AEP explică măsurile luate împotriva PROPAGANDEI electorale ilegale de pe TikTok

Publicat: 12 12. 2024, 13:04
Foto: Facebook / AEP
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a emis joi un comunicat de presă pentru a clarifica informațiile eronate apărute în spațiul public referitoare la o plângere depusă pe 4 decembrie 2024, de R. R.-I. Plângerea semnala distribuirea de materiale de propagandă electorală ilegale pe platforma TikTok, inclusiv pe contul „calin.georgescu.vot24” și alte conturi similare.
În data de 04.12.2024, ora 12:52, a fost înregistrată plângerea domnului R. R.-I., în care era sesizat faptul că pe platforma TikTok, de pe contul calin.georgescu.vot24 și alte conturi similare, competitorul respectiv “distribuie materiale de propagandă electorală audio-video contrare ordinii publice”, solicitându-se sancționarea acestuia, transmite AEP.
Potrivit AEP, în aceeași zi, vicepreședintele AEP, Vajda Zsombor, a transmis cazul către Direcția Generală de Informatică (DGI), conform protocolului instituțional, pentru a notifica platforma TikTok în vederea eliminării materialelor de propagandă care nu respectă legislația electorală, inclusiv lipsa codului de identificare a mandatarului financiar.
La data de 05.12.2024, ora 12:32, AEP a sesizat platforma cu toate informațiile din plângerea domnului R. R.-I., împreună cu Decizia nr. 156 a BEJ Ilfov, pentru a fi luate măsurile legale pentru îndepărtarea materialelor electorale care nu respectă legislația în domeniul electoral. În data de 06.12.2024, ora 21:23, TikTok a răspuns Autorității Electorale Permanente, precizând numărul de conturi și de conținut care a fost înlăturat urmare a sesizării AEP din 05.12.2024. Tot în data de 06.12.2024, răspunsul primit de la TikTok a fost transmis de către AEP, spre știință, către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și ANCOM, conform protocolului, arată AEP.
De asemenea, instituția a explicat că, în sesizarea inițială, au fost incluse și postări referitoare la alegerile parlamentare, care nu făceau obiectul reglementărilor pentru alegerile prezidențiale stabilite prin Decizia nr. 156 a BEJ Ilfov.
Întrucât campania electorală pentru alegerile prezidențiale se încheiase pe 30 noiembrie 2024, solicitarea a fost transmisă Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare (Senat și Camera Deputaților) din 2024, pentru a decide conform atribuțiilor sale.
AEP a precizat că toate sesizările privind campania electorală au fost analizate și soluționate în limita competenței sale, aplicând sancțiuni contravenționale acolo unde a fost cazul sau sesizând autoritățile competente, inclusiv Parchetul General, în situații care impun investigații suplimentare.
CITEȘTE ȘI:

CCR a anulat alegerile prezidențiale. Procesul electoral va fi RELUAT în INTEGRALITATE / Guvernul va decide un nou calendar

Dezvăluirile GÂNDUL despre rețeaua BOGPR, confirmate de SRI și SIE! Informații publicate de noi, în premieră, despre campania din TikTok se regăsesc la ”mapa” președintelui