Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a oferit o analiză detaliată a ciclului electoral 2020-2024, descriindu-l ca pe o perioadă plină de contraste și provocări economice. Acesta a subliniat că, în acest interval, România a trecut de la o inflație redusă la una record, provocând fluctuații ale puterii de cumpărare care au necesitat diferite măsuri financiare și monetare.
Ministrul a atras atenția asupra unei „sinusoide” economice care a afectat direct puterea de cumpărare, dar a punctat că România a reușit să depășească această etapă dificilă prin măsuri interne și externe.
Aș cataloga acest ciclu electoral ca unul al contrastelor, o perioadă în care am trecut de la o inflație redusă la una istorică pentru multe economii, apoi un regres al puseului inflaționist, un tip de sinusoidă care a afectat direct puterea de cumpărare și a necesitat intervenții fiscal-bugetare sau/și monetare diverse, specifice dar și inovative, a punctat Adrian Câciu.
Printre crizele care au marcat acest ciclu electoral, Adrian Câciu a menționat pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina, fiecare având un impact semnificativ asupra economiei și a inflației.
Fostul ministru de Finanțe în guvernul Ciucă a explicat că valul inflaționist din ultimii ani a fost previzibil, alimentat de măsuri de relaxare cantitativă și accentuat de crizele suprapuse.
Cu toate acestea, Adrian Câciu a precizat că măsurile de restricționare a lichidităților din partea băncilor centrale au venit târziu, generând un val inflaționist puternic, cu impact asupra cererii și creșterii economice viitoare.
Din punctul meu de vedere, măsurile de restricționare a lichiditatilor au venit târziu din partea bancilor centrale și este o lectie pentru viitor pentru specialiștii în politică monetară, pentru că suprapunerea celor două tipuri de presiuni nu a condus decât la construirea unui val de inflație mult mai mare, cu efect în cererea agregată viitoare și, respectiv în reducerea potențialul economic agregat de creștere din viitor.
Ministrul a subliniat, de asemenea, că lipsa unei solidarități monetare europene și a unei intervenții centralizate a dus la costuri suplimentare pentru statele membre, ceea ce a contribuit la deficitele ridicate și la presiunile inflaționiste.
Totuși, strategia guvernului, implementată în trei etape – compensarea pierderii puterii de cumpărare în 2022, stabilizarea acesteia în 2023 și creșterea în 2024 – a dat rezultate, a susținut șeful MIPE.
România avea o inflație de 2,6% în 2020, în 2021 se dublase, ajungând la 5,1%, în 2022 a ajuns la 13,8%, iar din 2023 a început trendul descendent, la început la 10,4% la final de 2023, în prezent fiind de 5,4%, urmând ca la final de 2024 să avem în jur de 4%.
Câciu a prezentat date statistice care arată că salariul mediu net și cel minim au crescut cu 43% și respectiv 66%, iar pensiile au cunoscut majorări semnificative.
a. salariul mediu net a crescut cu 43%, de la 3620 lei la 5176 lei un plus de 10 puncte procentuale peste inflație;b. salariul minim brut a crescut cu 66%, de la 2230 lei la 3700 lei, un plus de 31 de puncte procentuale peste inflație;c. pensia minimă a crescut cu 60%, de la 800 lei la 1281 lei, un plus de 25 puncte procentuale peste inflațied. Pensia medie a crescut cu 55%, de la 1450 lei la 2252 lei și va crește până la 2761 lei din septembrie 2024, ceea ce înseamnă o creștere medie de 90% față de nivelul din 2020, respectiv 55 puncte procentuale peste inflație.
În final, ministrul a concluzionat că, deși există critici, puterea de cumpărare reală a crescut în perioada analizată, depășind inflația cumulată.
CITIȚI ȘI: