Prima pagină » Știri politice » Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, EXCLUȘI DIN PSD: E execuție publică FĂRĂ SENS

Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, EXCLUȘI DIN PSD: E execuție publică FĂRĂ SENS

Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, EXCLUȘI DIN PSD: E execuție publică FĂRĂ SENS
Ședința CEx al PSD decide excluderea lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu din partid. Dragnea: "O ședință neplăcută, dar necesară". Vezi de ce consideră cei doi decizia drept o execuție publică fără sens

Consiliul Executiv al PSD a aprobat excluderea lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu din partid.

„După acest vot evident că suntem excluși. Vom merge, vom analiza, vom merge la organizații. Bineînțeles că vom face contestații, pentru că este o execuție publică fără sens. E foarte interesant cum am reușit să trec dintr-o extremă în alta. E absolut o minciună. Noi și în scrisoare, și în orice prilej când am discutat cu colegii, nu am avut niciun moment intenția de a vota cu Opoziția. Noi am fost și vom mai rămâne soldați credincioși partidului”, a declarat Marian Neacșu, după ședința Comitetului Executiv.

Cel de-al doilea exclus, Adrian Țuțuianu, acuză că decizia de luni arată că în partid este sancționat delictul de opinie.

„E un moment dificil pe care îl anticipam. Cred că e o greșeală majoră și decizia de azi nu face altceva decât să arate că în PSD e sancționat delictul de opinie. Eu m-am exprimat în interiorul partidului. Nu am văzut să condamne cineva faptul că un om e înregistrat în PSD de oameni interesați să strice lucrurile într-o organizație. Nu mi-am propus niciodată să ascund lucrurile care nu merg. Cred că partidul se îndreaptă într-o direcție greșită. Rămâne că timpul să arate dacă noi am avut dreptate sau cei care au votat azi pentru excluderea noastră. Sunt căile statutare, Comisia de etică, Congres și căile juridice. Mă voi consulta cu colegii de la PSD Dâmbovița și voi decide ce avem de făcut în continuare. Două lucruri vreau să fie clare. A vorbi despre problemele unui partid nu înseamnă a fi împotriva partidului. Nici eu, nici domnul Neacșu nu am sprijinit acțiuni împotriva partidului,” a spus Țuțuianu.

 

Excluși pentru negocieri cu Opoziția

Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat luni seara că decizia de a fi excluși Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu nu a fost luată ca urmare a scrisorii semnate în care era contestată conducerea PSD, ci ca urmare a acțiunilor de după, cum ar fi discuții cu Opoziția.

„Nu s-au făcut propuneri de a fi excluși colegi care au semnat sau susținut o anume scrisoare. După CEx din septembrie, când s-a decis prin vot să nu se susțină acea scrisoare, să nu se mai continue cu tipul acesta de acțiuni și toată lumea să încerce să activeze în partid, pentru a susține programele de guvernare națională, locală, pentru a susține legile în Parlament și aceste lucruri au fost propuse chiar de cei care au susținut scrisoarea, s-a convenit, cum nu sunt de acord nici acum să se fi luat nicio măsură, ca toată lumea să se ocupe de ce trebuie să facă un partid. Din păcate, ulterior au apărut unele înregistrări de la niște ședinte conduse de Adrian Țuțuianu. Ce am spus în interior, spun și aici, condamn cu toată fermitatea acest mod de a înregistra ședințele oricărui partid, dar acele înregistrări au supărat cea mai mare parte a membrilor de partid, nu numai cei din CEx,” a declarat Liviu Dragnea.

Concluzia a fost că Țuțuianu și Neacșu au continuat acțiunile împotriva partidului.

„Tot după acel CEx, am sperat cu toții, în frunte cu mine, că oamenii încep să se apuce de treabă. Domnul Neacșu să își exercite atribuțiile de secretar general al PSD. Din păcate, după acel CEx, domnul Neacșu nu a mai ajuns la Kiseleff și nu a mai făcut nicio acțiune în genul acesta. În schimb, mulți parlamentari și colegi ne-au spus că sunt chemați să adere la un proiect, nu am înțeles care e proiectul. Iar din partea Opoziției, au apărut oameni care au spus că există negocieri între domnul Neacșu și Opoziție, care au zis că vor primi voturi la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE. Toate aceste lucruri au făcut ca mulți să voteze excluderea celor doi colegi”, a precizat Dragnea.

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a cerut excluderea din partid a vicepreședintelui Adrian Țuțuianu și a secretarului general Marian Neacșu. Potrivit unor surse social-democrate citate de Mediafax, Oprișan nu a fost singurul membru CExN care a cerut excluderea celor doi.

Liviu Dragnea

 

Paul Stănescu: O mare greseală

Paul Stănescu, vicepremier, a declarat luni, după ședința CEx, că excluderea lui Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu este cea mai mare greșeală pe care a făcut-o partidul și nu se teme să fie următorul sancționat.

„Cred că partidul a făcut o mare greșeală azi, poate cea mai mare greșeală. Azi chiar sunt lângă ei și consider că este o greșeală. Nu am nicio problemă (să fie schimbat din Guvern – n.r.)”, a declarat Paul Stănescu.

Consiliul Executiv al PSD a decis luni, cu 53 de voturi pentru și 9 împotrivă, excluderea lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.

