Adrian Năstase și-a susținut nevinovăția în dosarul Zambaccian

Publicat: 09 09. 2013, 13:47
Actualizat: 30 07. 2014, 14:00

Adrian Năstase a dat, luni, o declarație în fața Completului de cinci judecători de la instanța supremă, arătând este nevinovat, că probele din dosarul Zambaccian nu dovedesc acuzațiile pe care i le aduc procurorii anticorupție și că nu l-a șantajat pe fostul consul al României în China Ioan Păun.
Fostul premier Adrian Năstase a arătat, în fața celor cinci judecători din completul care judecă recursurile din dosarul Zambaccian, că o parte din probele DNA nu sunt veridice, referindu-se la faptul că suma de peste 100.000 de dolari care ar fi fost confiscată de procurori și despre care se spune că el i-ar fi dat-o fostului consul Ioan Păun conține bancnote care ar fi fost eliberate de către trezoreria SUA după momentul la care anchetatorii susțin că s-au săvârșit faptele.
Năstase a susținut că nu l-a șantajat niciodată pe fostul consul Ioan Păun și că acea sumă de bani i-a fost dată acestuia pentru a aduce familiei sale tratamente de la medici chinezi.

Referitor la imobilul din strada Christian Tell, Năstase a arătat că nu poate înțelege de ce procurorii susțin în continuare că imobilul i-ar aparține, în condițiile în care în imobilul respectiv locuiesc de ani de zile membri ai familiei lui Sorin Opriș.

La termenul de luni al procesului trebuia să dea declarații și Dana Năstase, însă aceasta nu s-a putut prezenta din cauza unor probleme medicale. Avocatul acesteia, Viorel Roș, a arătat în fața instanței că Danei Năstase i s-a făcut rău în cursul serii de duminică precum și luni dimineață, motiv pentru care a mers la o unitate spitalicească pentru investigații medicale.

Avocatul a precizat, la începutul procesului, că există posibilitatea ca Dana Năstase să ajungă în timp util la termen și să aducă și documente medicale doveditoare, iar dacă nu ajunge, a rugat instanța să amâne audierea acesteia la un termen viitor.

Instanța supremă a suspendat temporat ședința, urmând să audieze alte câteva persoane în cauză.

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezent luni în fața Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție la recursul în dosarul Zambaccian, după mai bine de trei luni de la ultimul termen al procesului.

La termenul din 3 iunie, magistrații care judecă recursurile din dosarul Zambaccian au luat act de faptul că Adrian și Dana Năstase, precum și fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Irina Paula Jianu, doresc să dea declarații amănunțite în faza recursului.

Judecătorii au admis atunci și reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, în legătură cu fapta de șantaj. Instanța a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa și a lui Ioan Păun, fost consul al României în China, arătând că se impune acest lucru la recurs.

La 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soția fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită și șantaj.

Fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanța a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societății comerciale împotriva scopurilor acesteia și o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participație improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanță, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentința va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistrați pentru dare de mită, spălare de bani și fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentința din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase și Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupție.

Procurorii DNA susțin că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier – cu atribuții de coordonare a activității membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului și a altor persoane ce îndeplinesc funcții publice, cu atribuții de control în ce privește activitatea miniștrilor și atribuții de control asupra autorităților și instituțiilor publice centrale și locale prin Aparatul de lucru al primului ministru – Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct și prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro