Adrian Câciu, MIPE, precizări despre tranșa a 3-a din PNRR: Ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de șase luni

Publicat: 16 10. 2024, 15:01
Actualizat: 16 10. 2024, 15:20

This browser does not support the video element.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că din cererea de plată numărul 3 din valoarea brută de 2,7 miliarde de euro, România a încasat 649 milioane de euro. ,,Ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de șase luni. Nu se așteaptă șase luni, dacă din jaloanele acestea vor fi rezolvate mai repede, cum ai rezolvat jalonul, așa și încasezi banii.”

Adrian Câciu a declarat la briefingul de presă că: ,,Comisia ne informează că din total 74 de jaloane și ținte, câte a avut cererea de plată numărul 3, un număr de 68 de ținte și jaloane sunt îndeplinite din perspectiva Comisiei, iar șase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parțial îndeplinite. Din această perspectivă, am anunțat și în săptămânile trecute, dar acum avem o formalizare a acestei discuții sau acestor anunțuri pe care le-am făcut, vom avea o plată parțială din cererea de plată numărul 3. Ar trebui să precizez faptul că cererea de plată numărul 3 în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro. Din această sumă, România deja a încasat 649 de milioane de euro, reprezentând prefinanțarea, odată cu prefinanțarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziție din întreaga derulare a Planului Național de Redresare și Reziliență, urmând ca într-o lună de zile Comisia Europeană să ne transmită calculul corect sau final asupra plății parțiale pe care o efectuează și pe diferență suspendarea unei sume aferente celor șase jaloane considerate neîndeplinite sau parțial îndeplinite.”

 Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanță corporativă la companiile din energie, unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii; avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei, a rămas parțial neîndeplinit, în sensul în care dânșii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 euro undeva la 88.500, cât este plafonul de TVA potrivit directivei TVA. Aici deja am anunțat, a anunțat și domnul prim-ministru, și facem încă o dată acest anunț – că este, din punctul nostru de vedere, nevoie de o decizie politico-economică, la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităților la microîntreprinderi, dar și mediul economic, pentru a face o analiză asupra impactului economic asupra acestei decizii versus impactului economic dacă România renunță la banii aferenți acestui jalon, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Adrian Câciu a mai declarat că: ,,De asemenea, este vorba de jalonul privind guvernanța corporativă de la Secretariatul General al Guvernului, referitor la agenția cunoscută mai simplu sub numele de AMEPIP, agenția care coordonează conducerea companiilor de stat. Acolo deja a fost reluată procedura. Estimarea noastră este că această reluare de procedură, am avut demisia conducerii și s-a reluat procedura, estimarea cu finalizarea acestei proceduri este undeva în luna ianuarie a anului 2025.”

Cu alte cuvinte, ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de șase luni. Nu se așteaptă șase luni, dacă din jaloanele acestea vor fi rezolvate mai repede, cum ai rezolvat jalonul, așa și încasezi banii, a mai detaliat șeful MIPE.

CITEȘTE ȘI:

GUVERNUL aprobă înființarea unei societăți comerciale feroviare „de interes strategic” / CFR Marfă înlocuită cu SC Carpatica Feroviar SA