Gabriela Firea: Nu mai putem continua sub teroarea excluderilor. PSD e condus de un personaj toxic

Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a transmis, luni, în timpul desfășurării CExN, de la care absentează, și în care se discută despre posibila excludere a lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, că social-democrații nu mai pot continua „sub teroare” și că partidul e condus de un personaj „toxic”.

„Nu mai putem continua așa, sub teroarea excluderilor și a dizolvărilor. Frica poate menține, vremelnic, un status-quo, dar în niciun caz nu este o soluție pentru progres și construcție. În general, a-i exclude pe cei care vor să se țină de cuvânt față de români este un act profund antidemocratic. În cazul nostru, excluderile nu rezolvă o problemă, așa cum se iluzionează unii, ci o agravează. Nu este vorba doar de imaginea partidului sau de orgoliul anumitor lideri, ci de șubrezirea propriei guvernări. Cei puși în discuție azi pentru excludere s-au numărat printre cei mai activi colegi, printre cei care au adus rezultate excelente pentru partid. Au avut poziții critice, dar n-au sabotat cu nimic guvernarea, dimpotrivă, au votat toate proiectele și s-au luptat, uneori eroic, cu adversarii noștri,” a transmis luni vicepreședintele PSD Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă remis Mediafax.

Ea avertizează că PSD este condus de un om cu ieșiri bizare, departe de a fi ale unui bărbat de stat și se face vinovată că a girat „existența acestui personaj toxic”.

„Adevărata provocare pentru PSD este guvernarea, care trebuie să genereze bunăstare pentru români și prestigiu pentru România, odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului UE. Nu ne mai putem permite să ne irosim resursele și credibilitatea în dispute interne incorecte, inechitabile, manipulate, în condițiile în care oricum suntem atacați, ca partid, din toate părțile. După cum nu mai putem accepta ca partidul să fie capturat de un grup care acționează pe principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastra” și a cărui agendă se îndepărtează pe zi ce trece de cea a cetățenilor. PSD este condus în acest moment de un om preocupat doar de propria situație politică, juridică, economică, și ale cărui ieșiri bizare și departe de a fi ale unui bărbat de stat denotă disperare și încrâncenare. Știu, sunt vinovată, alături de mulți alți colegi, pentru că am girat existența acestui personaj devenit toxic pentru țară și l-am ajutat să-și consolideze poziția, din care acum folosește puterea în mod discreționar. Dacă ar fi fost vorba doar despre dezamăgirea mea, poate aș fi tăcut. Dar e vorba de bucureștenii pe care îi reprezint și care sunt afectați de acțiunile dușmănoase ale lui Liviu Dragnea față de bucureșteni și mulți, mulți alți români din toată țara”, afirmă vicepreședintele PSD.

Primarul general al Capitalei își asumă orice concecințe politice pentru afirmațiile pe care le face și, chiar dacă nu va mai fi membru PSD, va rămâne un om de stânga.

„Șubrezirea prin manevre subterane a majorității din Consiliul General, în ideea de a mi se arată mie cine e jupânul, le aduce, în fapt, prejudicii oamenilor interesați să trăiască mai bine în București. Mai mult, pozițiile mele critice, dar bazate pe argumente, la adresa conducerii partidului au început în momentul în care am realizat că prin pasivitatea sau chiar piedicilor din partea unor oameni din guvern, fideli lui Liviu Dragnea, este pus în pericol programul de guvernare locală cu care ne-am prezentat în fața electoratului. Din punctul meu de vedere, acest lucru este inacceptabil, iar dacă vor exista repercusiuni politice, mi le asum. Și data afară din funcții de Dl Dragnea, ca și cum ar fi partidul lui personal, eu rămân în PSD simplu membru. Dacă nici simplu membru nu mă mai acceptă L Dragnea, voi rămâne un om de stânga, dar stânga adevărată, legitimă, solidară cu nevoile oamenilor, și nu cu grupurile lui de interese. Ne aflăm într-un moment critic, pentru partid și pentru țară, și senzația multora este că ne îndreptăm spre prăpastie. Dacă există oameni care sesizează acest pericol și iau atitudine, ei nu sunt puciști, ci reformatori. Iar reformele, chiar și atunci când iau forma unor utopii, nu pot sub nicio formă să fie tratate cu pumnul în gură. Și le-aș aminti unor colegi un vechi proverb chinezesc: răzbunătorul va trebui să sape, de la început, două gropi!”, a conchis aceasta.

Puciștii, optimiști înainte de ședința CEx

Înainte de ședință, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că vine cu „gânduri bune” la întâlnirea cu colegii săi. El era însoțit de o parte din semnatarii scrisorii anti-Dragnea (liderul PSD Buzău Marcel Ciolacu, secretarul general al partidului Marian Neacșu și liderul PSD Brăila Mihai Tudose) care nu au dorit să facă declarații.

Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu a declarat că nu va vota pentru excluderea vreunui membru al partidului, aprciind că cei care-și doresc excluderi „n-au ce face”.

Nici vicepreședintele PSD Robert Negoiță nu va fi de acord cu excluderea unor membri ai conducerii partidului. El atrage atenția că, dacă în ședință se vor întâmpla „lucruri neprincipiale”, o să se comporte „în consecință”.

Președintele PSD Caraș-Severin Ion Mocioalcă considera că liderii partidului au marea șansă de a pleda pentru unitatea sau pentru divizarea partidului.

Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu anunța că nu va demisiona atât timp cât are sprijinul colegilor din PSD Dâmbovița, dar și al celor care au semnat scrisoarea adresată conducerii social-democraților.

Autor