Prima pagină » Știri politice » Adrian Năstase, despre Mircea Geoană ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD: „Poate fi o variantă. Trebuie discutat cu el să accepte”

Adrian Năstase, despre Mircea Geoană ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD: „Poate fi o variantă. Trebuie discutat cu el să accepte”

Mircea Geoană a candidat la alegerile prezidențiale din 2009, ajungând în turul doi, unde a pierdut în fața lui Traian Băsescu, care la momentul respectiv era președinte în exercițiu / Sursă FOTO: Octav Ganea

Adrian Năstase, fost premier al României, susține că Mircea Geoană ar putea reprezenta o variantă credibilă de candidat din partea Partidului Social Democrat (PSD) la alegerile prezidențiale din 2024 datorită imaginii bune pe care o are la nivel internațional, însă este dezavantajat de faptul că a mai candidat din partea partidului și a pierdut. 

Fostul premier a explicat faptul că PSD ar trebui să creeze un profil de candidat care „să obțină voturi dincolo linia de mijloc a spectrul politic în turul doi” astfel că Mircea Geoană nu ar fi tocmai cel mai bun candidat ținând cont că a mai reprezentat PSD-ul și la alte alegeri.

Ce crede Adrian Năstase despre candidatura lui Mircea Geoană la prezidențiale

„Părerea mea este că trebuie să vină cineva mai tânăr pentru alegerile prezidențiale. Mircea Geoană poate fi o variantă. Trecerea lui prin zona NATO sigur că-i aduce anumite argumente. Pe de altă parte, PSD-ul ar trebui să gândească în termeni de profil la candidat pentru alegerile prezidențiale. Totuși, Mircea Geoană a candidat din partea PSD-ului.

Un candidat cumva care se suprapune peste suporterii și simpatizanții partidului n-are cum să treacă de 50%. Practic ar trebui gândit profilul unui candidat care să obțină voturi dincolo linia de mijloc a spectrul politic în turul doi. Ceea ce e foarte greu pentru PSD, pentru că nu a reușit să-și construiască aliați în zona de stânga. Toate celelalte partide sunt în zona de dreapta. Un candidat care se suprapune pe profilul PSD-ului ca atare are șanse mai mici.

Geoană are deja experiența de ministru de Externe, la NATO, de ambasador… Are niște argumente. Dar e cumva destul de devreme. Trebuie discutat cu el să accepte. S-ar putea să aibă rezerve, deoarece are o carieră internațională. Cred că Marcel Ciolacu nu vrea și nu și-a propus acest lucru”, a declarat Adrian Năstase la Metropola TV.

CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu, despre candidații la Președinția României: „Trebuie să vedem profilul care s-ar potrivi cel mai bine. PSD ştie foarte bine să îşi ducă candidatul în turul doi”

Totodată, acesta a explicat faptul că nu crede în formule de tipul generației spontane în politică, punctând faptul că „oamenii politici valabili sunt cei care au un anumit tip de educație, care au o anumită cultură și experiență”.

„PSD a fost partid de lideri”

„Nu poți să iei la alegeri agenda telefonică sau să discuți cu președinții de organizații care încep să-ți spună «pune pe ăla» sau «dă-mi un ministru».  Acestea sunt marile erori care au avut loc în ultima perioadă, dar nu doar în PSD.

De aceea am vorbit, era să spun inutil, de nevoia de revigorare a departamentelor partidului. Acolo realizezi și selectarea oamenilor, pregătriea lor, îi pui să facă monitorizări când ești în opoziție. Acolo reușești să validezi lideri, lideri de nivelul doi și apoi de prim nivel. Ce este important e să înțelegem că relațiile personale contează foarte mult. Dar relațiile personale contează foarte mult.

La 90 de ani sunt pregătit să reintru în politică…(n.r.: zâmbește ironic). Nu e cazul să revin.

Există partide de lideri, iar PSD a fost partid de lideri. Există apoi partide cu leadership comun. (…) Eu am gândit că era nevoie de nevoia unui lider. Poate am greșit. Cred că cel mai rău în politică e să nu iei decizii”, a conchis Adrian Năstase.

De asemenea, recent, și prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a făcut câteva precizări despre posibila candidatură a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2024 din partea PSD, susținând că această variantă nu este „exclusă”.

Citește și