Adrian Năstase s-a împușcat. Procurorul general și șeful DNA explică de ce a avut arme în casă fostul premier
După ce s-a împușcat Adrian Năstase, procurorul șef al DNA, Daniel Morar, a explicat de ce a putut fostul premier să aibă arme în casă.
„În momentul în care a început investigația privindu-l pe Adrian Năstase, s-a comunicat organelor de Poliție faptul că s-a început urmărirea penală. Legea armelor și munițiilor la acea dată prevedea ridicarea armelor și munițiilor când e începută o investigație penală. Dar se pare, nu am apucat încă să verific, că între timp, legea armelor și munițiilor a fost modificată-repet, se pare-și că infracțiunile de corupție nu ar mai fi printre cele pentru care organele de Poliție au obligația să ridice armele. Dar e un lucru de verificat”, a precizat Daniel Morar pentru RFI.
El a adăugat că vor urma și alte condamnări, deoarece „sunt dosare trimise în instanță de DNA”. Potrivit acestuia prin cazul Năstase s-a spart gheața. Despre dosarul „Trofeul Calității” în care a fost condamnat la doi ani de închisoare Adrian Năstase, Morar a spus că „soluția este importantă pentru sistemul judiciar din România”.
„Arată în primul rând că atunci când judecătorii au probe că s-au comis fapte de corupție, nu mai au reticențe în a aplica pedepse aspre, să spunem așa, indiferent de poziția pe care a ocupat-o sau o ocupă persoana dovedită ca fiind coruptă. În al doilea rând, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciară din țara noastră, pentru că această soluție sancționează o activitate de finanțare ilegală, ocultă, a unei campanii electorale”, a subliniat șeful DNA.
Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, joi, că Adrian Năstase avea dreptul legal să dețină arma, precizând însă că vor fi făcute verificări legate de modul în care au fost respectate procedurile privind deținerea armelor, depozitarea lor și modul de restituire a acestora de către Poliție.
Kovesi a spus că în momentul în care DNA a început urmărirea penală împotriva lui Năstase a fost formulată o adresă către Poliția Română în care se solicita ridicarea armelor deținute de Năstase, în condițiile în care, potrivit legislației de atunci, persoanele cercetate pentru anumite infracțiuni nu aveau dreptul de a deține arme.
Potrivit procurorului general, în condițiile în care legislația în acest sens s-a modificat, între timp, Poliția a decis să îi restituie lui Năstase armele.
„Se va verifica dacăm s-au respectat procedurile legate de modul de restituire a armelor, legate de depozitarea acestora”, a adăugat Kovesi.