Liderul PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a încheiat prin firmele sale peste 20 de contracte de prestări servicii pentru Complexul Energetic Oltenia, mama acestuia având și ea zece astfel de contracte, potrivit declarației de interese completată de politician în calitate de consilier județean.
Astfel, conform declarației respective, Vâlceanu este asociat și administrator la Rominex Mining Engineering SA Rovinari, Remonta SA Fărcășești și Rewodase SRL Târgu Jiu. La prima dintre ele valoarea acțiunilor este de 1,2 milioane lei, iar la cea de-a doua pachetul de acțiuni fiind de 540.00 de lei. La cea de-a treia firmă valoarea părților sociale este de numai 200 lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Rominex Mining Engineering SA este firma prin care Vâlceanu a încheiat cele mai multe contracte cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), precum și cu fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, până la încorporarea ei în cadrul CEO.
Contractele au ca obiect furnizarea de produse sau prestări servicii, valoarea cea mai mare a unuia dintre ele fiind de 848.000 de lei. Acesta a fost încheiat cu CE Oltenia în iulie 2012 și a fost derulat până pe 30 aprilie 2013.
Un alt contract, derulat tot până pe 30 aprilie 2013, cu începere din septembrie 2012, a avut valoarea de peste 624.000 de lei. Contractul cu valoarea cea mai mică, de 5.400 de lei, a fost derulat între firma liderului PDL Gorj și CE Oltenia în perioada iulie – decembrie 2012, restul contractelor având valori de câteva zeci de mii de lei, dar și de 400.000 de lei.
Mama șefului PDL Gorj, Elisabeta Vâlceanu, a derulat și ea contracte cu CE Oltenia prin intermediul firmei sale, Treffo SRL. Cel mai important dintre acestea are valoarea de aproape 1,1 milioane lei, celelalte având valori cuprinse între 100.000 de lei și 350.000 de lei. Firmele menționate derulează contracte cu unitățile miniere și energetice din județul Gorj de peste un deceniu, ele fiind înființate de fostul subprefect Eugen Vâlceanu. Acesta a fost membru PSD, în anul 2008 pierzând lupta pentru un post de deputat pe Colegiul 4 – Gorj, iar în 2009 s-a înscris în PDL împreună cu fiul său, Dan, care la acel moment era șef al organizației Tineretului Social Democrat din județ.
Eugen Vâlceanu s-a retras ulterior din politică și afaceri, lăsându-i pe fiul său și soția să se ocupe de firmele pe care le-a creat. Dan Vâlceanu are în proprietate, singur sau cu soția sa, cinci terenuri, dintre care două sunt în intravilanul orașului Timișoara, iar alte două în intravilanul comunei Runcu, din județul Gorj, unde are domiciliul. Politicianul a achiziționat anul trecut 374 metri pătrați la Timișoara și 1.412 metri pătrați de teren agricol în comuna Văliug, din județul Caraș-Severin. El are în localitatea respectivă o casă de vacanță de 208 metri pătrați, iar la Timișoara are o hală de producție de 1.889 metri pătrați, în timp ce la Runcu deține două case de 250 metri pătrați și, respectiv, 556 metri pătrați.
Liderul PDL Gorj nu are bani în conturi sau mașini personale, dar ca director economic la una din firmele sale a câștigat anul trecut 22.436 de lei, în timp ce soția sa, profesor la un liceu din Târgu Jiu, a avut venituri de 13.646 lei, la care se adaugă indemnizația de creștere a copilului de 12.000 de lei.
Conform declarației de avere, Dan Vâlceanu a câștigat aproape 253.000 de lei din închirierea halei de producție de la Timișoara, în calitate de consilier județean el având venituri de peste 2.700 de lei. El a mai câștigat peste 140.000 de lei din vânzarea unei garsoniere la Timișoara, precum și 1.754 de lei primiți ca subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.
Dan Vâlceanu este președinte interimar al PDL Gorj din primăvara acestui an, după ce fostul lider interimar al organizației, deputatul Ion Cupă, a părăsit partidul și s-a înscris în PNL după o serie de critici primite de la actualul șef al organizației.
La alegerile parlamentare de anul trecut, Dan Vâlceanu a candidat pentru un post de deputat pe Colegiul 2 – Gorj, dar a fost învins de actualul parlamentar PSD Mihai Webber. (Gigi Ciuncanu)