Adrian Câciu: România, printre puţinele ţări al căror deficit este realizat pe INVESTIȚII. Singura cale spre dezvoltare este push-ul investiţional
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat vineri că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat de investiții, evidențiind că „singura cale spre dezvoltare este push-ul investițional”. Într-o postare pe Facebook, Câciu a explicat că acest deficit conjunctural, estimat pentru o perioadă de 2-3 ani, va fi corectat prin efectul de multiplicare al investițiilor, care va genera noi venituri pentru economie și buget, în timp ce presiunea pe cheltuieli va scădea.
În ultimii 30 de ani, nu există vreo țară membră UE care să nu fi depășit criteriul 3% deficit bugetar din PIB în cel puțin 2 ani.Toate țările membre UE au avut perioade de dezvoltare accelerată pe baza investițiilor (puternic stimul din fonduri europene, mai ales ptr infrastructura) în care deficitul a depășit cu mult 3% din PIB.Majoritatea perioadelor de convergență puternică sunt asociate cu deficite bugetare mari, centrate pe un big push investițional, a scris Adrian Câciu pe Facebook.
Ministrul de resort că România, în perioada 2023-2027, urmează aceeași cale, cu un focus puternic pe investiții publice, care reprezintă aproximativ 4,5% din PIB în acest an.
Câciu a detaliat, arătând că Franţa şi Grecia au avut deficit mai mare de 3% din PIB în 23 de ani din ultimii 30 de ani, Ungaria, Polonia şi Portugalia au depăşit în 22 de ani, Spania, Slovacia şi Malta au depăşit în 19 ani, Italia a depăşit în 18 ani, România în 17 ani, iar Cehia şi Croaţia în 16 ani.
UE ca întreg a depăşit criteriul deficit bugetar mai mare de 3% din PIB în 14 ani din ultimii 30 de ani, iar Zona Euro (creată la 1 ianuarie 1999) a depăşit în 11 ani de la înfiinţare până în prezent. Germania a depăşit criteriul deficitului bugetar de 11 ori în ultimii 30 de ani, Austria de 9 ori, Olanda de 7 ori. Cel mai bine stau Luxemburg, care a depăşit o singură dată criteriul în ultimii 30 de ani, şi ţările nordice care au depăşit criteriul deficit bugetar astfel: Finlanda de 4 ori în ultimii 30 de ani, iar Danemaca şi Suedia de câte 2 ori, a continuat Câciu.
Sursa Foto: Facebook/Adrian Câciu
El menționat că pentru anul 2024, CE estimează că 12 ţări vor depăşi criteriul deficit bugetar 3% din PIB.
România se află printre puţinele ţări al căror deficit este realizat pe investiţii. Singura cale spre dezvoltare este push-ul investiţional. Cum se „repară” deficitul conjunctural(2-3 ani) care este realizat pe investitii? Prin efectul de multiplicare al acestora, efect care aduce noi venituri economiei si bugetului în timp ce presiunea pe cheltuieli scade odata cu plata investitiilor realizate., a adăugat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ministerul Finanţelor a publicat joi proiectul de Ordonanţă privind rectificarea bugetară, care prevede o creştere cu 1,94 puncte procentuale a deficitului bugetar în acest an, de la 5% din PIB iniţial, la 6,94% din PIB. Mai multe detalii AICI.