Adrian Năstase, o nouă postare pe blog. Ce spune despre ofițerii veniți să pună în executare mandatul

Publicat: 25 08. 2012, 21:29
Actualizat: 28 03. 2019, 16:31

Adrian Năstase spune, într-o postare pe blog, că se bucură că s-a decis neînceperea urmăririi penale în cazul celor doi ofițeri de poliție veniți, în 20 iunie, să pună în executare mandatul împotriva sa, menționând totodată că aceștia și-au făcut datoria și datorită lor mai este, probabil, în viață.

„În aceste două luni, unul din lucrurile care mă apăsau era riscul ca ofițerii de poliție care veniseră, în 20 iunie, să pună în executare mandatul împotriva mea, să-și piardă slujba sau, mai mult, să fie urmăriți penal. Cei doi ofițeri și-au făcut datoria și datorită lor mai sunt, probabil, în viață”, scrie Năstase.

El adaugă că, din acest motiv, în spital fiind, a dorit să depună mărturie în acest sens.

„Mă bucur că s-a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lor”, mai scrie Năstase.

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițeri de poliție care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acționat conform procedurilor.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut, în 20 iunie, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase și au dispus, în 22 august, neînceperea urmăririi penale.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițeri de poliție au desfășurat procedurile de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, conform dispozițiilor procedurale”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea din acest dosar a unei cauze în care Adrian Năstase este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potrivit procurorilor, în urma controlului făcut cu privire la condițiile de păstrare și asigurare a securității armelor și munițiilor de către Adrian Năstase au fost găsite 399 cartușe pentru care acesta nu are autorizație.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenție în dosarul „Trofeul calității”.

Parchetul instanței supreme a deschis atunci un dosar penal privind tentativa de sinucidere. Procurorii au ridicat de la locuința lui Adrian Năstase două obiecte de vestimentație (cămașa și maioul) pe care Năstase le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver Smith &Wesson, calibru 38 special, și proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privința acestora din urmă fiind făcută expertiza balistică.

Anchetatorii au sigilat atunci încăperea în care se aflau armele deținute de Adrian Năstase. În 21 iunie, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au desigilat încăperea, pentru ca armele să fie ridicate și predate Serviciului Arme din cadrul Poliției Capitalei.

În acest caz au fost audiați cei doi polițiști care au comunicat mandatul de executare a pedepsei și personalul medical care a acordat îngrijiri la locuința lui Adrian Năstase.

În 16 iulie, fostul premier PSD Adrian Năstase a fost audiat la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa de sinucidere.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.