Al doilea om în stat propune ca secțiile din Diaspora să fie deschise timp de o săptămână
„Nu sunt de părere că trebuie acum să dăm mai multe explicații, suntem în fața unei situații la care trebuie să găsim o soluție pozitivă pentru ca această aglomerare să nu se mai producă și să nu se mai repete situația în care unii dintre români nu pot să voteze, de aceea propunerea noastră este să se facă vot anticipat prelungit, adică secțiile de votare să fie înființate cu cel puțin, înființate și deschise, cu cel puțin o săptămână înaintea votului și va exista o săptămână de secție de vot deschisă la dispoziția cetățenilor astfel încât și cei care locuiesc în zone mai îndepărtate să poată să vină și să își exercite votul neîngrădit”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a afirmat că Guvernul nu este vinovat pentru aglomerația de la secțiile de vot din Diaspora de duminică.
„Am să mă refer acum la primul lucru la situația votului din Diasporă pe care l-am discutat cu colegii noștri și ei au semnalat faptul că au primit semnale de nemulțumire din partea cetățenilor români din străinătate dar și cetățenilor români din țară. Nu am să intru în detaliile situației că le cunoaștem, cozi foarte mari și practic acest lucru a dus la imposibilitatea unor români din străinătate de a vota. Se pune problema ce soluții găsim. Nu a exista nici un fel de rea voință din partea guvernului, dovada este faptul că numărul de secții de votare s-a dublat, dar aglomerațiile care s-au făcut la unele secții de votare s-au datorat și faptului că a fost pentru un singur vot, a fost vorba de 3 voturi, au fost la europarlamentare și votul la referendum”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul ALDE a mai spus că celelalte propuneri privind votul din diaspora, inclusiv votul prin corespondență, au impedimente de ordin birocratic.
„Există și alte propuneri pe care le-am văzut, votul prin corespondență, votul nu știu mai cum, toate au anumite impedimente de ordin birocratic, de exemplu votul prin corespondență presupune ca toți cei care doresc să voteze să fie înregistrați undeva cu domiciliu ca să li se poată trimite buletinul de vot. Cea mai mare parte a românilor care lucrează în străinătate sau care locuiesc în străinătate nu sunt înregistrați nici la ambasade, nici la consulate în așa fel încât să li se poată trimite votul prin corespondență. De aceea propunem un sistem simplu nebirocratic, o săptămână de vot. Acest lucru sigur că ridică o problemă dacă nu va contestat la CCR ca să trebuiască să aplicăm și în țară același sistem dar cred că așa cum se întâmplă și în alte țări unde se practică acest sistem cred că și la noi aceasta este soluția optimă, oricum în perioada următoare vom face o discuție și cu celelalte partide din Parlament să ascultăm să dezbatem și să vedem care este soluția cea mai potrivită”, a conchis Tăriceanu.