Prima pagină » Știri politice » Akos Mora, senatorul incompatibil, așteaptă decizia plenului: „Nu demisionez. Interpretarea ANI e exagerată”

Akos Mora, senatorul incompatibil, așteaptă decizia plenului: „Nu demisionez. Interpretarea ANI e exagerată”

Akos Mora, senatorul incompatibil, așteaptă decizia plenului: „Nu demisionez. Interpretarea ANI e exagerată
Senatorul PNL Akos Mora, în cazul căruia Agenția Națională de Integritate a cerut astăzi Senatului demiterea ca urmare a unei decizii definitive și irevocabile a instanței privind incompatibilitatea, a explicat pentru gândul că nu ia în calcul varianta demisiei, așteptând ca plenul să se pronunțe.

Senatorul PNL Akos Mora, în cazul căruia Agenția Națională de Integritate a cerut astăzi Senatului demiterea ca urmare a unei decizii definitive și irevocabile a instanței privind incompatibilitatea, a explicat pentru gândul că nu ia în calcul varianta demisiei, așteptând ca plenul să se pronunțe.

„În niciun caz nu se pune problema unei demisii. Această sentință este legată de o speță de când eram ales local. Nu poate avea niciun efect asupra mandatului de parlamentar. E o interpretare incorectă, exagerată a ANI”, susține senatorul în legătură cu explicația ANI potrivit căreia funcția de consilier județean – pentru care a fost declarat inițial incompatibil în 2011 – și cea de parlamentar sunt ambele eligibile și, ca urmare, li se aplică în mod egal interdicția de a le mai ocupa timp de 3 ani.

Akos Mora așteaptă ca situația sa să fie discutată în Comisia juridică unde să își expună punctul de vedere și reclamă, „ca o paranteză”, că Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi luat decizia finală fără ca parlamentarul să fie apărat în intsnță. „La ÎCCJ mi s-a respins recursul la primul termen, în care eu am depus cerere de amânare pentru a angaja avocat. Nu am avut avocat, mi s-a refuzat dreptul la apărare”, spune Mora, arătând că a făcut cerere de contestare în anulare la Instanța Supremă.

Chiar și fără demisia senatorului PNL, noul statut al aleșilor nu lasă loc parlamentariolor de interpretări în astfel de cazuri, după precedentul Mircea Diaconu. De altfel, după ședința Biroului Permanent al Senatului, vicepreședintele Cristian Dumitrescu, a sugerat că scrisoarea ANI, trimisă la Comisia Juridică, va ajunge în plen mai mult ca o formalitate și în „maximum două spătămâni”, plenul va lua act de încetarea mandatului lui Mora.

„S-a înaintat această informare către Comisia Juridică pentru a produce cele necesare din punct de vedere al documentelor spre a se definitiva situația, sigur, printr-un vot în plen, dar sigur că lucrurile sunt foarte clare fiind o decizie definitivă și irevocabilă. Nu am dat un termen, pentru simplul motiv că intră rapid, aici este vorba de celeritate, e o decizie care nu are cum să nu fie luată în discuție… e clar, legislația în vigoare ne spune clar ce se face în astfel de situații, deci probabil că săptămâna viitoare vom avea raportul (…) Poate să însemne maxim două săptămâni, eu cred că săptămâna viitoare dacă Comisia va reuși să discute, vom avea raportul și vom supune plenului, că altă soluție nu există”, a spus Dumitrescu.

 

Autor

Citește și