Adrian Câciu: România a încasat 33% din FONDURILE prin PNRR, iar aproape 2 MILIARDE de EURO sunt deja cheltuite
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat miercuri, în cadrul conferinței anuale privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, că România a încasat deja 33,1% din fondurile alocate prin PNRR, iar 1,9 miliarde de euro cu execuția în martie sunt deja cheltuite.
Adrian Câciu a ținut să precizeze că România a făcut progrese remarcabile în ultimul an în implementarea PNRR.
În prezent, avem contracte de investiții în valoare de 36 miliarde de euro semnate, din care 21 miliarde euro reprezintă finanțări PNRR.
Potrivit lui Câciu, România a încasat deja 33,1% din fondurile alocate prin PNRR, iar 1,9 miliarde de euro cu execuția la martie sunt deja cheltuite.
Cu pragmatism, trebuie să grăbim viteza implementării, iar fondurile disponibile să sprijine dezvoltarea economiei. Subliniez că pentru succesul implementării PNRR este necesar dialogul constant cu Comisia, dar și consecvența coordonatorilor de reformă în recuperarea întârzierilor și realizarea la timp a investițiilor și reformelor, susține Adrian Câciu, potrivit unui comunicat al MIPE.
Reprezentanții Comisiei Europene au remarcat creșterea investițiilor în economie
Investițiile din România au accelerat, recuperarea a fost rapidă, economia merge bine, însă urmează si noi provocări în parcursul României către redresare și reziliență. Comisia Europeană vă va acorda tot suportul. Mesajul este unul de sprijin. Știm că este o provocare, dar suntem alături de România, a declarat Céline Gauer, responsabilă pentru gestionarea PNRR la nivel european.
România beneficiază de fonduri în valoare de 28,5 mld. euro prin PNRR, din care 13,6 mld. euro granturi și 14,9 mld. euro împrumuturi.
Potrivit MIPE, până în prezent, România a depus trei cereri de plată pentru rambursarea fondurilor alocate din PNRR și a primit în total fonduri în valoare de 9,4 miliarde euro reprezentând contravaloarea prefinanțării (inclusiv pentru REPowerEU), a primei cereri de plată și a celei de-a doua cereri de plată.
CITEȘTE ȘI:
Adrian Câciu: România a ajuns pe locul doi în UE la absorbția fondurilor europene