interne din PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, acesta a intrat în cursa pentru funcția de primar al Sectorului 2.
De peste 18 ani lucrează într-o corporaţie şi este activist pentru drepturile pacienţilor, însă incendiul din Colectiv, în urma căruia și-au pierdut viața sora și verișoara sa i-a schimbat parcursul, așa că a decis să se implice și politic în locul în care a crescut și s-a născut : Sectorul 2 al Capitalei.
Albu a vorbit, într-un interviu pentru Gândul.ro, despre motivele care l-au împins să se implice în politică și să candideze la Primăria sectorului 2.
A început să activeze civic din 2016 și s-a înscris în PLUS în 2018, încă din primele zile de la înființarea partidului. A participat la campania „Fără penali în funcții publice” și „Oameni noi în politică” din postura de membru al Grupului Civic #Rezistența.
„Hotărârea a venit din partid. Colegii mi-au spus să candidez pentru că am vizibilitate și pentru că pot să le duc mai ușor mesajul mai departe. Ambiția mea a venit ca urmare din ceea ce s-a întâmplat la Colectiv. Primul lucru pe care mi-l doresc eu este un proiect pe termen lung : avizarea și autorizarea tuturor instituțiilor de învățământ din Sectorul 2. În momentul de față din 127 de școli, licee, grădinițe doar 15 sunt autorizate. Restul sunt un risc pentru toți copiii care se duc la școală. Copiii merg în fiecare zi la școală aici, nu au altă opțiune. E un risc pe care nici un părinte nu și l-ar asuma”, spune Adrian Albu, pentru Gândul.
La început s-a alăturat echipei de recrutare, apoi echipei de campanie și a fost prezent în stradă atât în București, cât și în țară în timpul celor două campanii electorale. În august 2019, Adrian a fost ales coordonator al Comunității Locale Tei.
„Noi am avut mai multe întâlniri în interiorul partidului. Suntem organizați în comunități locale. Fiecare comunitate din Sectorul 2 a propus câte un om. Ne-am adunat cu toții la o masă și în urma discuțiilor am fost aleși patru. Din cei patru am depus candidaturi, s-a votat, au fost întrunite comisiile de evaluare și am ieșit eu”, a mai precizat Adrian.
Crede că cel mai bun lucru de care România are nevoie este respectarea legilor în vigoare, iar dacă acestea ar fi fost respectate, drama Colectiv nu s-ar fi întâmplat.
„Noi ne-am dus acolo să ne distrăm. Asta este cea mai mare problemă. La noi nu se respectă legile. Mașinile pe care le vedeți parcate pe stradă sunt pentru că Poliția tolerează acest lucru. Nici Colectivul nu ar fi existat, dacă un pic de corupție nu ar fi existat. În primărie vreau să fac certificare pe ISO 27001, care înseamnă procesele și securitatea informației și 37001 care înseamnă anti-mita. Astea sunt esențiale pentru ca o primărie să funcționeze în interesul cetățenilor. Atunci când vine cienva la primărie cu o problemă să fie adresată în timp util de persoana care trebuie și să urmeze un parcurs predictibil”, a mai spus Adrian Albu.
Alături de Asociația Colectiv a lucrat la un proiect în care marii arși care nu pot fi tratați în România să fie tranferați în strănătate, însă în prezent proiectul se află într-un blocaj.
„Noi în asociația de arși pe care am făcut-o după Colectiv am avut mai multe întâlniri cu Ministerul Sănătății, cu care am avut un proiect în care marii arși care nu pot fi tratați în România din cauza că noi nu avem dotări să fie transferați în străinătate. Am pus la punct un mecanism pe care ministrul Pintea nu a mai apucat să-l publice fiindcă a fost demis Guvernul. Continuăm cu Guvernul actual, dar deocamdată suntem într-un blocaj. Ei vor să o luăm de la zero și asta ar înseamna să aruncăm toată munca noastră de un an și jumătate la coș. Asta ar putea să facă statul român în momentul de față. Pe termen lung ar trebui să construiască spitale, să le construiască, nu să le zugrăvească cum au făcut cu spitalul de arși în care au băgat 250.000 de euro și degeaba”, a mai adăugat Adrian Albu, candidatul PLUS la Primăria Sectorul 2.
Foto: Facebook.com/Adrian Albu